To najlepsze jedzenie dla twojego serca. Kardiolog nie ma wątpliwości

2024-03-20 10:57

Jeśli w układaniu codziennego jadłospisu kierujesz się tylko tym, co podpowiadają ci kubki smakowe, to pewnie twoje menu jest dość monotonne. A przez to może być ubogie w niektóre składniki odżywcze. Amerykański kardiolog dr William Davis wskazał jeden konkretny produkt, który powinien znaleźć się na twoim talerzu. Jego wpływ na zdrowie serca jest nie do przecenienia.

To najlepsze jedzenie dla twojego serca. Kardiolog nie ma wątpliwości
Autor: Getty Images To najlepsze jedzenie dla twojego serca. Kardiolog nie ma wątpliwości

Eksperci z najróżniejszych dziedzin do znudzenia przypominają, że nasz codzienny jadłospis musi obfitować w wartościowe składniki, które wspierają pracę całego organizmu. W tym oczywiście dwóch najważniejszych centr dowodzenia - mózgu i serca. W naszej diecie nie może więc zabraknąć owoców i warzyw, stanowiących cenne źródło witamin, błonnika, minerałów i antyoksydantów, a także zdrowych tłuszczów roślinnych bogatych w dobroczynne wielonasycone kwasy tłuszczowe (m.in. omega-3, omega-6).

To najlepsze jedzenie dla twojego serca

Amerykański kardiolog dr William Davis radzi, aby włączyć do diety kiszonki i produkty fermentowane. Szczególnie warto spożywać koreańską kapustę kimichi, która ma niezwykle zbawienny wpływ na serce. Ta potrawa o niskiej kaloryczności ma wiele właściwości prozdrowotnych, które są związane z dużą zawartością błonnika, witamin A, C, B1, B2, żelaza oraz bakterii kwasu mlekowego.

Jak zaznaczył ekspert, kimchi, jako symbol kuchni koreańskiej, słynie ze swojej różnorodności i wszechstronnego wykorzystania. W Korei spożywana jest praktycznie do każdego posiłku. 

Poradnik Zdrowie: kiedy iść do kardiologa?

Polskie kiszonki też wesprą serce

Dr William Davis dodał, że wyjątkowo zdrowe dla serca są także inne produkty żywności fermentowanej, np. kapusta kiszona, kefir, chleb na zakwasie. Zawierają one wiele korzystnych substancji dla organizmu, szczególnie pomagają utrzymać zdrową mikroflorę jelit. Co więcej, spożywanie kiszonek poprawia pracę mięśni, w tym mięśnia sercowego, a także dostarcza niezbędnych witamin z grupy B, tzw. folianów.

Aby cieszyć się dobrą kondycją i zdrowiem warto dbać o florę bakteryjną. Jak dowiedli amerykańscy naukowcy z Baylor College of Medicine w Houston, zaburzenia bakterii jelitowych mogą mieć negatywny wpływ na ciśnienie krwi. Zdaniem wielu ekspertów istnieje związek między drobnoustrojami zlokalizowanymi w jelitach a układem sercowo-naczyniowym. Płynie z tego wniosek, że dobra kondycja jelit pozwoli zatroszczyć się o zdrowie serca.

Warto jednak pamiętać, że dbanie o serce jest częścią zdrowego stylu życia. Niezwykle ważne jest przestrzeganie zaleceń zdrowej i właściwie zbilansowanej diety, ale także uprawianie aktywności fizycznej, zniwelowanie stresu, kontrola masy ciała oraz dbałość o sen, prawidłowy poziom cholesterolu i ciśnienie krwi.