Michał Piela schudł ponad 30 kg. Wszystko dzięki jednej prostej zasadzie

2024-02-28 11:33

Michał Piela to polski aktor kojarzony głównie z serialu Ojciec Mateusz, gdzie wcielił się w rolę aspiranta Mieczysława Nocula. Kilka lat na ekranie sprawiło, że widzowie przywykli do wyglądu każdej z postaci, stąd kiedy nagle pojawia się radykalna zmiana, niektórzy szukają jej przyczyn. Okazuje się, że artysta schudł 30 kg, a sukces osiągnął dzięki prostej zasadzie.

Michał Piela schudł ponad 30 kg. Wszystko dzięki jednej prostej zasadzie
Autor: Instagram / @piela.michal & Instagram / @ojciecmateusz.official Michał Piela schudł ponad 30 kg. Wszystko dzięki jednej prostej zasadzie

Odchudzanie to temat, który niejednej osobie spędza sen z powiek. Dookoła jest wiele różnorodnych diet obiecujących sukces i treningów, które pomogą wyrzeźbić sylwetkę. Jednak kluczem do osiągnięcia wymarzonego celu zawsze jest konsekwencja. Nie wystarczy zmienić styl żywienia na tydzień, czy miesiąc lub wykonać jedno ćwiczenie. Michał Piela znalazł jednak sposób, by pozbyć się sporej tuszy.

„Zamknąłem drzwi od gabinetu i powiedziałem: sayonara”. Michał Figurski szczerze o cukrzycy i jej konsekwencjach

Michał Piela przeszedł metamorfozę. Aktor wykluczył z diety ten składnik

W najnowszych odcinkach serialu “Ojciec Mateusz” gołym okiem widać, że Mietek Nocul, czyli nikt inny jak Michał Piela, jest znacznie chudszy niż dotychczas. Okazuje się, że aktor ze względów zdrowotnych zmienił dietę. Dzięki temu dziś waży ponad 30 kg mniej. Powodem były dolegliwości, o których wspomniał w rozmowie portalem “Moja Cukrzyca”.

- (...) pojawiły się u mnie zasłabnięcia, częste drzemki w ciągu dnia, nie mogłem skupić się i miałem wzmożone pragnienie. Zbadałem sobie poziom cukru we krwi i okazało się, że mam cukrzycę typu 2 - wyjaśnił artysta.

Od tamtej pory zwraca uwagę na to co je i pije. Unika napojów gazowanych, a zamiast tego sięga po świeżo wyciskane soki. Nie słodzi kawy ani herbaty oraz chętnie sięga po wodę. Do codziennego menu włączył więcej warzyw i owoców. 

Wyeliminowanie niezdrowych słodkości, czy produktów zawierających biały cukier i jego zastępniki pozwoliły nie tylko opanować poziom glikemii, ale także pozbyć się nadmiaru kilogramów. 

Michał Piela przemianę zawdzięcza żonie

Michał Piela przyznał otwarcie, że w 2016 roku zdiagnozowano u niego cukrzycę typu 2. Podkreślił, że osobiście nie zdawał sobie sprawy z tego jak groźna jest ta choroba, choć cierpi na nią kilka osób z jego rodziny w tym babcia i ojciec. Dziś wie, że bagatelizowanie problemu może prowadzić do licznych konsekwencji i groźnych powikłań w tym udaru mózgu, czy zawału serca. Taki stan jest z kolei zagrożeniem dla życia. 

Dlatego bez wahania postanowił wziąć udział w ogólnopolskiej kampanii edukacyjnej mającej na celu uświadamianie innym, jak poważną chorobą jest cukrzyca. Aktor często odnosi się także do roli rodziny, zaznacza, że wsparcie ze strony bliskich jest niezwykle cenne w obliczu choroby. Przyznał, że gdyby nie zaangażowanie żony byłoby mu ciężko zmienić nawyki żywieniowe. 

- Gotowanie zostawiłem małżonce, bo jestem smakoszem kuchni śląskiej, a ta jest dość kaloryczna. Moja żona świetnie sobie poradziła, przystosowała się do mnie, co na pewno bardzo mi pomogło w samodyscyplinie - zdradził w rozmowie z tygodnikiem “Życie na Gorąco”.

Metamorfoza Michała Pieli robi ogromne wrażenie, a w mediach społecznościowych nie brakuje przychylnych komentarzy ze strony kobiet, które dostrzegają, że zrzucenie nadmiaru kilogramów wpłynęło wyjątkowo korzystnie na wygląd aktora.

Dieta cukrzycowa. Postaw na specjalistyczną wiedzę

Choć Michał Piela wspomniał wyłącznie o kilku kwestiach związanych z dietą cukrzycową, to jednak jej zasad jest znacznie więcej. Osoby borykające się z tą chorobą muszą wykluczyć z codziennego menu produkty o wysokim indeksie glikemicznym. Polskie Stowarzyszenie Glikemików podkreśla, że na poziom cukru we krwi wpływa stosowanie insuliny lub innych leków, aktywność fizyczna oraz rodzaj spożywanych posiłków.

Ważne jest to, by ograniczyć w diecie ilość węglowodanów, ponieważ to one podnoszą poziom cukru we krwi. Ważna jest także ich jakość, a mianowicie wyszczególnia się szybko i wolno wchłaniające. Oznacza to, że te pierwsze mają zdolność do szybkich skoków poziomu cukru, co jest bardzo niebezpieczne w przypadku cukrzycy. Stąd należy maksymalnie ograniczyć spożycie takich produktów jak:

  • miód,
  • syropy,
  • soki owocowe,
  • słodycze,
  • mleko,
  • białe pieczywo,
  • słodkie napoje.

Aby uniknąć hiperglikemii po spożywanych posiłkach, diabetycy powinni sięgać po produkty, których wchłanianie odbywa się wolniej. Mowa o takich składnikach pożywienia jak:

  • otręby pszenne,
  • kasze gruboziarniste,
  • razowe pieczywo i makarony,
  • ciemny ryż,
  • warzywa oraz soki warzywne.

Niemniej jednak każdy pacjent wymaga indywidualnego podejścia a rodzaj posiłków, ich kaloryczność i skład jest także zależny od poziomu aktywności chorego oraz jego wieku. Dlatego dobrym rozwiązaniem jest korzystanie z pomocy dietetyka, zwłaszcza na początku, kiedy chory może czuć się zagubiony, a ze strachu o zdrowie wyeliminuje zbyt wiele składników, prowadząc tym samym do niebezpiecznych dla zdrowia deficytów.