Preparaty chelatowane, czyli pierwiastki odżywiające i odtruwające organizm
Preparaty chelatowane dostarczają nam niezbędnych pierwiastków bez niebezpieczeństwa przedawkowania a co za tym idzie - zatrucia. Istnieją bowiem minerały, które łatwo przedawkować, np. cynk czy chrom. Jednak dzięki procesowi chelatowania nie są one szkodliwe i mogą zostać bezpiecznie usunięte z naszego organizmu. Sprawdź, jak działają minerały chelatowe (chelaty) i dlaczego warto je brać.
Chelaty - funkcja i zastosowanie minerałów chelatowanych
Pierwiastki mineralne przyjmowane w odpowiednich proporcjach, mają właściwości zdrowotne. Jednakich ich brak może doprowadzić do ciężkich chorób, a przedawkowanie spowodować zatrucie naszego organizmu. Aby temu zapobiec, potrzebne są związki chemiczne, które pozwolą utrzymać właściwy poziom tych substancji w organizmie, czyli chelaty.
Chelaty są to substancje, które składają się z 2 cząstek aminokwasów i 1 cząstki danego minerału. Chelaty w procesie chemicznym przekształcają pierwiastki w formie nieorganicznej (np. magnez i żelazo) w postać przyswajalną przez nasz organizm, czyli formę organiczną. Chelaty odpowiadają za tempo przyswajania tych pierwiastków, ich transport i proces usuwania z naszego ciała. W związku z tym chelaty chronią nasz organizm przed niedoborem, zatruciem i zbyt wysokim stężeniem pierwiastków, szczególnie tych, które łatwo przedawkować.
W związku z prozdrowotnym działaniem chelatów, są one używane w celu leczenia schorzeń, takich jak: miażdżyca i choroba wieńcowa, zapalenie stawów, stwardnienie rozsiane, choroba Parkinsona, choroba Alzheimera i łuszczyca. Chelaty poprawiają także koordynację ruchową i zwiększają popęd seksualny.
Suplementy chelatowane
Suplementy chelatowane są dostępne w postaci tabletek, które przyjmujemy zazwyczaj raz dziennie, chyba że lekarz zaleci inaczej. Minerałów chelatowych nie można przedawkować, ponieważ organizm uwalnia minerały ukryte w chelatach dopiero, kiedy tego potrzebuje. W przeciwnym razie są one usuwane z organizmu.
- żelazo jest jednym z najmniej przyswajalnych pierwiastków, dlatego ze szczególną troską należy dbać o jego suplementację. Żelazo w formie chelatu aminokwasowego jest polecane przede wszystkim osobom regularnie spożywających produkty mleczne, gdyż wapń ogranicza wchłanianie tego pierwiastka. Mogą go także spożywać kobiety, które zmagają się ze zbyt obfitą miesiączką.
- cynk jest polecany osobom, które żyją w zanieczyszczonym środowisku, codziennie wykonują ciężką pracę lub regularnie uprawiają aktywność fizyczną. Chelatowany cynk lekarze polecają kobietom w ciąży. Suplementacja cynkiem pomaga odtruć organizm z toksyn i spowolnić proces starzenia się.
- magnez - wysoko przyswajalne źródło magnezu wspomoże w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych.
- potas - chelat potasu wspomaga pracę układu krwionośnego, m.in. reguluje ciśnienie krwi i zapobiega zakrzepom. Łagodzi także dolegliwości kostno-stawowe.
- wapń - kompleks aminokwasowy wapnia pomaga w procesie budowy kości i zębów: zapobiega odwapnieniu, zniekształceniu i kruszeniu kości. Z tego powodu jest polecany kobietom w okresie menopauzy, osobom starszym oraz dzieciom i młodzieży.
- chrom - chelat chromowy jest niezbędnym elementem diety odchudzającej. Chrom wspomaga bowiem redukcję tkanki tłuszczowej i hamuje apetyt na słodycze. Ponadto reguluje poziom glukozy we krwi, w związku z tym jest polecany diabetykom.
- selen to mikroelement o właściwościach antyoksydacyjnych, którego celem jest walka z wolnymi rodnikami. Jedna tabletka chelatowanego selenu dostarcza tyle samo wartości odżywczych, co 3 jajka.
- witamina C m.in. obniży poziom cholesterolu i wspomoże układ odpornościowy. Chelatowaną witamina C mogą stosować osoby źle znoszące kwas askorbinowy.
- witamina B6 bierze udział we wchłanianiu chelatów aminokwasowych magnezu z przewodu pokarmowego i wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.
Ponadto są chelatowane witaminy: A, D, E, K, C, B1, B2, B12. Pozostałe witaminy nie mają zdolności chelatowania i w procesie chemicznym nie stają się chelatami lecz półsyntetykami, czyli sztucznymi witaminami. Prawdopodobnie dlatego, że nie są stabilne chemicznie i nie można ich "wyłapać" w procesie chelatacji. Substancje te są absorbowane przez nasz organizm tylko w ok. 5%, a reszta jest usuwana z organizmu, obciążając wątrobę, a nawet powodując zatrucia.