Jedzenie, które obniża ciśnienie. 24 produkty, które masz w swojej kuchni

2021-07-22 10:00

Chociaż nie zastąpią leków, to jednak są istotnym wsparciem i bardzo ważnym elementem leczenia nadciśnienia, gdyż - za sprawą zawartych w nich składników - mogą pomagać skutecznie obniżyć ciśnienie tętnicze. Większość z nich na pewno masz w kuchni, resztę bez trudu kupisz w sklepie spożywczym.

ciśnienie
Autor: Getty Images

Zbyt wysokie ciśnienie krwi to jeden z czynników ryzyka chorób serca. W celu jego obniżenia lekarz może zalecić przyjmowanie leków, w tym inhibitorów konwertazy angiotensyny (ACE). Wszystkim osobom z nadciśnieniem zaleca się również określone modyfikacje stylu życia - więcej ruchu i określoną dietę.

Powszechnie wiadomo, że to, co jemy,  może zwiększać ciśnienie krwi - tak będzie na przykład wtedy, kiedy w produkcie zawarta jest kofeina lub ma on dużo soli. To, że niektóre produkty spożywcze mogą je obniżać, jest już mniej oczywiste. A jednak! Poznajcie 24 produkty, które - włączone na stałe do diety i spożywane przynajmniej kilka razy w tygodniu (a niektóre nawet kilka razy dziennie) - mogą pomóc obniżyć ciśnienie.

Nadciśnienie tętnicze - jak leczyć?

Rodzynki. Łyżka stołowa rodzynek zjadana 3 razy dziennie pozwala w ciągu miesiąca obniżyć ciśnienie skurczowe i rozkurczowe - efekt ten jest możliwy dzięki temu, że rodzynki zawierają dużo potasu i błonnika.

Siemię lniane. 30 g mielonego siemienia lnianego zjadane dziennie przez pół roku znacząco obniża ciśnienie skurczowe i rozkurczowe. Siemię zawiera błonnik i kwasy omega-3, można je dodawać do musli, jogurtu, surówek.

Buraki. Są bogate w azotany, podwyższające poziom tlenku azotu we krwi. On zaś rozszerza naczynia krwionośne, co sprzyja spadkowi ciśnienia. Podobne co buraki właściwości mają inne warzywa bogate w azotany, np. kapusta, sałata, jarmuż, bakłażan.

Owoce jagodowe. Maliny, jagody, borówki itp zawierają antocyjany, barwniki z grupy flawonoidów. 100 g tych owoców dziennie w perspektywie czasu obniża ciśnienie skurczowe o blisko 8 mmHg.

Gorzka czekolada. Zawiera bardzo silne przeciwutleniacze. Kostka gorzkiej czekolady zjadana raz dziennie pozwala obniżyć ciśnienie skurczowe o ok. 3 mmHg i rozkurczowe o ok. 2 mmHg.

Oliwa. Jest bogatym źródłem polifenoli i kwasów omega, które obniżają poziom cholesterolu. 3 łyżki oliwy dziennie (np. używanej do przyprawienia sałatek) pozwolą obniżyć ciśnienie skurczowe (o 8 mmHg) i rozkurczowe (o 7 mmHg).

Jak zapobiegać nadciśnieniu tętniczemu?  

Pomidory. Dostarczają łatwo przyswajalnego likopenu, czyli silnego przeciwutleniacza, który chroni przed nadciśnieniem. Najlepsze są te długo gotowane i podawane np. jako sos.

Owoce bogate w witaminę C. Cytrusy, czarne i czerwone porzeczki, kiwi – rozszerzają naczynia krwionośne, co ułatwia przepływ krwi i obniża ciśnienie.

Winogrona i granaty. Są bogate w związki aktywne biologicznie – polifenole (resweratrol i proantocyjanidyny), które przyspieszają redukcję stresu oksydacyjnego i obniżają ciśnienie krwi. Pomogą obniżyć nadciśnienie sodozależne, czyli wynikające z nadmiernego spożycia soli.

Awokado. Bogate w potas, błonnik i jednonienasycone kwasy tłuszczowe, obniża cholesterol i dba o naczynia krwionośne.

Seler. Wyrównuje poziom glukozy i reguluje ciśnienie - jego regularne jedzenie pomaga uniknąć wielu powikłań nadciśnienia.

Szpinak. Zawiera silne przeciwutleniacze, beta-karoten, witaminę C i luteinę, dzięki czemu chroni przed miażdżycą.

Przyprawy. Bazylia, imbir, oregano, cynamon, kardamon - dodają smaku potrawom, pozwalając zmniejszyć użycie lub w ogóle zrezygnować z soli, która podwyższa ciśnienie.

Czosnek. Normalizuje lekko i średnio podwyższone ciśnienie, chroni także przed miażdżycą i poprawia ukrwienie mięśnia sercowego.

Białko serwatkowe. Jest doskonałym przeciwutleniaczem, co sprawia, że zapobiega nadciśnieniu. Rozszerza też naczynia krwionośne, a więc obniża ciśnienie - dlatego osoby, które regularnie jedzą produkty mleczne wzbogacone o serwatkę mają niższe ciśnienie krwi.

Łosoś i inne tłuste ryby. To znakomite źródło kwasów omega-3, które m.in. mogą zmniejszać poziom oksylipin - związków zwężających naczynia krwionośne. Osoby, które mają wysoki poziom omega-3 we krwi mają dużo  niższe ciśnienie, niż te, u których poziom tych kwasów jest niski - udowodniło to m.in. badanie przeprowadzone w 2018 r przez naukowców z Centrum Kardiologii Molekularnej Uniwersytetu w Zurychu.

Pestki dyniTo skoncentrowane źródło składników odżywczych - bogate w magnez, potas, a  także w argininę, aminokwas potrzebny do wytwarzania tlenku azotu niezbędnego dla rozszerzenia naczyń krwionośnych i obniżenia ciśnienia krwi.

Marchewka. Chrupiąca, słodka, a przy tym pożywna - to niejedyne jej zalety. Marchew zawiera również dużo związków fenolowych, takich jak kwas chlorogenowy, p-kumarowy i kawowy, które pomagają rozszerzyć naczynia krwionośne i obniżyć ciśnienie krwi. W tym celu lepiej jeść ją na surowo, co potwierdziło badanie przeprowadzone w 2013 r  w School of Public Health w Imperial College w Londynie. Objęło 2195 osób w wieku 40-59 lat i wykazało, że spożycie surowej marchwi znacząco obniżało poziom ciśnienia krwi.

Sonda
Jak często je jesz?
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE