Pomoże pozbyć się nadmiaru wody i zgubić brzuszek. Zajadaj nawet co dzień
Nie dość, że obfituje w witaminy i minerały, to jeszcze może pomóc w odchudzaniu. Melon, bo o nim mowa, przynosi wiele korzyści zdrowotnych. Jakie są właściwości melona i kto szczególnie powinien go jeść?
Melon jest bliskim kuzynem naszego rodzimego ogórka. Choć jest pyszny, ma również wartości odżywcze. Istnieje kilka popularnych odmian melona. Jedną z nich jest melon kantalupa, który charakteryzuje się pomarańczowym miąższem i chropowatą zielonkawo-szarą skórką w charakterystyczne prążki. Drugą popularną odmianą jest żółty melon miodowy, o gładkiej skórce, żółto-zielonym miąższu i wydłużonym kształcie. Jest to odmiana o słodszym smaku. Inną odmianą, na którą często można natrafić w sklepach, są melony kasaba, które mają okrągły kształt, żółtą skórkę i białawy miąższ.
Właściwości melona i dlaczego warto go jeść?
Melon zawiera przede wszystkim dużą ilość wody, dzięki czemu doskonale nawadnia organizm. Jest również bogaty w witaminę A, grupę B, C, E oraz minerały, takie jak magnez, żelazo, jod, potas i miedź. Zawiera także kwas foliowy, beta-karoten i błonnik pokarmowy. Ponadto, melon jest niskokaloryczny, dlatego świetnie nadaje się nawet dla osób będących na diecie odchudzającej.
Melon posiada wiele korzystnych właściwości dla zdrowia. Wykazuje działanie przeciwnowotworowe, pomaga w obniżeniu poziomu "złego" cholesterolu we krwi oraz reguluje poziom cukru. Zawiera także beta-karoten, który działa jako przeciwutleniacz, wspomaga zdrowie serca i korzystnie wpływa na wzrok.
Owoce melona mają właściwości moczopędne, co wspiera pracę nerek i oczyszcza organizm z toksyn. Pomagają również w usuwaniu nadmiaru wody z organizmu, co zmniejsza obrzęki, opuchliznę i redukuje cellulit.
Przy jakich schorzeniach warto jeść melon?
Melony wpływają także na układ nerwowy, poprawiając samopoczucie, redukując uczucie napięcia i ułatwiając zasypianie. Wspierają koncentrację i procesy zapamiętywania, a także korzystnie wpływają na narząd wzroku.
Melon jest polecany dla osób z nadciśnieniem, ponieważ zawartość potasu pomaga regulować ciśnienie krwi. Jest również korzystny dla osób prowadzących stresujący tryb życia, ponieważ ma właściwości przeciwdepresyjne i wspomaga zdrowy sen.
Osoby z problemami układu krążenia również powinny sięgać po melony. Owoce te obniżają ciśnienie krwi i chronią przed miażdżycą, zapobiegając odkładaniu się blaszek miażdżycowych.
Jak jeść melony?
Sposobów jedzenia melona jest mnóstwo. Można go po prostu obrać i jeść jako samodzielną przekąskę. Można dodać go do słodkich śniadań, takich jak owsianki, placuszki czy omlety. Można z niego przygotować pyszny koktajl, sok lub domowy sorbet. Świetnie smakuje również w owocowych sałatkach.
Dodatkowo melon doskonale komponuje się jako słodki dodatek do wytrawnych sałatek, w połączeniu ze słonym serem i chrupiącymi orzechami. Jednym z najpopularniejszych przepisów na sałatkę z melonem jest dodanie do niego gorgonzoli, sałaty i orzechów włoskich, a następnie zalanie składników dobrej jakości oliwą z octem balsamicznym. Jeśli spodziewasz się gości, można przygotować rewelacyjną przekąskę z melona, owijając jego kawałki w szynkę parmeńską.
Podsumowując - melon to nie tylko pyszny owoc, ale także źródło wielu korzystnych składników odżywczych. Dzięki swoim właściwościom może być cennym dodatkiem do naszej diety.