Wystarczy jedna rysa. Z teflonowej patelni mogą uwalniać się tysiące szkodliwych cząsteczek

2022-11-12 10:00

Patelnia z teflonu jest w niemal każdej kuchni. Dzięki specjalnej powłoce jedzenie nie przywiera ani nie przypala się. Jednak sam teflon, niewłaściwie użytkowany, może być niebezpieczny dla zdrowia. Wystarczy tylko jedna rysa na powłoce teflonowej.

Patelnie teflonowe uwalniają szkodliwe cząsteczki
Autor: Getty Images Patelnie teflonowe uwalniają szkodliwe cząsteczki

Według australijskich naukowców wystarczy tylko jedno pęknięcie powierzchni na patelni pokrytej teflonem, by uwolnić około 9100 cząstek plastiku, co oznacza, że pęknięta powłoka może doprowadzić do uwolnienia 2,3 miliona mikrodrobin i nanoplastików. Mikrodrobiny to kawałki plastiku, które mierzą mniej niż pięć milimetrów, a nanoplastiki - mniej niż 1 mikrometr. Co to oznacza?

Co jeść, aby uniknąć raka?

Powłoka teflonowa niebezpieczna dla zdrowia

Teflon to syntetyczne tworzywo sztuczne składające się chemicznie z atomów węgla i fluoru. Teflon należy również do rodziny PFAS, czyli związków znanych jako „wieczne chemikalia”, ponieważ ich rozkład w środowisku zajmuje setki, a nawet tysiące lat.

 „Nieprzywierający materiał powłokowy teflon jest na ogół członkiem rodziny PFAS” – powiedział dr Cheng Fang, jeden z autorów badania z University of Newcastle.

„Biorąc pod uwagę fakt, że PFAS jest dużym problemem, te mikrocząstki teflonu w naszej żywności mogą stanowić problem zdrowotny, który wymaga zbadania, ponieważ niewiele wiemy o tych pojawiających się zanieczyszczeniach” – ostrzegł.

Związki te nie są obojętne dla naszego zdrowia. Mogą zwiększać ryzyko poronienia i zmniejszać masę urodzeniową u noworodków. Przyczyniają się również do zachorowań na choroby tarczycy, wątroby i nerek. Ponadto mogą wpływać na wysoki poziom cholesterolu, powodować zaburzenia hormonalne, a nawet tworzenie się nowotworów. U mężczyzn mają wyraźny związek z ryzykiem rozwoju raka jądra.

Zgodnie z wynikami badania, teflon charakteryzuje się niskim poziomem tarcia i godną uwagi stabilnością chemiczną, termiczną i elektryczną. Zespół badaczy przetestował sześć różnych garnków i patelni z teflonową powłoką nieprzywierającą, naśladując proces gotowania i mycia ich. Do testów użyto stalowej łopatki, drewnianej łopatki oraz szczotki ze stali nierdzewnej.

Okazało się, że nawet jedno pęknięcie może uwolnić 9100 cząstek plastiku. Co więcej, Fang ostrzega, że nawet jeśli nie doszło do uszkodzenia powierzchni teflonowej, powłoka z czasem może i tak zacząć uwalniać szkodliwe cząsteczki.