Ma 40 lat, a można ją pomylić z 20-latką. Iza Macudzińska zdradziła sekret diety
Izabela Macudzińska zdobyła popularność między innymi dzięki programowi “Królowe życia”. Choć urodziła się 22 stycznia 1984 roku, a to oznacza, że właśnie dziś kończy 40 lat, to patrząc na nią, aż trudno uwierzyć, że ma więcej niż 20 lat. Celebrytka zrzuciła sporo kilogramów, a w mediach społecznościowych podzieliła się sekretem swojej diety.
Izabela Macudzińska - Borowiak, bo tak brzmi dokładnie imię i nazwisko znanej celebrytki, zgromadziła rzeszę fanów i jej konto obserwuje dziś ponad 563 tys. użytkowników Instagrama. Gwiazda obecnie świętuje z mężem swoje 40 urodziny, opalając się na Malediwach. Kiedyś jednak wyglądała trochę inaczej, a swoją obecną sylwetkę zawdzięcza określonej diecie.
Jak schudła Izabela Macudzińska?
Iza ma 170 cm wzrostu, kiedyś ważyła 6 kilogramów, ale postanowiła to zmienić. Jak informuje portal “Jastrząb Post”, celebrytka zdecydowała się na wdrożenie restrykcyjnej diety. Je tylko dwa razy dziennie, i zrezygnowała ze śniadania oraz kolacji.
- Zjem z jedną bułkę ciemną, jedynie jem z wędliną, czasem dodaję pomidora lub rzodkiewkę, to już jest jako posiłek. Już wiele razy wspominałam o tym pod postami. Jem bardzo mało, ale to bardzo, w tym tylko 2 posiłki bez śniadań i kolacji, unikam mięsa, nie jem nabiału - wyznała w mediach społecznościowych.
Zasady żywieniowe stosowane przez Izę Macudzińską mogą budzić kontrowersje. Zdecydowanie jednak nie należy ich wdrażać we własne życie bez konsultacji ze specjalistą. Nie wiemy dokładnie, jak wygląda każdy posiłek "Królowej Życia", natomiast z pewnością nie możemy ograniczać się do tych kilku zdań i uznawać, że to najlepsza recepta i droga do bycia szczupłym.
Dla zachowania zdrowia w codziennej diecie nie powinno zabraknąć zdrowych tłuszczy roślinnych, dużej dawki błonnika, czy ryb. Ciemne pieczywo jest zdrowe, o ile jego wygląd wynika ze składu (wielozbożowe), a nie z dodatków, które wpływają na barwę. Poza tym każda dieta eliminacyjna powinna być uzgodniona z dietetykiem.
To, że jednej osobie służy rezygnacja z nabiału, dla innej podjęcie decyzji o wykluczeniu go z diety może być szkodliwe. Pamiętajmy, że w mleku i jego przetworach znajdują się nie tylko witaminy, ale przede wszystkim wapń, który jest cenny dla naszych zębów i kości.
Jak schudnąć przed wiosną?
Jeśli szukasz metody, która pomoże ci schudnąć, zanim pojawi się wiosna, nie decyduj się na radykalne kroki. Masz sporo czasu, a poza tym możesz sobie bardziej zaszkodzić niż pomóc. Szybka utrata wagi przyczynia się do efektu jojo i może wpływać negatywnie na różne aspekty zdrowotne.
Chcąc bezpiecznie zrzucić kilka kilogramów, ogranicz słodycze, zrezygnuj ze spożywania tłustych i ciężkostrawnych posiłków, zwłaszcza wieczorami. Zadbaj o codzienną aktywność fizyczną. Planując posiłki, pamiętaj o błonniku, a przed każdym posiłku pij szklankę ciepłej przegotowanej wody, by przyspieszyć metabolizm.
Zamiast białego pieczywa wybieraj grahamkę, ser żółty zastąp twarogiem, a jeśli lubisz ciepłe mleko, to dodaj szczyptę gałki muszkatołowej i wypij taką mieszankę co kilka dni tuż przed snem.