Zwykle wyrzucasz je do kosza? To błąd! Dodaj do diety i zobacz, co się stanie

2022-09-19 13:35

Fusy z kawy są zwykle uważane za odpady i najczęściej lądują w koszu. Okazuje się, że mogą mieć one wiele ciekawych i praktycznych zastosowań, np. jako neutralizator zapachów lub domowy peeling do ciała. A czy można je spożywać? Odpowiedź może mocno cię zaskoczyć.

Zbliżenie na łyżeczkę wypełnioną fusami z kawy
Autor: Getty Images

Wypicie filiżanki świeżo zaparzonej kawy o poranku pobudza do działania, rozjaśnia myśli i daje uczucie przyjemności. Większość z nas zwykle wyrzuca fusy po kawie, a szkoda. Można je wykorzystać na wiele ciekawych sposobów zarówno w domu, jak i ogródku. To jednak nie wszystko.

Na łamach czasopisma "Journal of Agricultural and Food Chemistry" ukazała się publikacja, w której naukowcy sprawdzili, czy można jeść fusy po zaparzeniu kawy. Według nich można to robić, ale należy liczyć się z tym, że może przynieść zarówno korzyści, jak i szkody. 

Kawa dobra na wszystko: poznaj właściwości kawy

Czy można jeść fusy z kawy?

Na temat picia kawy ukazało się wiele publikacji naukowych i na tej podstawie uczeni uznali, że spożywanie ziaren, w tym fusów, prawdopodobnie przynosi te same korzyści, co wypicie filiżanki małej czarnej. Przyjęło się, że osiem ziarenek kawy ma tyle samo kofeiny, co jedna filiżanka espresso.

Oto potencjalne skutki jedzenia fusów z kawy:

  • Obfitują w przeciwutleniacze, a dokładniej w związki fenolowe, które wspierają zdrowie układu sercowo-naczyniowego. Szczególnie bogate są kwas chlorogenowy, który może zmniejszać ryzyko cukrzycy i radzić sobie ze stanami zapalnymi. Co ciekawe, więcej tych związków można znaleźć w samych fusach niż w zaparzonej kawie. Do tego zawierają jeszcze kilka kluczowych minerałów, m.in. fosfor, magnez, potas i miedź.
  • Przyspieszają metabolizm i dzięki temu ułatwiają odchudzanie. Można wtedy fusy z kawy stosować jako dodatek do różnych posiłków, np. do owsianki, koktajlów, deserów lub marynaty do mięsa.
  • Są łatwo przyswajalnym źródłem kofeiny.

Te osoby powinny unikać spożywania fusów z kawy

Warto pamiętać, że fusy z kawy można jeść, ale raz na jakiś czas i w granicach rozsądku. Zbyt dużej ich spożycie, biorąc pod uwagę silne skoncentrowane w nich substancje, może wiązać się z nieprzyjemnymi skutkami ubocznymi, takimi jak:

  • objawy zgagi i refluksu,
  • biegunka,
  • problemy ze snem,
  • nasilenie stresu.

Spożywanie fusów nie jest wskazane dla wszystkich ze względu na wysoką koncentrację związków chemicznych w ziarnach kawy. Do tej grupy zalicza się osoby, które między innymi mają wysoki cholesterol, wrażliwy układ pokarmowy, zaburzenia snu i ataki paniki.