Naturalne barwienie jajek na Wielkanoc - jak naturalnie barwić jajka?

2020-04-07 17:25

Naturalne barwniki do jajek na Wielkanoc są zdrowsze, nie zmieniają bowiem smaku jajka i pomagają uniknąć ewentualnej alergii. Jakie składniki wykorzystać, aby naturalnie zabarwić wielkanocne jajka i zamienić je w śliczne pisanki, we wszystkich kolorach tęczy?

Naturalne barwienie jajek na Wielkanoc - jak naturalnie barwić jajka?
Autor: Getty Images

Przedstawiamy naturalne, na bazie warzyw, owoców i ziół barwniki do jajek, które można wykorzystać do kolorowania wielkanocnych pisanek. Aby zabarwić skorupkę jajka na dany kolor, należy gotować je w roztworze z wybranych składników. Niekiedy, dla wzmocnienia koloru można do wywaru dodać octu. Woda powinna być także lekko osolona.

Jak dokładnie zabarwić jajko?

Warto wybierać jajka o jasnych skorupkach, wtedy uzyskany kolor będzie intensywniejszy. Barwiąc naturalnie jajka pamiętajmy też, że odcień nie będzie jednolity. Jajko może zabarwić się w plamki lub poszczególne jajka mogą różnić się między sobą stopniem i kolorem zabarwienia. Jest to całkowicie naturalne. Można powiedzieć wręcz, że jest to jeden z uroków pisanek farbowanych naturalnie - każda jest inna, a nasza święconka nabiera wiosennych kolorów tęczy!

Aby naturalnie zabarwić jajka wybierz jeden z dowolnych składników:

Polecamy
jesz co lubisz kulinaria

Autor: Time S.A

Zbilansowana dieta to klucz do zdrowia i lepszego samopoczucia. Skorzystaj z JeszCoLubisz, innowacyjnego systemu dietetycznego online Poradnika Zdrowie. Wybieraj spośród tysięcy przepisów na zdrowe i smaczne dania z wykorzystaniem dobrodziejstw natury. Ciesz się indywidualnie dobranym menu, stałym kontaktem z dietetykiem i wieloma innymi funkcjonalnościami już dziś!

#RazemPrzeciwKoronawirusowi!
KK