Wielkanoc w wersji light. Jak odchudzić potrawy wielkanocne?
Wielkanoc to święta, w czasie których trudno jest powstrzymać się od jedzenia dań, kuszących nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Jednak jest i na to sposób - można odchudzić potrawy, aby były mniej kaloryczne, a potem śmiało je próbować! Jak odchudzić świąteczne menu?
Spis treści
- Wielkanocna dieta: majonez na cenzurowanym
- Odchudzamy sałatki wielkanocne
- Wędliny na wielkanoc - tak, byle chude
- Wielkanocne wypieki w wersji light
Święta wielkanocne to nie jest najlepszy czas na odchudzanie - jaja w majonezowych sosach, półmiski wędlin i kiełbas, tłusty żurek czy ciężkie i kaloryczne mazurki z dietą nie mają nic wspólnego. Jednak wystarczy pogłówkować na etapie wybierania przepisów, a potem gotowania i pieczenia, aby stół prezentował się świątecznie, a jednak inaczej... Inaczej, bo mniej tłusto i kalorycznie, ale równie smacznie.
Wielkanocna dieta: majonez na cenzurowanym
Pierwszym winowajcą, odpowiedzialnym za nadwyżkę kalorii w czasie śniadania wielkanocnego, jest majonez. Hojnie dodajemy go do jaj i sałatkowych sosów. Jednak nie musisz rezygnować z majonezu, który nadaje charakterystyczny smak potrawom z jajek, wystarczy, że wymieszasz go z jogurtem naturalnym w proporcjach pół na pół.
Odchudzamy sałatki wielkanocne
Podobnie jak w przypadku jajek postępujemy z sałatkami. Sos, jeśli już musi być na bazie majonezu - zawsze majonez mieszaj z chudym jogurtem. Smak nie ucierpi, a nam będzie na żołądku trochę lżej. Jednak jeśli masz wybór - wybieraj sosy lekkie na bazie oliwy (np. winegret).
Szykując wielkanocne sałatki wybieraj te, gdzie nie ma żółtego sera, dużej ilości jajek czy kalorycznych orzeszków albo tłustego boczku. Zapomnij o sałatkach z makaronem, ziemniakami czy ryżem! Do wyboru mamy tyle warzyw jak sałaty, kapustę pekińską, brokuły czy kalafiora, które można jeść w dowolnych ilościach bez szkody dla wagi.
Wędliny na wielkanoc - tak, byle chude
W święta wielkanocne stoły uginają się pod półmiskami z wędlin, które podobnie jak jajka czy żurek wpisane są w tradycję świąteczną. Wybieraj te o niskiej zawartości kalorii i tłuszczu - wędliny drobiowe są chudsze od tradycyjnych. Z klasycznych mięs wybieraj polędwicę, chudą szynkę cielęca czy schab - unikaj pasztetu, baleronów boczku, salami - bo to prawdziwe bomby kaloryczne.
Do żurku jeśli naprawdę musisz - możesz zjeść kiełbasę, ale jak najchudszą i długo gotowaną (ale osobno!), tak, aby wytopiło się z niej jak najwięcej tłuszczu.
Wielkanocne wypieki w wersji light
W święta wielkanocne nie brakuje wspaniałych ciast - baby, mazurki, makowce łamią najtwardsze charaktery! Niestety, są i bardzo kaloryczne i ciężkostrawne. Jednak jeśli chcesz trzymać linię to omijaj je z daleka, a na to konto przygotuj lżejsze ciasto, które zaspokoi twoją ochotę na słodkie np. biszkopt z owocami, dobrym pomysłem jest też deser z galaretki.