Rozgrzewające herbaty

2020-01-03 10:57

Rozgrzewające herbaty uprzyjemnią zimowe i jesienne wieczory, pomogą przy pierwszych objawach przeziębienia i poprawią odporność. Herbatę rozgrzewającą możesz kupić w sklepie lub zrobić samodzielnie z różnych gatunków herbaty, korzennych przypraw, ziół i suszonych owoców. Oto przepisy na rozgrzewające herbatki nie tylko z imbirem czy malinami.

Przepisy na rozgrzewające herbaty
Autor: Photos.com Oto przepisy na rozgrzewające herbatki nie tylko z imbirem czy malinami.

Spis treści:

  1. Rozgrzewające herbaty na zimę
  2. Rozgrzewająca herbata z imbirem - jak zrobić?
  3. Rozgrzewające herbaty: herbata zielona z cytryną i imbirem
  4. Rozgrzewające herbaty: herbata czarna z jabłkiem i cynamonem
  5. Rozgrzewające herbaty: herbata z lipy, maliny i miodu

Rozgrzewające herbaty to doskonały pomysł na przemarznięcie. Jeśli jesteś zwolenniczką czarnej herbaty, dopraw ją dodatkami aromatycznymi o działaniu rozgrzewającym. Jeżeli preferujesz napary ziołowe, wybierz te, które wzmacniają odporność. Zimą przydatne są też zioła działające napotnie i łagodzące kaszel lub katar.

Czarna herbata świetnie komponuje się z cynamonem, goździkamiimbirem. Przyprawy te działają rozgrzewająco, a dodatkowo imbir łagodzi stany zapalne. Do naparów lepiej dodać świeży korzeń imbiru, gdyż ma znacznie silniejszy aromat od imbiru sproszkowanego.  Aby wzbogacić nuty smakowo-zapachowe, do naparu herbacianego dodaj wraz z przyprawami drobno pokrojone i wysuszone jabłko, maliny, żurawiny lub czarne porzeczki.

Rozgrzewające herbaty na zimę

Zimą lubimy sięgać po cytrusy, których niezwykle aromatyczna skórka wzbogaca smak herbaty. Pamiętaj, by owoce dokładnie oczyścić i wyparzyć przed spożyciem. Wtedy skórkę można pokroić w kostkę i wysuszyć.

Dodatki smakowo-aromatyczne można dowolnie łączyć z herbatą – pojedynczo, po kilka, wszystkie razem w różnych proporcjach.

Skórka cytrusów dobrze komponuje się również z zieloną herbatą. Dla zwolenników naparów ziołowych szczególnie godne polecenia zimą są mieszanki kwiatu lipy, suszonych owoców maliny i dzikiej róży oraz kwiatu czarnego bzu.

  • Dzika róża jest jednym z najlepszych źródeł witaminy C. Zawiera również witaminy B1, B2, K oraz karotenoidy, flawonoidy i barwniki. Napary z owoców róży są stosowane jako środek wzmacniający.
  • Maliny działają napotnie i ściągająco. Podobnie jak dzika róża, są dobrym źródłem witaminy C.
  • Lipa oraz dziki bez mają działanie napotne. Bez pobudza także produkcję śluzu w oskrzelach, co ułatwia odkrztuszanie. Suszone maliny, kwiat bzu i lipy są stosowane do przygotowywania naparów pomocnych w łagodzeniu objawów przeziębienia.

Czytaj także: Właściwości zdrowotne malin - maliny zwalczają gorączkę, biegunkę i bóle miesiączkowe

Napary ziołowe, podobnie jak herbaciane, możesz dowolnie komponować. Pamiętaj jednak, że by wydobyć z ziół to co najlepsze, czas parzenia musi być dłuższy niż w przypadku herbaty czarnej lub zielonej i wynosi średnio 10 minut. Samodzielnie przygotowane mieszanki do zaparzania są nie tylko smaczne i pięknie pachną, ale też efektownie wyglądają. Możesz je zapakować i ozdobić, staną się miłym, aromatycznym upominkiem dla najbliższych.

Wypróbuj także:

Rozgrzewająca herbata z imbirem - jak zrobić?

Rozgrzewające herbaty: herbata zielona z cytryną i imbirem

  • łyżeczka zielonej herbaty,
  • skórka z cytryny ,
  • plaster świeżego imbiru.

Składniki zalej wodą o temperaturze ok. 90°C (lekko przestudzona), parz pod przykryciem ok. 5 minut.

Rozgrzewające herbaty: herbata czarna z jabłkiem i cynamonem

  • łyżeczka czarnej herbaty,
  • łyżeczka suszonego jabłka,
  • cynamon,
  • 2 goździki.

Składniki zalej wrzątkiem i parz pod przykryciem ok. 4 minut.

Rozgrzewające herbaty: herbata z lipy, maliny i miodu

  • łyżka kwiatu lipy,
  • łyżka suszonych malin,
  • miód.

Lipę i maliny zalej wrzątkiem, parz 10 minut, następnie dopraw łyżeczką miodu.

Czytaj też:

miesięcznik "Zdrowie"