Dodaj do śniadania. Możesz uniknąć groźnej choroby wątroby

2023-09-11 15:05

Wątroba wypełnia w twoim organizmie pół tysiąca ważnych funkcji. To ona wraz z nerkami zapewnia ci oczyszczanie z toksyn i wszelkich szkodliwych produktów przemiany materii. Jeśli jednak wierzyć chińskim i niemieckim badaczom, czasem ten bezcenny gruczoł też wymaga wsparcia. To okazuje się dość proste w realizacji.

Dodajesz do śniadania skrobię oporną? Możesz uniknąć groźnej choroby wątroby
Autor: GettyImages

Stłuszczenie wątroby niezwiązane ze spożywaniem alkoholu, przyjmowaniem leków lub chorobami genetycznymi (NAFLD), to już problem 20-25 proc. Polaków. Zdarza się w każdym wieku, zwiększa ryzyko przedwczesnej miażdżycy i zgonu z przyczyn sercowo-naczyniowych. Remedium na to zagrożenie ma być tzw. skrobia oporna.

Zdrowo Odpytani: Twoja wątroba tego nie cierpi. Ekspert wyjaśnia, jak o nią dbać

Skrobia oporna, czyli rodzaj błonnika

Skrobia oporna (RS) to niestrawne włókno, które fermentuje w jelicie grubym. Do tej pory głównie w badaniach na zwierzętach wykazywano, że jej spożycie może mieć pozytywny wpływ na metabolizm.

Skrobia oporna powstaje podczas ogrzewania produktów skrobiowych, czyli w trakcie wypieku chleba, ale też gotowania ziemniaków, roślin strączkowych, kasz czy ryżu.

W formie naturalnej znajdziemy ja w niedojrzałych bananach i w nienaruszonych mechanicznie ściankach ziaren, pestek oraz orzechów. Coraz częściej jest stosowana jako dodatek do żywności przetworzonej, ale też oferowana jako suplement. który można dodać do posiłku czy wypić rozpuszczony w wodzie.

Niealkoholowe stłuszczenie wątroby - trzeba szukać nowych metod leczenia

NAFLD, choroba spowodowana gromadzeniem się tłuszczu w wątrobie, może prowadzić nie tylko do ciężkich schorzeń tego narządu, ale też sprzyjać cukrzycy typu 2 i chorobom układu krążenia. Dlaczego naukowcy szukali związku między NAFLD a akurat substancją błonnikową? Sporo badań sugerowało, że zwiększenie zachorowalności na NAFLD na całym świecie jest powiązane z powszechnym problemem - zaburzoną mikroflorą jelitową, którą taki błonnik pomaga regenerować.

Uczeni z Chin (głównie z Katedry Endokrynologii i Metabolizmu, Szanghajskiego Instytutu Cukrzycy) i z niemieckiego Instytutu Leibniza ds. Badań Produktów Naturalnych w Jenie, postanowili sprawdzić, co może zmienić regularne korzystanie z jego mocy.

Skrobia oporna i wątroba - efekty

To nie było bardzo duże badanie. Co więcej - przeprowadzono je kilka lat temu, a dopiero teraz jest o nim głośniej. Zapewne dlatego, że w świecie nauki w tej chwili coraz popularniejszy staje się trend, by szukać prostych, tanich metod zapobiegania i leczenia chorób i zagrożeń cywilizacyjnych. W ten sposób nieuniknionej pracy lekarzy i specjalistów ma być mniej.

W randomizowanym badaniu uczestniczyło 200 pacjentów z NAFLD. Dla wszystkich przygotowano zbilansowany plan żywieniowy, opracowany przez dietetyka. 100 pacjentów otrzymało dodatkowo skrobię oporną w proszku pochodzącą z kukurydzy. Próba kontrolna, czyli 100 pozostałych pacjentów, otrzymała zwykłą skrobię kukurydzianą do zbilansowanej diety.

Po czteromiesięcznym eksperymencie uczestnicy, którzy otrzymywali oporną skrobię, mieli prawie 40% niższy poziom trójglicerydów w wątrobie w porównaniu z pacjentami z grupy kontrolnej. Pacjenci spożywający skrobię oporną mieli też lepsze wyniki prób wątrobowych i innych wskaźników funkcjonowania tego narządu.

Dla porządku przypominamy tylko, że błonnik też można przedawkować, a osoby przewlekle chore, nie tylko z chorobami wątroby, wszelkie decyzje o ewentualnej suplementacji jakichkolwiek substancji powinny konsultować z lekarzem.