5 rzeczy, które warto wyrzucić z kuchennej szafki. Szybki przepis na zdrowie
Im gorsze nawyki żywieniowe, tym łatwiej o zmianę na lepsze. Wyrzuć cztery produkty białe i jeden smakowy dodatek, a zyska w zasadzie cały organizm. Zwykle jest tak, że gotujemy z tego, co mamy w domu. Po męczącym dniu nie chce się wyskoczyć do sklepu. Zadbaj więc, żeby w kuchni tego nie było.

Wyrzuć z kuchennej szafki:
- Sól - podziękują ci nerki i serce.
- Cukier - nie tylko ograniczysz ryzyko problemów z kontrolowaniem poziomu glukozy we krwi i otyłością, ale też możesz uniknąć stanów zapalnych, a nawet nowotworów.
- Białą mąkę - tradycyjną zapychaczkę jelit, sprawczynię problemów trawiennych, której nie znosi twoja trzustka.
- Biały ryż - pochłaniacz metali ciężkich i produkt o niekorzystnym indeksie glikemicznym.
- Kostki rosołowe - czyli mieszaninę soli, tłuszczów utwardzonych i niechcianych dodatków do żywności.
Zdrowie zaczyna się na zakupach
Jeśli 80 proc. spożywanej żywności to produkty wartościowe i korzystnie wpływające na organizm, zapewne nie zrobisz sobie krzywdy. Stąd te wszystkie prozdrowotne myki: słodycze tylko w weekend, prawa do odstępstw i tak dalej.
Wszystko jest dla ludzi ważne są jednak proporcje, konsekwencja i chęć zmiany.
Zmiana nie może być jednak katorgą. Nie możemy być od razu pozbawieni smaku, przyjemności itp.
Dlaczego zatem warto wyrzucić 5 fatalnych produktów z kuchennej szafki? Bo nie dość, że szkodzą, naprawdę nietrudno je zastąpić. O zamienniki zadbaj na najbliższych zakupach.
Wyrzucamy szkodliwe produkty z głową - zamienniki
Sól i kostki rosołowe bez problemu zastąpisz ziołami i przyprawami, cukier bezpiecznym słodzikiem czy ewentualnie miodem (dużo kalorii, ale też zdrowia), biały ryż i białą mąkę produktami pełnoziarnistymi.
Jeśli godne zamienniki będą w domu, raczej nie znajdziesz w sobie motywacji, by wyskoczyć do sklepu po cukier czy mąkę do naleśników. Jasne, z białej najłatwiej ją zrobić, ale sprawdzone przepisy pokazują, że nie jest niezastąpiona.
Zwykle zdrowszych zamienników po prostu nie mamy. Jak mawia moja przyjaciółka: gdybym wyrzuciła niezdrowe rzeczy, miałabym puste szafki. Zatem: zmianę postaram się przejść razem z nią, bo jak zatęsknię za wyrzuconymi produktami, nie wyskoczę do sąsiadki. I wzajemnie.
Zdrowsze zamienniki cukru
Przestawiamy się na zdrowsze - zamienniki musza być świeże
Jeśli masz zamienić sól na przyprawy, te muszą być wyraziste, aromatyczne, świeże, faktycznie podkręcające smak potraw. Gdy twoje przyprawy są zleżałe, wręcz skamieniałe, bo w szafce czekają od stu lat, nic dziwnego, że nie pachną i nie smakują. Taka zamiana nie działa, a ty poczujesz wyraźniej, że coś tracisz.
Zatem: nie wystarczy wyrzucić, trzeba mieć zamienniki, w dodatku świeże. Oczywiście, nowe produkty, które mają zastąpić tych naszych trucicieli, zwykle nie psują się zbyt szybko, ale wciąż nie są wieczne.

5 produktów, które warto wyrzucić z kuchni - skąd taki wybór
Oczywiście, lista szkodliwych produktów, mniej oczywistych, jest znacznie dłuższa. Kiedy poczujesz, ze już ci tej 5 nie brakuje, możesz w temat wchodzić głębiej i pozbywać się kolejnych niezdrowych rzeczy.
Wystarczy zajrzeć do lodówki - tam dopiero roi się od dietetycznych zagrożeń.
Nie musisz używać cukru do słodzenia, by go przedawkowywać. Pełno go w produktach cukierniczych, płatkach śniadaniowych, słodzonych jogurtach, a nawet w keczupie. Jeśli jednak przestaniesz wszystko dosładzać, łatwiej ci będzie pożegnać kolejne źródła cukru.
Podobnie jest z solą. Akurat sól jest organizmowi potrzebna, ale nie w takich ilościach, w jakich ją spożywamy. Rezygnując z solenia i oczywistych wrogów zdrowia, czyli żywności znacznie przetworzonej, zapewnisz wytchnienie swoim nerkom, a one przyczynią się do większego zdrowia całego układu krążenia.
Jeśli w domu jest ryż biały, biała mąka i rosołki, w zasadzie zawsze coś szybko zrobisz do jedzenia. To kuszące, ale niewskazane. Uwierz, z mąką brązową, z brązowym ryżem, z ziołami i przyprawami, tez dasz radę. A jeśli do kompletu zadbasz o świeże warzywa i owoce, magicznie, twoja dieta, ma szansę na spore zmiany w dobrym kierunku.