Uwaga, TE OWOCE TUCZĄ! Poznaj owoce, od których przybywa NA WADZE
Żywieniowcy ostrzegają – nadmiar spożywania owoców, również może prowadzić do otyłości. Dlatego zanim sięgniemy po jabłka, banany czy pomarańcze, zastanówmy się co i w jakich ilościach można jeść.
Owoce to bez wątpienia źródło zdrowia i witamin, a dodatkowo niezbędnych minerałów, wody i błonnika pokarmowego. W swoim składzie mają również cukry proste, będące źródłem energii, kwasy organiczne oraz substancje antyutleniające wykorzystywane w profilaktyce i leczeniu chorób. Na dodatek są smaczne. Nic dziwnego więc, że tak chętnie po nie sięgamy.
Ile owoców dziennie można jeść
Warto pamiętać, że owoce zawierają duże ilości cukrów prostych, co może być przyczyną wahań poziomu glukozy we krwi i wzrostu wagi ciała. W ciągu dnia osoba dorosła powinna spożywać około 300 gramów owoców rozłożonych na 2 lub 3 porcje. Do najbardziej kalorycznych owoców należą banany (ok. 150 kalorii), zaraz za nimi plasują się winogrona - pół kilograma to prawie 400 kcal, czyli tyle, ile średnia paczka chipsów. Niezwykle kaloryczne są również daktyle - 100 gram tych owoców zawiera 280 kalorii. Uważać też należy na figi, awokado i kokosy. Z owoców suszonych do najbardziej tuczących należą rodzynki - 100 g rodzynek to ok. 300 kcal. Wysokokaloryczne są również suszone gruszki, ananasy i mango. Owoce z mniejszą zawartością fruktozy to śliwki, poziomki, porzeczki, maliny, papaja, melon, arbuz, grejpfrut, cytryna oraz pomarańcza.
Uwaga na soki!
Z najnowszych badań wynika, że fruktoza przestawia nasz metabolizm na produkcję tłuszczu. Wypicie szklanki soku na śniadanie prowadzi do tego, że nasz organizm zacznie przerabiać na tłuszcz nie tylko poranny posiłek, ale też kolejne. Co więcej - zbyt duży poziom cukru we krwi prowadzi do niszczenia białek, które wcześniej spożyliśmy. Nie oznacza to jednak, że należy całkowicie unikać owoców. Zdaniem dietetyka Michela Montignaca, nie wolno ich po prostu łączyć z normalnym jedzeniem, a pasteryzowane soki owocowe, które dosładzane są syropem glukozowo-fruktozowym, w ogóle powinny zniknąć z naszej diety.
Owoce a alergie
Według żywieniowców na owoce powinni szczególnie uważać osoby chore na cukrzycę czy też osoby z alergiami pokarmowymi i dolegliwości trawiennymi. Chorzy na cukrzycę mogą jeść ok. 250 gramów owoców dziennie, rozłożonych na kilka mniejszych porcji, aby nie powodować wzrostu poziomu glukozy we krwi. Alergicy muszą uważać zwłaszcza na owoce południowe, które dodatkowo mogą zawierać np. środki grzybobójcze. Osoby o wrażliwym układzie pokarmowy muszą liczyć się z tym, że kwasy owocowe mogą wywoływać podrażnienia ściany żołądkowej.
Już trzy szklanki soku pomarańczowego są w stanie zapełnić zapasy glikogenu w wątrobie. Wtedy to enzymy wysyłają sygnał do organizmu, iż „magazyn jest pełen”. Wówczas pozostała część niewykorzystanej fruktozy przetwarzana jest w kwasy tłuszczowe i gromadzona w postaci materiału zapasowego.