Dieta dla morsa. Co jeść, a czego nie jeść przed lodowatą kąpielą?

2020-12-29 14:26

Odpowiednia dieta dla morsa jest równie ważna jak dla sportowca. Morsowanie to duży wydatek energetyczny i dietetycy sugerują, by traktować je jak formę treningu. Co powinien jeść i pić mors? Czego jeść i pić mors nie powinien? Czy przed morsowaniem należy jeść? Ile czasu po posiłku można morsować?

Dieta dla morsa
Autor: Getty Images

Dieta dla morsa nie doczekała się jeszcze opracowań naukowych, na które mogliby się powoływać dietetycy. Dlatego Katarzyna Błażejewska-Stuhr, dietetyk kliniczna i psychodietetyk, która udziela wywiadu Ewie Zwierzchowskiej na łamach książki „Morsowanie”, zaleca strategie żywieniowe sprawdzone w treningu oraz krioterapii.

Dieta dla morsa przed morsowaniem

Podstawą posiłku przed morsowaniem powinny być węglowodany złożone (np. razowe pieczywo czy makaron, kasza lub brązowy ryż) uzupełnione o białka i tłuszcze. Najważniejsze jest jednak to, by posiłek był lekkostrawny. I żeby w ogóle był, ponieważ nie powinno się wchodzić do lodowatej wody na czczo, będąc dłuższy czas po posiłku lub czując głód. W ekstremalnych warunkach, które stanowi ekspozycja na zimno w wodzie, organizm potrzebuje bowiem dużej ilości energii, żeby się ogrzać. A niski poziom glukozy we krwi grozi omdleniem lub utratą przytomności. Właśnie dlatego zaleca się również, aby morsować w towarzystwie innych osób i nie wchodzić do lodowatej wody samemu, ponieważ nawet dobrze zahartowany organizm może w trudnych warunkach zareagować w nieoczekiwany sposób.

Lekkostrawny posiłek należy zjeść godzinę, maksymalnie dwie godziny przed morsowaniem, aby we właściwym czasie zaopatrzyć ciało w niezbędne „paliwo”. Dzięki temu łatwiej będzie wytrzymać w zimnej wodzie i szybciej uda się rozgrzać ciało już po wyjściu.

Dieta dla morsa po morsowaniu

Priorytetem po wyjściu z zimnej wody jest rozgrzanie się od środka. Wbrew pozorom takiego efektu nie daje picie alkoholu, który rozszerza naczynia krwionośne i zwiększa dopływ krwi do tkanek, w których były one skurczone. W pierwszej chwili odczuwa się ciepło, ale w dłuższej perspektywie czasu traci się w ten sposób ciepło i doprowadza do wychłodzenia organizmu.

Znacznie skuteczniejsze jest wypicie ciepłego napoju bezalkoholowego, np. herbaty z miodem czy naparu z kwiatów lipy, a także zjedzenie ciepłego posiłku. Pierwszy posiłek po tak dużym wysiłku nie powinien być ciężkostrawny. Organizm potrzebuje węglowodanów prostych (można je znaleźć choćby w owocach czy lekkiej kanapce), by szybko odbudować zapasy energii. Regeneracja po morsowaniu trwa co najmniej kilka godzin. Ciężkostrawny posiłek utrudnia i wydłuża ten proces.

Mięso i inne białka nie są niezbędne w pierwszej kolejności po wyjściu z wody. Białko można dostarczać do organizmu w mniejszych porcjach i nie musi to nastąpić w pierwszych godzinach po morsowaniu. Odradza się natomiast stosowanie sztucznych preparatów białkowych dla sportowców, ponieważ za bardzo obciążają nerki i wątrobę. Zamiast nich można suplementować się koktajlami, najlepiej zawierającymi kaszę i rośliny strączkowe.

Jak stać się Morsem? Czy to pomaga zdrowiu? Jak zacząć? Na te pytania znajdziesz odpowiedzi w książce "Morsowanie" Ewy Zwierzchowskiej. Serdecznie zachęcamy do lektury! 

Uzupełniająca dieta dla morsa

Morsowanie to nie tylko przyjemność związana z wyrzutem endorfin i przełamywaniem własnych barier, lecz także forma profilaktyki prozdrowotnej, która podnosi odporność. Proces ten można wspomóc, stosując na co dzień odpowiednią dietę.

W okresie jesienno-zimowym zaleca się spożywanie kiszonek i produktów probiotycznych, które poprawiają pracę jelit. Budowanie odporności wspierają także warzywa, które zawierają przeciwutleniacze (chronią komórki przed starzeniem się), np. buraki czy kapusta. Ważną rolę w budowaniu odporności odgrywają też naturalne źródła siarki, jak choćby cebula, czosnek, rzodkiewka czy szczypiorek.

Zimą wskazane jest również stosowanie substancji, które rozgrzewają organizm od środka, jak: imbir, kurkuma, chili, cynamon czy kardamon. Można dodawać je do kawy lub herbaty. Organizm potrzebuje też nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3, które wzmacniają odporność i działają przeciwzapalnie. Dietę można też uzupełnić o liofilizowane warzywa i owoce, które pozwolą uzupełnić bazę niezbędnych witamin i minerałów.

Bibliografia

Zwierzchowska Ewa, „Morsowanie”, wydawnictwo Harde, Warszawa 2019.