Bakterie kałowe w znanej wodzie mineralnej. 2 miliony butelek do utylizacji

2024-04-27 16:41

Koncern Nestlé ma kłopoty. Znana na całym świecie marka niewątpliwie ucierpi wizerunkowo po tym, jak w jednej ze studni, będących źródłem słynnej wody wykryto bakterie kałowe. Producent już podjął drastyczne "kroki zapobiegawcze".

Bakterie kałowe w znanej wodzie mineralnej. 2 miliony butelek do utylizacji
Autor: GettyImages

Woda Perrier jest dostępna także w Polsce i raczej kojarzona z dobrą jakością, niemal luksusem, niż z groźnymi dla zdrowia bakteriami.

Zanieczyszczenie studni to według Nestlé konsekwencja ulewnych opadów podczas burzy Monica, która nawiedziła południe Francji w marcu tego roku.

Skażona woda w Bielsku-Białej. Będzie śledztwo w tej sprawie

Woda Perrier, 150 lat tradycji i groźne bakterie

To sprawa o charakterze międzynarodowym.

"Francuski kryzys związany z wodą mineralną osiągnął nowy poziom" — napisał "Le Monde" po doniesieniach Nestlé Waters (szwajcarski międzynarodowy oddział koncernu Nestlé) o zniszczeniu 2 mln butelek wody marki Perrier. To marka znana na świecie, szczycąca się 150-letnią tradycją.

Utylizacja butelek wraz z zawartością miała być "środkiem zapobiegawczym" po wykryciu bakterii kałowych w jednej ze studni koncernu, w mieście Vergèze w południowej Francji.

Koncern 19 kwietnia został oficjalnie wezwany do natychmiastowego zawieszenia działalności w jednym z siedmiu punktów poboru wody w Vergèze przez prefekta departamentu Gard, w którym znajduje się zakład.

Wskazany punkt od 10 marca 2024 r. przez kilka dni miał być skażony drobnoustrojami pochodzenia kałowego (E. coli), ale także drobnoustrojami z gatunku Pseudomonas aeruginosa.

Czy wykryte bakterie kałowe są groźne dla zdrowia

Escherichia coli to bakteria, która stanowi element naturalnej flory bakteryjnej kału, ale w określonych sytuacjach, np. po przeniesieniu i osiedleniu się w drogach moczowych, zmienia się w groźny patogen.

Wiele zależy od szczepu i indywidualnej odporności, ale znane są przypadki groźnych zatruć pokarmowych, także masowych, po spożyciu skażonych produktów. Przykładem może być epidemia w Niemczech, w 2011 roku, podczas której zmarło 50 osób. Źródłem infekcji ostatecznie okazały się pozornie bardzo zdrowe kiełki spożywcze.

Pseudomonas aeruginosa, czyli pałeczka ropy błękitnej, to jedna z najniebezpieczniejszych bakterii - jest odporna na powszechnie stosowane środki dezynfekujące, łatwo rozmnaża się w wodzie i niewiele jej trzeba do przeżycia. Wykazuje odporność na większość antybiotyków, co utrudnia leczenie chorób przez nią spowodowanych. 

Zarazem: pałeczka ropy błękitnej należy do grupy bakterii oportunistycznych, tzn. takich, które wywołują zakażenie tylko u osób z obniżoną odpornością.

Czy woda Perrier dostępna na rynku jest już bezpieczna?

Jak pisze portal euronews.com, powołując się na oficjalne zapewnienia firma zapewnia firmy Nestlé, wodę we wszystkich butelkach dostępnych na rynku można spożywać całkowicie bezpiecznie.

Sonda
Pijesz wodę butelkowaną?