Sprytne sposoby na oszczędne gotowanie
Jeśli musisz ograniczyć budżet na żywność, mimo to możesz jadać do syta, a przy tym smacznie i zdrowo. Poznaj sposoby na oszczędne gotowanie.
Gdy w domowym budżecie jest mniej pieniędzy, zwykle żywność to ostatnia rzecz, na której oszczędzamy. Ale i w tej dziedzinie można zracjonalizować wydatki, nie ponosząc szkody na zdrowiu. Wystarczy nieco zmienić kulinarne przyzwyczajenia, nauczyć się mądrze wykorzystywać produkty.
Spis treści
Gotuj oszczędnie i zdrowo
Kupuj produkty sezonowe – zwykle wtedy są najtańsze. Pamiętaj, że jedzenie sezonowych produktów to nie tylko oszczędność – warzywa i owoce mają wtedy najwięcej witamin.
Zrezygnuj z gotowców i półproduktów. Samodzielne gotowanie od podstaw z produktów nieprzetworzonych przyczynia się do tego, że dieta jest po prostu zdrowsza, bo pozbawiona dodatków do żywności, nadmiaru cukru i soli.
Ogranicz ilość mięsa w jadłospisie, zwłaszcza czerwonego. Zamiast mięsa można też częściej kupować np. wątróbkę – jest stosunkowo tania, a bogata w wartości odżywcze.
Gotuj oszczędnie i sycąco
Sposób na to, by do syta najeść się za niewielkie pieniądze, jest prosty. Tak się składa, że wiele nieprzetworzonych produktów - surowe warzywa, kasze, brązowy ryż, płatki owsiane i z innych zbóż - jest jednocześnie tanich i sycących. Sycące są także produkty z pełnego ziarna: pieczywo z razowej mąki, razowe makarony. Można się nasycić mniejszą ich ilością, gdyż obfitują w błonnik, który pęcznieje i daje uczucie sytości na dłużej.
Połączenie tych produktów z odrobiną tłuszczu - oleju, masła, sosu - oraz białka, np. białego sera, hummusu własnej roboty, kawałka ryby – uczyni je pełnowartościowym posiłkiem.
Warto też wzbogacać dania (sałatki, zupy, kanapki) niewielkim dodatkiem orzechów, pestek i ziaren – są dobrym źródłem sycących i zdrowych roślinnych tłuszczów.
Gotuj oszczędnie i smacznie
Nawet skromne dania będą smakowite, jeśli dodamy przypraw. To stosunkowo niewielki wydatek, jeśli je zamówimy przez internet lub kupimy w hurtowni w dużych opakowaniach. Wystarczą na długo, bo dodajemy ich niewiele.
Warto też eksperymentować z wyrazistymi w smaku warzywami, jak cebula, czosnek, por, imbir.
Aromatyzować można tym, co zwykle się wyrzucało: skórką z pomarańczy czy wyciśniętej cytryny, obierką z imbiru. Warto w ogródku lub doniczce uprawiać zioła: pietruszkę, koperek, bazylię czy rzeżuchę. Gdy gotujesz ryż czy makaron, dla podkręcenia smaku użyj wywaru z gotowania warzyw, wsyp szczyptę kurkumy.