Odchudzanie bez naruszania odporności

2016-10-14 15:46

Często osoby odchudzające się sięgają po szybkie diety i z tego powodu dostarczają mniejszą ilość składników odżywczych, które mają duży wpływ na odporność. Co jeść w trakcie odchudzania, żeby chudnąć, nie osłabiając odporności?

Biopsja: rodzaje biopsji i przebieg badania
Autor: Getty Images

Spis treści

  1. Co jeść w trakcie odchudzania, żeby zachować odporność organizmu?

Gdy pojawia się etap w życiu: ,,Tak, będę się odchudzać – chce zmienić swoje życie” większość ludzi sięga po szybkie diety – tzw. diety cud. Niestety jadłospisy te w dużej mierze uwzględniają tylko ogromny deficyt energetyczny, powodujący szybki spadek masy ciała i w konsekwencji efekt jojo. Bazę stanowi żywność niskokaloryczna lub należąca do jednej grupy produktów spożywczych. Stosując tego typu diety, jesteśmy narażeni na wytworzenie w swoim organizmie niedoborów witaminowych lub niedoborów mikro- i makroelementów.

Aby proces odchudzania przebiegał prawidłowo i bez pogorszenia odporności, należy stosować dietę zbilansowaną, dostosowaną do każdej osoby indywidualnie oraz opierającą się na zasadach racjonalnego odżywiania. Warto również w takiej sytuacji zgłosić się do specjalisty, który w trakcie układania jadłospisu uwzględni m.in. odpowiednią podaż składników mineralnych i witamin wpływających na odporność. Niedobór składników odżywczych może doprowadzić do rozwoju niedożywienia, powodującego spadek odporności. Dlatego odpowiednia ilość składników odżywczych, żywności dobrej jakości, będzie zwiększała odporność i zmniejszała ryzyko zachorowań.

Co jeść w trakcie odchudzania, żeby zachować odporność organizmu?

Zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, gdy ilość zachorowań gwałtownie wzrasta powinniśmy szczególnie zadbać o odpowiednią podaż takich witamin jak: D3, C, A, witaminy z grupy B oraz składników mineralnych: Fe, Zn, Mg oraz kwasów tłuszczowych omega-3.

Witamina C zwiększa odporność komórek na zakażenia różnego pochodzenia: bakteryjne, wirusowe, jest przeciwutleniaczem, współdziała z witaminą E, a także ułatwia przyswajanie niehemowego żelaza. Dobrym źródłem witaminy C będzie papryka, natka pietruszki, porzeczki, a także zielone warzywa. Spośród witamin wzmacniających układ immunologiczny możemy wyróżnić również witaminę A oraz witaminy z grupy B, które m.in. biorą udział w produkcji erytrocytów. Witaminę A możemy dostarczyć przez spożycie żółtych, czerwonych i pomarańczowych owoców i warzyw. Źródłem witamin z grupy B będą takie produkty jak: mięso, mleko, jaja, produkty zbożowe, a także nasiona roślin strączkowych. Na odporność organizmu będzie mała również wpływ prawidłowa podaż poszczególnych składników mineralnych. Żelazo jest składnikiem hemoglobiny, zapobiega powstawaniu niedokrwistości, ale również wpływa na budowę odporności organizmu. Bogata w żelazo jest wątróbka, chude czerwone mięso, jaja, grube kasze. Ważnym składnikiem jest również cynk, jego źródłem w codziennej diecie są produkty z pełnego ziarna, ale również ryby morskie i owoce morza. Warto sięgać po tego typu produkty, gdyż są one równocześnie bardzo dobrym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), które powodują wzrost namnażania prostaglandyn, pobudzających nasz układ odpornościowy do działania. Warto naszą dietę wzbogacać w takie oleje jak: rzepakowy, lniany oraz sezamowy. Zdrowe odchudzanie nie polega na całkowitym wyeliminowaniu tłuszczu, a jedynie na jego ograniczeniu i wprowadzeniu ,,zdrowych tłuszczów”. Ich źródłem oprócz olejów będą także orzechy, które dodatkowo wnoszą znaczna ilość selenu, szczególnie orzechy brazylijskie. Selen zwiększa liczbę przeciwciał, a także hamuje namnażanie drobnoustrojów chorobotwórczych, co wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego.

Na walkę z chorobami ma również wpływ prawidłowa flora bakteryjna jelita grubego (wspomaga szybką reakcje na stany zapalne), aby ją wzmocnić, należy spożywać produkty zawierające bakterie kwasu mlekowego, czyli mleczne produkty fermentowane takie jak: jogurty, kefiry, zsiadłe mleko. Warto również wzbogacić nasz jadłospis w naturalne antybiotyki, do potraw wykorzystać czosnek i cebulę. Są one źródłem allicyny, która hamuje rozwój patogennych bakterii, wirusów, grzybów. Podsumowując, aby prawidłowo się odchudzać i nie naruszać naszej odporności, a wręcz okresie jesienno-zimowym ją wzmocnić, należy spożywać w odpowiedniej ilości żywność z każdej grupy produktów spożywczych. Starać się, aby nasz jadłospis był bardzo różnorodny, bogaty w warzywa i owoce sezonowe. Gdy jednak nie jesteśmy w stanie spożywać niektórych produktów, we względu np. na nietolerancje pamiętajmy o dodatkowej suplementacji. Liczne badania naukowe dowodzą, iż odpowiednia aktywność fizyczna również będzie miała pozytywny wpływ na układ immunologiczny. Odpowiednio zbilansowana dieta w połączeniu z aktywnością fizyczną pozwoli nam na prawidłowe, bezpieczne odchudzanie, a także na prawidłowe funkcjonowanie naszego systemu odpornościowego.

Warto wiedzieć

Weight Balance to akcja pokazująca jak utrzymać odpowiednią wagę, sprawność fizyczną i psychiczną w każdym wieku. Więcej o akcji na stronie: www.weightbalance.pl oraz profilu FB.