Czy kostki rosołowe są niezdrowe? Bosacka: Mogą być przyczyną alergii i bólu głowy
Niedzielny rosół, domowa zupa, sos czy gulasz. Tego rodzaju dania najczęściej powstają na bazie bulionu i to właśnie w tym miejscu należy się zatrzymać. Na rynku dostępne są różnorodne produkty, których zadaniem jest wydobycie głębi smaku, ale czy na pewno? Katarzyna Bosacka zwraca uwagę na popularne produkty, po które chętnie sięgają Polacy.
Codzienne gotowanie sprawia, że z czasem nabieramy określonych nawyków. Nie chodzi wyłącznie o rodzaj potraw, ale także o ilość i gatunek wykorzystywanych przypraw. Katarzyna Bosacka zwraca uwagę na popularne produkty, po które chętnie sięgają Polacy, a które zdecydowanie nie są dla nas zdrowe.
Czy kostki rosołowe są zdrowe? Oceńcie sami
Producenci prześcigają się w pomysłach na to, jak przyciągnąć konsumenta, stąd w sklepach co rusz można spotkać kolejne nowości. Choć kostki rosołowe budzą wiele kontrowersji, to nie brakuje chętnych, którzy nadal sięgają po tego rodzaju przyprawę. Na rynku pojawiły się również bulionetki, a wszystko po to, aby wzmocnić smak potrawy.
Katarzyna Bosacka opublikowała nagranie, w którym wyjaśnia, dlaczego warto przemyśleć zakup tego rodzaju dodatków.
Tak naprawdę składają się one ze znakomitej większości z soli, czyli płacimy głównie za sól, a do tego z utwardzonego tłuszczu palmowego. Jest tam też cukier, a mięsa, zwykle suszonego, śladowe ilości - tłumaczy Bosacka.
Dziennikarka dodaje, że w takich produktach nie brakuje sztucznych wzmacniaczy smaku, które mogą powodować bóle głowy oraz alergie. Przyglądamy się nieco bliżej temu co faktycznie znajduje się w składzie kostek rosołowych oraz bulionetek.
Przykład nr 1. Wołowa kostka rosołowa
Skład:
- woda,
- sól,
- substancje wzmacniające smak i zapach (glutaminian sodu, guanylan disodowy, inozynian dysodowy),
- ekstrakt drożdżowy,
- ekstrakt wołowy (2,5 proc.),
- tłuszcz roślinny,
- cukier,
- tłuszcz wołowy (2 proc.),
- marchew,
- aromaty (w tym mleko),
- seler,
- zagęstniki (guma ksantanowa, mączka chleba świętojańskiego),
- natka pietruszki,
- barwniki (mieszanka karotenów).
Przykład nr 2. Drobiowa kostka rosołowa
Skład:
- woda,
- sól,
- substancje wzmacniające smak i zapach (glutaminian sodu, guanylan disodowy, inozynian dysodowy),
- tłuszcz kurzy (4,6 proc.),
- cukier,
- marchew,
- aromaty,
- tłuszcz roślinny,
- ekstrakt drożdżowy,
- seler,
- zagęstniki (guma ksantanowa, mączka chleba świętojańskiego),
- mięso kurze (0,4 proc.),
- natka pietruszki,
- kurkuma,
- barwnik (mieszanina karotenów).
Przykład nr 3. Bulionetka wołowa
Skład:
- woda,
- sól,
- tłuszcz wołowy (5,2 proc.),
- cukier,
- aromaty (w tym mleko),
- ekstrakt drożdżowy,
- suszony wywar z kości wołowych (1,9 proc.),
- marchew (1,3 proc.),
- substancje żelujące: guma ksantanowa, mączka chleba świętojańskiego,
- syrop karmelowy,
- maltodekstryna,
- mięso wołowe (0,1 proc.),
- olej słonecznikowy,
- por,
- natka pietruszki.
Zatem analizując poszczególne produkty, można zauważyć, że nie są to skondensowane wyciągi z roślin czy susz warzywny o dużym stężeniu. Głównymi składnikami są woda, sól oraz sztuczne wzmacniacze smaku, które w nadmiarze szkodzą naszemu zdrowiu.
Przykładowo inozynian dysodowy może zwiększać poziom kwasu moczowego. Zatem osoby z dną moczanową lub inni cierpiący na bóle stawów, powinni ograniczyć spożywanie kostek rosołowych lub całkowicie wykluczyć je z diety. Dodatkowo duże spożycie soli przyczynia się do wzrostu ciśnienia, zatem zdecydowanie warto przygotować domową wersję przyprawy.
Jak przygotować domowe kostki rosołowe?
Dużo lepszym rozwiązaniem jest samodzielne przygotowanie kostek rosołowych, czy bulionetek. Niezależnie od tego, czy jesteśmy weganami, czy spożywamy mięso, możemy przygotować ulubioną wersję. Poniżej prezentujemy dwa rozwiązania.
Wegańska kostka rosołowa. Przepis krok po kroku
Składniki:
- 4 marchewki,
- seler,
- por,
- 2 pietruszki,
- pęczek natki pietruszki,
- pęczek lubczyku, lub 2 łyżki suszonej przyprawy,
- cebula,
- 5 liści laurowych,
- 5 kulek ziela angielskiego,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 2 łyżeczki soli,
- łyżka kurkumy.
Sposób przygotowania:
Warzywa obrać i wypłukać. Posiekać w kostkę. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy. Wrzucić wszystkie składniki, wraz z zielem angielskim i liściem laurowym. Posolić, wymieszać i przykryć. Dusić całość do miękkości. Pod koniec dodać łyżkę kurkumy. Wymieszać. Tak przygotowaną masę zblendować na gładką konsystencję.
Następnie rozłożyć równomiernie na blaszce i włożyć do zamrażarki na całą noc. Rano pokroić całość na małe kosteczki. Każdą z nich owinąć folią aluminiową. Przełożyć do mniejszych pojemników i przechowywać w zamrażarce.
Drobiowa bulionetka. Domowy przepis
Składniki:
- 3 kurze rapki,
- 2 skrzydełka z kurczaka,
- litr wody,
- seler,
- por,
- 2 pietruszki,
- pęczek natki pietruszki,
- pęczek lubczyku, lub 2 łyżki suszonej przyprawy,
- cebula,
- 5 liści laurowych,
- 5 kulek ziela angielskiego,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- łyżeczki soli,
- łyżka kurkumy.
Sposób przygotowania:
Mięso wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy na małym ogniu, aż mięso będzie odchodzić od kości. W tym czasie na patelni smażymy warzywa tak jak w przypadku wegańskich kostek rosołowych. Kiedy mięso będzie już ugotowane, odcedzamy wywar.
Przelewamy go do osobnego naczynia i czekamy, aż przestygnie. Obieramy mięso i skórę z kurzych rapek i skrzydełek i dodajemy do uduszonych warzyw. Całość blendujemy na gładką masę. Wlewamy ostudzony wywar. Mieszamy, wykładamy na blaszkę i mrozimy przez całą noc. Rano wyciągamy, dzielimy na mniejsze części i przekładamy do pojemniczków. Przechowujemy w zamrażarce.