To prawdziwa zmora Polaków. 5 produktów, które pomogą szybko spalić tłuszcz trzewny
Tłuszcz trzewny to częsty problem, którego nie widać gołym okiem. Choć występuje naturalnie wokół narządów, czasem gromadzi się tam w nadmiarze. To z kolei może powodować groźne choroby przewlekłe. Można się z nim uporać, sięgając po niektóre produkty spożywcze.
Utrzymywanie ciała w doskonałej kondycji to nie tylko kwestia estetyki. To przede wszystkim klucz do zachowania dobrego zdrowia. Nie uda się tego osiągnąć bez stosowania zdrowej diety.
Co to jest tłuszcz trzewny?
Tłuszcz trzewny występuje naturalnie wokół narządów wewnętrznych. Zapewnia im między innymi ochronę przed uszkodzeniami. Jest ulokowany zdecydowanie głębiej niż tłuszcz podskórny, który możemy dostrzec gołym okiem.
Nadmiar tłuszczu trzewnego wiąże się problemami zdrowotnymi, takimi jak cukrzyca typu 2, nadciśnienie tętnicze i inne choroby serca, rak piersi, rak okrężnicy i demencja. Zmiana nawyków nie tylko pomoże "wyrzeźbić" piękną sylwetkę, ale i poprawi ogólne samopoczucie. Po te produkty warto sięgnąć, aby tego dokonać.
Co spala tłuszcz trzewny?
Jeśli zastanawiasz się, jak szybko pozbyć się tłuszczu trzewnego, zacznij od diety. Oto 5 produktów, które w tym pomogą.
Po pierwsze: jajka. – Są jednym z najlepszych źródeł białka – wyjaśnia w rozmowie z redakcją EatThis dietetyczka Melissa Mitri. Jajka zapewniają uczucie sytości na dłużej, a przy tym nie są bardzo kaloryczne.
Włączenie ich do diety może pomóc ograniczyć podjadanie między posiłkami, a tym samym zapobiec przyjmowaniu zbyt dużej ilości kilokalorii.
Po drugie: awokado. Badania pokazują, że awokado może pozytywnie wpływać na rozkład tłuszczu trzewnego u kobiet. Jedno z badań opublikowanych na łamach "Journal of Nutrition" ujawnia, że korzyści płynących z codziennego jedzenia awokado jest wiele.
– Kobiety, które jadły awokado codziennie, zauważyły redukcję tłuszczu trzewnego, który jest trudniejszy do pozbycia się – wyjaśnia Mitri.
Po trzecie: ostra papryka, która pomaga spalić więcej kilokalorii. Warto dodać ją do posiłku każdego dnia, choć nie należy przesadzać z ilością.
– Ostra papryka zawiera związek zwany kapsaicyną, który hamuje apetyt i może pomóc organizmowi spalić więcej tłuszczu – mówi dietetyczka.
Po czwarte: jarmuż, który jest idealnym kompanem tych, którzy próbują pozbyć się nadprogramowych kilogramów.
– Jarmuż jest pożywny, naturalnie niskokaloryczny i niesamowicie sycący, co ułatwia trzymanie się planu odchudzania o niższej kaloryczności – wyjaśnia Mitri.
Po piąte: jagody, truskawki, jeżyny, borówki, bowiem w doskonały sposób przyczyniają się one do spalania tłuszczu. Są również bogate w przeciwutleniacze zwane antocyjanami, które także przyspieszają proces utraty masy ciała.
– Są bogate w błonnik i niskokaloryczne, co stanowi zwycięską kombinację dla utraty wagi - mówi Mitri.
Jak sprawdzić, czy mam tłuszcz trzewny?
Jak już zostało wcześniej wspomniane, tłuszcz trzewny jest niedostrzegalny z zewnątrz. Są jednak sposoby, aby skutecznie zidentyfikować jego obecność. Jedną z metod, która pomoże w ustaleniu, czy masz tłuszcz trzewny jest tomografia komputerowa z wykorzystaniem promieniowania jonizującego.