MATURA, EGZAMINY - zdasz na piątkę, gdy zjesz DOBRE ŚNIADANIE

2012-04-26 12:41

Matura, egzaminy wstępne, sesja to dla komórek mózgowych ciężki okres. Aby pracowały na pełnych obrotach, rano trzeba im dostarczyć odpowiedniej ilości dobrego paliwa. Co jeść przed egzaminami, żeby wspomóc mózg?

matura egzamin sniadanie
Autor: Photos.com Matura, egzaminy wstępne, sesja to dla komórek mózgowych ciężki okres. Aby pracowały na pełnych obrotach, rano trzeba im dostarczyć odpowiedniej ilości dobrego paliwa.

Spis treści

  1. Jedzenie dobre dla mózgu - to jedz przed egzaminem
  2. Pij 2 litry płynów dziennie

Dietetyczne przygotowania do sprawdzianów najlepiej zacząć najpóźniej tydzień przed intensywną nauką. Wtedy przyniosą wymierne efekty. Aby zacząć dzień w dobrej formie, mieć chęć do nauki i jasny umysł, śniadanie musi być urozmaicone, bo każdy produkt dostarcza innych składników odżywczych. Poranny posiłek najlepiej jest zjeść w ciągu godziny od wstania. Śniadanie musi być pożywne, bogate w składniki odżywcze, ale lekkostrawne i niezbyt kaloryczne, bo inaczej zamiast pobudzić do nauki, rozleniwi i wywoła senność.

Jedzenie dobre dla mózgu - to jedz przed egzaminem

  • Na śniadanie nie może zabraknąć produktów pełnoziarnistych, czyli chleba razowego, brązowego ryżu, płatków zbożowych obfitujących w węglowodany złożone. To one powinny dostarczyć energii do nauki. Dobrym źródłem węglowodanów złożonych są też pestki, kiełki, rośliny strączkowe. Organizm trawi je powoli, systematycznie, uwalniając do krwi glukozę, główne pożywienie mózgu (mózg wykorzystuje prawie połowę krążącej we krwi glukozy). Dzięki temu szare komórki mogą ją na bieżąco w miarę potrzeb dobrze spożytkować. Aby poziom glukozy był stały, produkty bogate w węglowodany złożone trzeba jeść 5 razy dziennie w małych porcjach. Zawierają one też ważne witaminy z grupy B i magnez, które wpływają na pamięć, koncentrację, prawidłowe przewodzenie impulsów nerwowych,  zapobiegają stresowi i bezsenności. Osoby, które mają odpowiednią ilość magnezu, lepiej radzą sobie ze stresem. Ten ważny pierwiastek znajdziesz też w fasoli, kaszy gryczanej, bananach, warzywach liściastych, orzechach i gorzkiej czekoladzie (niestety, orzechy i czekolada są kaloryczne).
  • Ważnym składnikiem śniadania są warzywa i owoce albo soki, najlepiej wyciśnięte w domu. Dostarczają witamin i minerałów, które pobudzają aktywność komórek mózgowych, ułatwiając szybkie uczenie się i zapamiętywanie. Wszystkie są kopalnią beta karotenu (prowitaminy A), witaminy C, E i karotenoidów, a także dostarczają selenu i cynku, ważnych antyoksydantów chroniących komórki mózgu przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Dodatkowo witaminy C i E ułatwiają logiczne myślenie. Bardzo cenne są owoce jagodowe (świeże lub mrożone): porzeczki (zwłaszcza czarne), truskawki, maliny, żurawiny. Zawarte w nich flawonoidy zapewniają dobrą pamięć. Pomidory, grejpfruty, suszone morele, rodzynki, awokado mają dużo potasu, który umożliwia transmisję impulsów nerwowych, poprawiając koncentrację i zwiększając zdolność myślenia.
  • Warto zjeść kanapkę lub sałatkę z łososiem, śledziem, szprotkami, sardynką. Tłuste ryby morskie zawierają kwasy omega-3, które poprawiają ukrwienie mózgu i usprawniają przepływ bodźców nerwowych między szarą i białą substancją. Od nich zależy sprawność myślenia, rozumienia i zapamiętywania.
  • Kolejnym składnikiem śniadania powinny być produkty dostarczające pełnowartościowego białka – nabiał, chude wędliny najlepszej jakości (cielęce, drobiowe), rośliny strączkowe. Białko jest niezbędne do zachodzących w organizmie procesów syntezy i odnowy komórek. Wędliny są też źródłem witaminy B12 (wzmacnia pamięć, poprawia koncentrację i zdolność kojarzenia) i żelaza (dzięki niemu dotleniona krew dopływa do każdej komórki mózgu, zwiększając sprawność myślenia). Żelazo jest też w natce i kiełkach.
  • Mleko (najlepiej 1,5–2 proc.), półtłuste sery i jogurty dostarczają wapnia i niewielkiej ilości tłuszczu potrzebnego do przyswajania witamin A, E, D i K.
  • Jajka i oleje (głównie sojowy) dostarczą lecytyny niezbędnej do szybkiego przesyłania impulsów w mózgu. Wspomaga ona zapamiętywanie i odtwarzanie faktów, gwarantuje sprawne myślenie. Lecytyna jest też w kiełkach pszenicy, zbożach, rybach.

Pij 2 litry płynów dziennie

Już 1-2-procentowy niedobór wody skutkuje pogorszeniem pamięci, koncentracji, zmęczeniem. Najzdrowsze są świeżo wyciskane soki i woda średnio mineralizowana. Jeśli nie ma zdrowotnych przeciwwskazań, można wypić kawę, najlepiej z ekspresu – kofeina pobudza ośrodkowy układ nerwowy, rozszerza naczynia krwionośne, poprawia myślenie i pomaga przezwyciężyć zmęczenie. Dozwolone są 2–3 filiżanki kawy bez szkody dla zdrowia. Energii dodaje też dobrze zaparzona herbata, najlepiej zielona – zawiera katechiny, które korzystnie wpływają na intelekt.

Zrób to koniecznie

Przed samym egzaminem

Rano zjedz pożywne śniadanie. Osoba głodna jest bardziej drażliwa i podatna na stres. Nie powinno ono być jednak zbyt ciężkie (jajecznica), bo może wywołać dyskomfort przewodu pokarmowego, zwłaszcza w stresie. Tost z dżemem też nie jest dobrym pomysłem, bo spowoduje nagły skok energii, a potem szybki spadek poziomu cukru i ospałość. Nie przesadzaj z kawą – może wzmóc zdenerwowanie. Jeśli od śniadania minie trochę czasu, dobrze przed samym egzaminem coś przekąsić – kawałek gorzkiej czekolady lub torebkę orzechów.

miesięcznik "Zdrowie"