Łącz prebiotyki z tymi owocami. Wątroba ci za to podziękuję
Przyjmowanie suplementów prebiotycznych warto łączyć ze spożywaniem tych konkretnych owoców. Jak odkryto w najnowszych badaniach, duet ten ma zbawienny wpływ między innymi na metabolizm wątroby.
Mowa tu o słodkich i soczystych owocach, którymi Polacy zajadają się latem. To właśnie maliny odgrywają ważną rolę w profilaktyce zdrowotnej. Stanowią one bogactwo łatwo przyswajalnych witamin oraz istotnych składników mineralnych. Wyróżnia je wysoka zawartość przeciwutleniaczy, szczególnie związków fenolowych takich jak: antocyjany, cyjanidyny, elagotaniny i kwasy fenolowe. Te naturalne substancje, inaczej określane jako antyoksydanty, neutralizują wolne rodniki, a za tym idzie, chronią organizm przed rozwojem wielu chorób dietozależnych.
Maliny a suplementacja prebiotyków – jaki ma związek?
Naukowiec dr Bartosz Fotschki z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie w ramach projektu Narodowego Centrum Nauki sprawdził, jak wpłynąć na bakterie przewodu pokarmowego w celu zachęcenia ich do "intensywniejszej pracy" związanej z rozkładem polifenoli z malin. Podczas badania połączył preparat polifenolowy z malin wraz z prebiotycznym działaniem fruktooligosacharydów. Są to produkty z grupy błonników, które wspomagają rozwój bakterii probiotycznych, niezbędnych do właściwej pracy jelit.
Jak wyjaśnił badacz, "wyniki badań potwierdziły wzmocnienie efektywności metabolizowania polifenoli do związków chemicznych o większym potencjale prozdrowotnym". - Mechanizm działania tej mieszanki łączy ze sobą wzrost liczby bakterii wykazujących zdolność do metabolizmu polifenoli w przewodzie pokarmowym ze zwiększonym stężeniem metabolitów, które docierają do wątroby i regulują mechanizmy związane z metabolizmem lipidów, stresem oksydacyjnym oraz stanem zapalnym – dodał.
Wątroba lubi połączenie prebiotyków z malinami
Jak wynika z badań, łączenie spożycia malin z suplementem prebiotycznym wzmacnia działanie prozdrowotne tych owoców, a tym samym zbawiennie wpływa między innymi na metabolizm tłuszczy w wątrobie. Naukowiec zaznaczył też, że związki polifenolowe, które występują w malinach, mają nie tylko silne właściwości przeciwutleniające, ale także "wykazują korzystne działanie biologiczne, w tym regulujące stan zapalny, metabolizm lipidów, syntezę kwasów żółciowych w wątrobie oraz aktywność mikrobioty w przewodzie pokarmowym".
Konieczne są jednak kolejne badania z udziałem ludzi. – Połączenie jednak występujących w różnych produktach (np. soku, musie, liofilizacie) z fruktooligosacharydami może być cennym dodatkiem diety wspierającym profilaktykę zdrowotną i mógłby już teraz pojawić się w wielu produktach o potencjale prozdrowotnym – podsumował dr Fotschki.
Wyniki tej analizy ukazały się na łamach czasopisma "Food Research International".
Polecany artykuł: