Chronią mózg, wspierają pamięć i procesy myślowe. Dostępne są w rybach i nie tylko
Nowe badanie sugeruje, że ludzie, którzy jedzą pokarmy bogate w ten składnik mogą mieć zdrowszą strukturę mózgu, a co za tym idzie lepszą pamięć i koncentrację.
Kwasy tłuszczowe omega-3 i ich nieoceniony wpływ na mózg
Z ostatnich badań wynika, że osoby w wieku średnim, które spożywają pokarmy bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, mogą mieć lepszą zdolność myślenia w porównaniu z tymi, którzy tego nie robią. Kwasy tłuszczowe omega-3 mogą również zapewnić zdrowszą strukturę mózgu.
„Zmiana diety jest jednym ze sposobów promowania zdrowia naszego mózgu” – wyjaśniła współautorka badania, dr Claudia L. Satizabal z University of Texas Health Science Center w San Antonio. Dr Satizabal twierdzi, że dieta bogata w kwasy tłuszczowe omega-3 może poprawić zdolności poznawcze i potencjalnie zapobiec demencji. Kilka prostych zmian w diecie może mieć zatem duży wpływ na zdrowie.
,,Nasze badanie sugeruje, że nawet niewielkie spożycie kwasów tłuszczowych omega-3 może wystarczyć do zachowania prawidłowych funkcji mózgu. Jest to zgodne z aktualnymi wytycznymi żywieniowymi American Heart Association dotyczącymi spożywania co najmniej dwóch porcji ryb tygodniowo w celu poprawy zdrowia układu krążenia”.
Kwasy tłuszczowe omega-3 wspierają procesy myślowe i pamięć
Naukowcy przeprowadzili badanie z udziałem 2183 uczestników, których średnia wieku wynosiła 46 lat. Eksperci zmierzyli u tych osób poziom kwasów tłuszczowych omega-3, przeprowadzili skany mózgu i przetestowali umiejętności myślenia. Co ważne, uczestnicy badania nie doświadczyli w przeszłości udaru mózgu i nie zdiagnozowano u nich demencji.
Autorzy badania odkryli, że osoby z wyższym średnim poziomem kwasów tłuszczowych omega-3 lepiej radziły sobie z myśleniem abstrakcyjnym i miały większy hipokamp – część mózgowia odpowiadająca za procesy pamięciowe i odczuwanie emocji.
„Wyniki te muszą zostać potwierdzone dodatkowymi badaniami, ale ekscytujące jest to, że poziomy kwasów tłuszczowych omega-3 mogą odgrywać rolę w poprawie odporności poznawczej, nawet u osób w średnim wieku” – podsumowała dr Satizabal.
Jakie są naturalne źródła kwasów tłuszczowych omega-3?
Kwasy tłuszczowe omega-3 to tzw. "dobre tłuszcze", które stanowią najbardziej skoncentrowane źródło energii. Ich bogatym źródłem są ryby, oleje roślinne, orzechy i nasiona.