Trawa pszeniczna: właściwości i zastosowanie soku z trawy pszenicznej

2022-06-01 11:32

Trawa pszeniczna to bogate źródło chlorofilu, mającego działanie lecznicze. Chlorofil hamuje stany zapalne, oczyszcza organizm z metali ciężkich i innych toksyn, usprawnia pracę tarczycy, poprawia działanie wątroby oraz wzmacnia układ krwionośny. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości lecznicze posiada trawa pszeniczna i w jaki sposób można ją wykorzystać.

Trawa pszeniczna: właściwości i zastosowanie soku z trawy pszenicznej
Autor: Getty Images

Spis treści

  1. Trawa pszeniczna: właściwości prozdrowotne chlorofilu
  2. Jak uprawiać trawę pszeniczną w domu?
  3. Trawa pszeniczna: źródło witamin i składników mineralnych
  4. Trawa pszeniczna: źródło enzymów
  5. Trawa pszeniczna: sok czy tabletki?
  6. Sok z trawy pszenicznej - dawkowanie
  7. Sok z trawy pszenicznej - zastosowanie zewnętrzne
  8. Jak przygotować sok z trawy pszenicznej?

Trawa pszeniczna zawiera mnóstwo substancji odżywczych: aminokwasów, witamin i składników mineralnych. Trawa pszeniczna jest dostępna w formie preparatów, ale można ją również wyhodować w domu, a następnie spożywać w formie przetworzonej (soki) lub jako dodatek do potraw.

Poradnik Zdrowie: badania profilaktyczne dla osób po 40 r.ż.

Trawa pszeniczna: właściwości prozdrowotne chlorofilu

Trawa pszeniczna swoje właściwości prozdrowotne zawdzięcza głównie wysokiej zawartości chlorofilu (zielonego barwnika, powstającego w procesie fotosyntezy). Wysokie stężenie tlenu w chlorofilu umożliwia dostarczenie większej jego ilości do krwi. Dzięki temu obserwuje się wzrost liczby czerwonych krwinek oraz wzrost stężenia tlenu we krwi przy regularnym piciu soku z trawy pszenicznej, co przyczynia się do poprawy parametrów krwi. Wpływa pozytywnie na układ krążenia, zwiększa przepływ krwi przez serce.

Chlorofil ma działanie ochronne przed promieniowaniem i wolnymi rodnikami, neutralizuje związki o działaniu rakotwórczym. Ma działanie antybakteryjne i usuwa toksyny z organizmu. Działanie antyseptyczne chlorofilu sprawia, że może znaleźć zastosowanie w leczeniu ran, owrzodzeń, zakażeń, przewlekłych zapaleń ucha wewnętrznego, zapaleń zatok, stanów zapalnych skóry i chorób skóry (łuszczycy) oraz infekcji pasożytniczych.

Wysokie stężenie chlorofilu ma również wpływ na pracę układu pokarmowego: poprawia trawienie i zapobiega zaparciom.

Jak uprawiać trawę pszeniczną w domu?

  1. Namocz nasiona trawy pszenicznej (możesz je kupić w sklepie ze zdrową żywnością) w letniej wodzie przez 10-12 godzin.
  2. Następnie wylej całą wodę, pozostaw tylko nasiona i przez kolejne 2 do 3 dni przelewaj wodą do momentu pojawienia się ogonków.
  3. Do pojemnika wsyp ziemię około 3-4 cm i wysiej zakiełkowane nasiona. Pamiętaj o zroszeniu całości wodą.
  4. Pozostaw hodowlę na kilka dni pod przykryciem (do tego celu użyj ręcznika papierowego lub gazety), pamiętając o utrzymaniu wilgoci.
  5. Gdy pojawi się zielona trawa o wysokości 2 cm, postaw tackę z hodowlą w nasłonecznionym miejscu, codziennie nawadniaj uprawę.
  6. Po osiągnięciu przez roślinę 12-15 cm wysokości zetnij trawę na sok.

Trawa pszeniczna: źródło witamin i składników mineralnych

Trawa pszeniczna to źródło wszystkich witamin z grupy B, witaminy A i C, E oraz wapnia, fosforu, magnezu, potasu i sodu w odpowiednich proporcjach. Witamina A poprawia wygląd skóry, ma korzystny wpływ na wzrok. Witaminy E i C to silne przeciwutleniacze, chronią przed działaniem wolnych rodników, zapobiegając rozwojowi chorób przewlekłych: cukrzycy, nadciśnienia tętniczego, chorób układu krążenia i nowotworom. Wapń pomaga budować mocne kości i zęby. Oprócz tego wapń wraz z potasem regulują pracę serca, przywracają pH krwi.

Trawa pszeniczna: źródło enzymów

Młoda trawa pszeniczna zawiera dużą ilość enzymów:

  • indolu (chroniącego przed nowotworami),
  • dysmutazy nadtlenkowej (neutralizującej wolne rodniki),
  • katalazy (rozkładającej nadtlenek wodoru, powodujący uszkodzenie komórek). 

Ponadto w trawie pszenicznej znajduje się enzym PYD1, który stymuluje naprawę cząsteczek uszkodzonego DNA.

Trawa pszeniczna: sok czy tabletki?

Trawa pszeniczna występuje w formie kapsułek i tabletek oraz wyciągów i soków. Jest też dostępna jako nasiona, które hoduje się w domu lub na zewnątrz w odpowiednio skomponowanych zestawach. Najczęściej trawa pszeniczna używana jest w formie soku. Wypija się go na czczo, w celu zwiększenia przyswajalności składników odżywczych.

Składniki odżywcze z tabletek z trawy pszenicznej są słabiej wchłaniane niż ze świeżego soku, w związku z tym ich skuteczność i działanie terapeutyczne jest kilkukrotnie niższe. Ponadto wyciąg z trawy może być dodawany do herbaty lub innych napojów, albo spożywany jako koktajle. Młode liście trawy pszenicznej można również posiekać i dodać do sałatek, zup lub kanapek.

Sok z trawy pszenicznej - dawkowanie

Zaleca się stosowanie 30 ml soku z trawy pszenicznej dziennie u osób zdrowych, 30-90 ml w stanach chorobowych. Trawa pszeniczna jest zalecana pacjentom cierpiącym na przewlekłe choroby takie jak astma, zapalenie oskrzeli, miażdżyca, nadciśnienie tętnicze, cukrzyca, choroba Parkinsona, bezsenność, choroby skóry, zaparcia, wzdęcia, nudności oraz nowotwory.

Sok z trawy pszenicznej - zastosowanie zewnętrzne

Trawa pszeniczna jest także stosowana zewnętrznie:

  • oczyszcza i odżywia skórę twarzy,
  • spowalnia starzenie się komórek,
  • wzmacnia włosy,
  • zmniejsza stany zapalne skóry,
  • przyspiesza gojenie ran i siniaków przez pobudzenie krążenia krwi,
  • ma działanie kojące w oparzeniach, wysypkach, owrzodzeniach.

Jak przygotować sok z trawy pszenicznej?

Do niewielkiej ilości ciepłej, przegotowanej wody wsyp dużą ilość zielonej trawy pszenicznej. Zmiksuj lub zblenduj, dzięki temu trawa puści sok do wody. Tak przygotowany wyciąg zostaw w chłodnym miejscu na dwie godziny. Przeciśnij przez gazę, oddzielając części stałe od soku. Można też użyć sokowirówki.