Przepisy na potrawy z fasoli
Fasola, ze względu na swe właściwości odżywcze, bywa nazywana "mięsem wegetarian". Możesz ją przyrządzać na kilka sposobów. Oto kilka przepisów.
Sałatka z “jasia”, boczku i pieczarek
Składniki: 20 dag fasoli “jaś”, 20 dag małych pieczarek, 10 dag wędzonego boczku, 2–3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka octu estragonowego, 1 łyżeczka musztardy, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,1/2 płaskiej łyżeczki miodu, sól, pieprz.
Namoczoną wcześniej fasolę gotujemy, aż będzie miękka, odcedzamy i studzimy.
Pieczarki kroimy na plasterki i dodajemy do fasoli. Z oliwy, miodu, octu, soli i pieprzu przyrządzamy sos, którym polewamy warzywa.
Boczek kroimy w kostkę i smażymy na krucho. Dodajemy razem z tłuszczem do fasoli z pieczarkami. Całość posypujemy natką pietruszki.
Burritos
Składniki: 1/2 kg mielonej wołowiny, 1 puszka krojonych pomidorów, 1 puszka czerwonej fasoli, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 ząbki czosnku, 1/2 pojemnika gęstej śmietany, sól, pieprz, ostra papryka, natka pietruszkiNaleśniki: 1 jajko, 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki wody gazowanej, ok. 2/3 szklanki mąki kukurydzianej, sól.
Jajko roztrzepujemy z mlekiem i wodą, dosypujemy tyle mąki, by uzyskać ciasto o konsystencji jogurtu, solimy.
Na patelni posmarowanej oliwą smażymy naleśniki i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekany czosnek i mielone mięso, dodajemy odcedzone pomidory. Smażymy razem przez pięć minut, dokładamy fasolę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką, mieszamy, aż farsz nieco zgęstnieje. Kładziemy po trzy łyżki na każdy naleśnik, zwijamy w rulonik i układamy na talerzu.
Dekorujemy kleksem śmietany i posypujemy natką pietruszki. Burritos można też zapiec po uprzednim posypaniu startym ostrym serem żółtym.
Kanapkowa pasta z fasoli
Składniki: 20 dag (lub 1 puszka) ugotowanej białej fasoli, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka świeżego posiekanego rozmarynu, 2 łyżki oliwy z oliwek, sok z 1 cytryny, sól i czarny pieprzDo przybrania: czarne oliwki, mała czerwona papryczka.
Ugotowaną fasolę odcedzamy i studzimy. Fasolkę z puszki przepłukujemy zimną wodą i dokładnie odcedzamy.
Miksujemy fasolę razem z czosnkiem, oliwą i sokiem z cytryny. Doprawiamy ostro do smaku solą i pieprzem.
Po przełożeniu do miseczki dekorujemy cieniutkimi paskami czerwonej papryki i oliwkami. Podajemy ze świeżym pieczywem.
Marcepan z fasoli
Składniki: 1 szklanka fasoli “jaś”, 25 dag cukru pudru, 1 łyżka soku cytrynowego, 2 łyżki śmietany do rozrzedzenia masy, 25 ml rumu, olejek migdałowy.
Zalewamy “jasia” przegotowaną, wystudzoną wodą i odstawiamy na 12 godzin. Gotujemy do miękkości.
Odcedzoną i przestudzoną fasolę obieramy ze skórek. Miksujemy z cukrem pudrem, sokiem z cytryny, rumem i olejkiem migdałowym. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodajemy 2 łyżki śmietany.
Taki marcepan nadaje się do przekładania ciasta, tortów i dekoracji mazurków.
miesięcznik "Zdrowie"