Koszmar naszego dzieciństwa, ale jest naprawdę zdrowa. Tak poprawicie jej smak
Zwykle raczymy nią małe dzieci. Niemowlętom nawet odpowiada jej smak. Dobrze przyprawiona staje się zjadliwa dla wszystkich, ale trzeba uważać, bo może stracić swoje przeciwbiegunkowe właściwości - przyprawy często usprawniają przecież przemianę materii, a nie o to nam tym razem chodzi. Chyba że chcesz ją jeść dla przyjemności. Śmiało, dodaj ziół.
Mdła, gęsta, słodkawa marchwianka to zupa chyba tylko dla koneserów, ale też lek, gdy w jelitach odbywa się rewolucja. Chociaż jej bazą jest fantastyczne warzywo, lepiej spożywać je w innej formie. Dostarcza bowiem mnóstwo bezcennych składników, ale tylko surowa marchewka ma niski indeks glikemiczny.
Marchwianka na biegunkę - dlaczego to działa
Nasze babcie i mamy nieraz z jej pomocą ratowały umęczone brzuszki. Może nie jest to najlepsze rozwiązanie na egzotyczny urlop i ewentualną zemstę faraona, bo zapewne niełatwo byłoby się o to danie doprosić w hotelowej kuchni, ale na polskim biwaku zawsze warto mieć w zanadrzu przepis.
Dziś skuteczne środki przeciwbiegunkowe dostaniesz w każdej aptece. Jeśli jednak chcesz postawić na naturę lub uzupełnić terapię, nie wahaj się. na pewno nie zaszkodzi. Oczywiście przy nasilonych objawach, szczególnie u małego dziecka, narażonego na odwodnienie, najpierw skonsultuj się z pediatrą. Biegunka może zaszkodzić życiu i przy dużej utracie płynów konieczna jest hospitalizacja w celu nawodnienia dożylnego.
Pektyny zawarte w rozgotowanej marchwi działają łagodząco na błonę śluzową jelit. Wspomagają bakterie jelitowe do walki z drobnoustrojami chorobotwórczymi. Przyczyniają się też do usuwania szkodliwych produktów przemiany materii wirusów i bakterii wywołujących biegunki.
Jak przygotować klasyczną marchwiankę
Marchew w tej zupie ma być rozgotowana. Posiekaj ją więc drobno Marchewkę obieramy i u gotuj do miękkości w osolonej wodzie lub w bulionie. Do już miękkiej marchwi dodaj ryż i gotuj do miękkości ryżu. Całość zmiksuj i dopraw do smaku, jeśli musisz. Przyprawy, które do niej pasują, to ziele angielskie, oregano lub majeranek.
Bardzo ważne, by rozgotowaną marchew miksować z płynem, w którym się gotowała. Ten płyn jest, jak napój izotoniczny. Szybko nawadnia organizm. Zapewnia sole mineralne i cukry, które pozwolą uzupełnić składniki utracone w trakcie biegunki.
Taka marchwianka pomaga też na ból brzucha i inne dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
Dlaczego warto jeść marchewkę?
Generalnie zdrowsza jest marchewka surowa lub ugotowana al dente, podobnie zresztą z ryżem - też zbyt miękki nie jest dobrym pomysłem na co dzień. Mówimy jednak o sytuacji, gdy niesiemy ukojenie układowi trawiennemu, więc lekkostrawne, papkowate danie ma sens.
Marchewka zawiera mnóstwo cennych składników, ale niewątpliwie jej największym skarbem jest wit. A, a dokładniej beta-karoten (prowitamina A).
Dzięki witaminie A widzimy po zmroku i jesteśmy chronieni przed tzw. kurzą ślepotą (ślepotą zmierzchową). Witamina chroni błonę śluzową oka przed wysychaniem i stanami zapalnymi. To szczególnie istotne dla osób noszących soczewki kontaktowe, ale też spędzających sporo czasu przed monitorem komputera czy ekranem smartfona.
Witamina A to również wsparcie dla układu odpornościowego, głównie poprzez ochronę błon śluzowych ust, nosa, gardła czy płuc. Umożliwia też regenerację kości, zębów, włosów oraz paznokci, a także wzmacnia naczynia krwionośne.
Źródła:
- Beszamel
- Akademia Smaku