Południowotyrolskie wina: alpejskośródziemnomorska rozkosz

2008-08-13 13:51

Południowy Tyrol w pełni postawił na jakość produkowanych win, które wytwarza się na jego terenie od niemal trzech tysięcy lat.

Południowotyrolskie wina: alpejskośródziemnomorska rozkosz
Autor: thinkstockphotos.com

Południowy Tyrol jest najstarszym rejonem uprawy winorośli na obszarze niemieckojęzycznym - historia sięga 3 tys. lat. Rzymianie odziedziczyli stuletnią tradycję winiarstwa i uczyli się go od retoromanów, którzy już w tamtych czasach używali drewnianych beczek do przewożenia i składowania wina. W średniowieczu szczególne zasługi dla uprawy wina wniosły klasztory, w szczególności  z południowych Niemiec i Austrii, które kupowały u posiadłości pod uprawę winorośli.

Warunki prawie idealne

Winnice rozciągaja się na obszarach leżących na różnej wysokości (od 200 do 1 000 m n.p.m). Sa nasłonecznione średnio przez 300  dni w ciągu roku, wielkość opadów waha się od 500 do 800 mm.  Różne rodzaje gleby oraz ponad dwadzieścia gatunków winorosli umożliwiają wytwarzanie całego spektrum wiodących win, zaliczanych do najlepszych w Europie. Poza znanymi w skali międzynarodowej gatunkami, takimi jak merlot, blauburgunder, chardonnay lub sauvignon uprawiane są tu również rodzime gatunki winorośli np. vernatsch, lagrein i gewürztraminer. Winobranie w Południowym Tyrolu trwa od początku wrześnie do połowy października.

Warto wiedzieć

Co roku w Południowym Tyrolu spółdzielnie producentów wina, winnice i niezależni winoogrodnicy produkują 325 500 hektolitrów wina. Do tego dochodzi 150 000 butelek wina musującego, które są wytwarzane według klasycznej technologii fermentacji w butelkach.

Znak jakości DOC

Aktywnym działaniom winoogrodników z Południowego Tyrolu towarzyszą działania ustawowe. Od roku 1963 uprawa winorośli, produkcja i dystrybucja wina zgodnego z regulacjami DOC (DOC = Denominazione di Origine Controllata) podlegają ochronie ustawowej.
Wszystkie wina z obszaru upraw DOC podlegają surowej kontroli. Zaczynają się one w winnicy, gdzie dokładnie ustala się maksymalną wielkość zbiorów z hektara dla każdego gatunku winorośli i sięgają aż po rygorystyczne wytyczne dotyczące samej produkcji wina, dokładnie określających na przykład minimalną zawartość alkoholu, poziom kwasowości i zawartość ekstraktu bezcukrowego, co jest regularnie sprawdzane przy wykorzystaniu analiz chemiczno-sensorycznych. Wyrazem połączonych i ukoronowanych powodzeniem zabiegów o jakość jest fakt, że 98,8% całości upraw winorośli w Południowym Tyrolu zostało zaklasyfikowanych do rejonu DOC. Południowy Tyrol zajmuje pod tym względem bezapelacyjnie miejsce lidera. Znawcy i miłośnicy wina wiedzą o tym, dlatego łączą wino z Południowego Tyrolu ze smakiem i jakością.

Gatunki winorośli

gatunki winogron czerwonych
Vernatsch
najczęściej uprawiany gatunek rodzimych winorośli w Południowym Tyrolu; areał upraw: 1 450 hektarów; występowanie: we wszystkich regionach Południowego Tyrolu
Lagrein
na drugim miejscu wśród rodzimych gatunków czerwonych winogron; powierzchnia upraw 396 hektarów; występowanie: Bozner Talkessel, Unterland, Überetsch, Etschtal
Blauburgunder (pinot noir)
areał upraw: 334 hektarów; występowanie: głównie w Unterland i Überetsch
Merlot
areał upraw: 226; występowanie: Unterland, Überetsch, Bozner Talkessel, Etschtal
Cabernet Sauvignon
areał upraw: 191 hektarów; występowanie: Unterland, Überetsch, Bozner Talkessel, Etschtal; Rosenmuskateller 12 hektarów oraz Malvasier 2 hektary

gatunki winogorn białych
Pinot Grigio (Ruländer)
najczęciej uprawiany gatunek białych winogron Południowego Tyrolu; areał upraw: 511 hektarów; występowanie: we wszystkich rejonach upraw Południowego Tyrolu, głównie w Unterland i Überetsch
Weißburgunder
areał upraw: 478 hektarów; występowanie: cały Południowy Tyrol poza Eisacktal
Chardonnay
areał upraw: 464 hektary; występowanie: Unterland i Überetsch, również Bozner Talkessel, Etschtal
Gewürztraminer
rodzimy gatunek winorośli Południowego Tyrolu; areał upraw: 400 hektarów; występowanie: głównie Unterland i Überetsch (Tramin, Kurtatsch), ale również w innych rejonach upraw Południowego Tyrolu
Sauvignon
areał upraw: 257 hektarów; występowanie: głównie w Unterland i Überetsch, ale równbież w Bozner Talkessel, Etschtal i Vinschgau
Müller-Thurgau
areał upraw: 183 hektary; występowanie: Unterland, Überetsch, Bozner Talkessel, Etschtal, Eisacktal, Vinschgau, Meran
Sylvaner
areał upraw: 71 hektarów; występowanie: Eisacktal, Etschtal i Bozner Talkessel