Łyżka tego oleju dziennie chroni przed zawałem. Zaskakujące, z czego jest zrobiony
Po ten olej nie sięgamy zbyt często, a tymczasem znakomicie wzmacnia układ sercowo-naczyniowy, obniża poziom cholesterolu w organizmie oraz zapobiega zawałowi serca. Co to za olej i jak często go stosować?
Olej marchewkowy to olej bogaty w witaminy, przeciwutleniacze i antyoksydanty. Ma cenne właściwości prozdrowotne, ale bywa rzadko stosowany w kuchni. Warto to zmienić, ponieważ włączenie oleju z nasion marchwi do diety może wspomóc funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, wzmocnić serce i obniżyć ciśnienie krwi.
Spis treści
- Co to jest olej z marchwi?
- Wartości odżywcze oleju z marchwi
- Właściwości prozdrowotne oleju z marchwi
- Olej z nasion marchwi na serce
- Olej z marchwi na odporność
- Marchew na zdrową cerę i mocne włosy
Co to jest olej z marchwi?
Olej z marchwi to olej tłoczony na zimno z nasion rośliny. W czasie tłoczenia oleju często dodaje się do niego olej słonecznikowy, dzięki czemu ma charakterystyczną żółtą barwę. Olej ten zawiera wiele cennych dla zdrowia składników i może wspomóc funkcjonowanie organizmu.
Wartości odżywcze oleju z marchwi
Olej z marchwi zawiera:
- karoten
- witaminę A
- witaminy z grupy B
- witaminę C
- witaminę E
Właściwości prozdrowotne oleju z marchwi
Olej z nasion marchwi ma szereg właściwości prozdrowotnych. Nie tylko jest znakomitym antyoksydantem, który zwalcza działanie wolnych rodników i opóźnia procesy starzenia się organizmu, ale również wspiera funkcjonowanie serca, skóry i układu immunologicznego. Regularnie stosowany może wzmocnić odporność, obniżyć ryzyko wystąpienia chorób cywilizacyjnych, wspomóc oczyszczanie organizmu oraz poprawić kondycję włosów, skóry i paznokci.
Olej z nasion marchwi na serce
Jasnożółty olej jest bogaty w witaminy A i E, dzięki czemu wspomaga pracę serca i układu sercowo-naczyniowego. Wspiera prawidłowy rytm zatokowy, zapobiegając zawałom i udarom, pomaga utrzymać właściwe ciśnienie krwi, reguluje poziom cholesterolu w organizmie. Olej ten warto dodawać do sałatek i dań przygotowywanych na zimno, by w pełni wykorzystać jego cenne właściwości prozdrowotne. Ma niską temperaturę dymienia, więc nie należy na nim smażyć.
Olej z marchwi na odporność
Dzięki zawartości przeciwutleniaczy i antyoksydantów, a także witamin C i E, olej z nasion marchwi znakomicie wspomaga odporność. Wspiera funkcjonowanie układu immunologicznego, chroni przed działaniem wirusów i bakterii, a także wspiera regenerację organizmu.
Marchew na zdrową cerę i mocne włosy
Olej z nasion marchwi jest bogaty w karoten, witaminy A i E, a także witaminę C, dlatego to bomba składników odżywczych wspierających funkcjonowanie skóry i włosów. Zapobiega powstawaniu przebarwień i niedoskonałości, pomaga zachować elastyczność skóry, zapobiega procesom starzenia się. Składniki te wspierają też cebulki włosowe, wspomagają wzrost włosów, nawilżają je, zapobiegają łamaniu i wypadaniu. Regularnie stosowany może poprawić kondycję włosów zniszczonych farbowaniem i innymi zabiegami stylizacyjnymi. Olej ten można stosować zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie, dodając go do maseczek czy domowych odżywek.
Czytaj też: To warto jeść, by mieć serce jak dzwon