Tłuszcz trzewny to zmora Polaków. 5 produktów, które pomogą go spalić

2023-01-16 11:56

Cudowna dieta, która mogłaby przyspieszyć spalanie upartego tłuszczu z brzucha nie istnieje. Na tym koniec złych wieści, ponieważ wystarczy kilka zmian w codziennej diecie, aby skutecznie pożegnać nadmiar tkanki tłuszczowej. Dietetyczka zdradza, co trzeba jeść, aby pozbyć się "brzuszka".

Tłuszcz trzewny to zmora Polaków. 5 produktów, które pomogą go spalić
Autor: Getty Images Tłuszcz trzewny to zmora Polaków. 5 produktów, które pomogą go spalić

Utrzymywanie brzucha w doskonałej formie to nie tylko kwestia estetyki - nadmiar tłuszczu trzewnego może być szkodliwy dla zdrowia, ponieważ znajduje się on na tyle głęboko, że otacza narządy wewnętrzne.

Jego nadmiar wiąże się problemami zdrowotnymi, takimi jak cukrzyca typu 2, nadciśnienie tętnicze i inne choroby serca, rak piersi, rak okrężnicy i demencja. Zmiana nawyków nie tylko pomoże "wyrzeźbić" piękną sylwetkę, ale i poprawi ogólne samopoczucie. Po te produkty warto sięgnąć, aby tego dokonać.

W formie 24: naturalne spalacze tłuszczu

Te produkty pomogą pozbyć się "oponki"

Po pierwsze: jajka. – Są jednym z najlepszych źródeł białka – wyjaśnia w rozmowie z redakcją EatThis dietetyczka Melissa Mitri. Jajka zapewniają uczucie sytości na dłużej, a przy tym nie są bardzo kaloryczne.

Włączenie ich do diety może pomóc ograniczyć podjadanie między posiłkami, a tym samym zapobiec przyjmowaniu zbyt dużej ilości kilokalorii. 

Po drugie: awokado. Badania pokazują, że awokado może pozytywnie wpływać na rozkład tłuszczu trzewnego u kobiet. Jedno z badań opublikowanych na łamach "Journal of Nutrition" ujawnia, że korzyści płynących z codziennego jedzenia awokado jest wiele.

– Kobiety, które jadły awokado codziennie, zauważyły ​​redukcję tłuszczu trzewnego, który jest trudniejszy do pozbycia się – wyjaśnia Mitri.

Po trzecie: ostra papryka, która pomaga spalić więcej kilokalorii i tłuszczu w okolicy brzucha. Warto dodać ją do posiłku każdego dnia, choć nie należy przesadzać z ilością. 

– Ostra papryka zawiera związek zwany kapsaicyną, który hamuje apetyt i może pomóc organizmowi spalić więcej tłuszczu – mówi dietetyczka. 

Po czwarte: jarmuż, który jest idealnym kompanem tych, którzy próbują pozbyć się nadprogramowych kilogramów.

– Jarmuż jest pożywny, naturalnie niskokaloryczny i niesamowicie sycący, co ułatwia trzymanie się planu odchudzania o niższej kaloryczności – wyjaśnia Mitri.

Po piąte: jagody, truskawki, jeżyny, borówki, bowiem w doskonały sposób przyczyniają się one do spalania tłuszczu. Są również bogate w przeciwutleniacze zwane antocyjanami, które także przyspieszają proces utraty masy ciała.

– Są bogate w błonnik i niskokaloryczne, co stanowi zwycięską kombinację dla utraty wagi - mówi Mitri.