Te produkty dosłownie "stopią" nadmiar tłuszczu w organizmie. Masz je w swojej kuchni

2022-06-20 13:18

Są takie obszary na ciele, z których nieco trudniej pozbyć się upartego tłuszczu. Jednym z nich jest brzuch. Choć aktywność fizyczna i zdrowa dieta to podstawa w procesie odchudzania, nie zawsze wiemy, po jakie produkty powinniśmy sięgać, a których unikać, by osiągnąć oczekiwane efekty.

dieta
Autor: Getty Images

Niechciany tłuszcz nie znika?

Niechciany tłuszcz, który znajduje się tuż pod skórą nie jest aż tak niebezpieczny dla zdrowia, jak głębiej osadzony tłuszcz trzewny, którego obecność może predysponować do rozwoju wielu groźnych schorzeń, jak m.in. cukrzyca typu 2, choroby układu krążenia czy nowotwory.

Z estetycznego punktu widzenia, nie jest on jednak przez nas mile widziany. Dobra wiadomość jest taka, że jeśli jesteś gotowy, aby się go pozbyć, jest to łatwiejsze niż myślisz. Oto lista produktów, które prawdopodobnie masz w swojej kuchni, a jeśli nie - przygotuj kartkę i długopis.

W formie 24: fakty na temat odchudzania

Chcesz schudnąć? Te produkty musisz mieć pod ręką

Otręby owsiane 

Nie każdy wie, że otręby owsiane to nie to samo co płatki owsiane. Otręby owsiane powstają z zewnętrznych łusek owsa, a płatki owsiane z wewnętrznej części i właśnie na tym polega różnica między nimi. Filiżanka otrębów owsianych zawiera aż 18 gramów błonnika i 20 gramów białka. Otręby owsiane zjedzone rano, zapewnią uczucie sytości na długie godziny, co pomoże w powstrzymaniu się od podjadania między posiłkami.

Słodkie ziemniaki, czyli bataty

Zawierają całą masę węglowodanów, są trawione powoli i sprawiają, że czujesz się pełny przez długi czas. Oprócz tego są bogate w karotenoidy - przeciwutleniacze, które stabilizują poziom cukru we krwi i obniżają insulinooporność, co zapobiega przemianie kalorii w tłuszcz. Bataty zawierają witaminy A, C i B6, dzięki którym organizm zyskuje więcej energii do spalania na siłowni.

Maliny

Czerwone owoce są zawsze mile widziane w każdej diecie. Maliny są najlepszym źródłem nierozpuszczalnego błonnika, który pomaga odżywiać zdrowe bakterie w jelitach. Odpowiedni poziom nierozpuszczalnego błonnika w organizmie zapewnia poziom greliny – hormonu kontrolującego głód.

Migdały

Z badań opublikowanych w American Journal of Clinical Nutrition wynika, że ok 92 proc. Amerykanów ma niedobór witaminy E. Tendencja ta wydaje się najwyższa wśród osób otyłych. Migdały są jednymi z najlepszych źródeł witaminy E w diecie, a do tego zawierają jednonienasycone tłuszcze i błonnik.

Komosa ryżowa

Komosa ryżowa ​​zawiera kompletny łańcuch aminokwasów, które są niezbędne do budowy mięśni i utraty tłuszczu. W badaniu opublikowanym w Journal of Diabetes Investigation naukowcy odkryli, że pacjenci, którzy spożywali większe ilości białka roślinnego, byli znacznie mniej podatni na zespół metaboliczny (połączenie wysokiego poziomu cholesterolu, wysokiego poziomu cukru we krwi i otyłości). 

Zawartość lizyny pomaga spalić tłuszcz i utrzymać zdrowe kości i skórę. Według badań opublikowanych w czasopiśmie Food Chemistry, komosa ryżowa ma najwyższy poziom betainy, która przyspiesza metabolizm i doskonale radzi sobie z tłuszczem.

Pamiętaj, że chcąc zrzucić kilka kilogramów, warto się do tego odpowiednio przygotować. Jeśli nie do końca wiesz, jak powinno wyglądać zdrowe i zbilansowane żywienie, sięgnij po radę dietetyka.