Miodówka (nalewka z miodu) - właściwości i zastosowanie. Przepis na miodówkę
Miodówka, czyli innymi słowy nalewka z miodu, jest aromatyczna, świetnie rozgrzewa, a jej przygotowanie wcale nie jest trudne. Miodówkę robi się na bazie spirytusu, jednak nie każdy rodzaj miodu nadaje się do jej wykonania. Zobaczcie, czy miód po zalaniu go spirytusem nie straci swoich zdrowotnych właściowości!
Miodówka (nalewka z miodu) jest bardzo prosta do przygotowania. Co ciekawe - można ją pić zaraz po zrobieniu. Nie musimy czekać tygodni czy miesięcy, przechowywać jej w specjalnych warunkach czy filtrować. Nalewka z miodu jest gotowa do spożycia od razu. Ale trzeba wiedzieć, z czego zrobić taką miodówkę i jakich przypraw do niej dodać.
Spis treści
- Miodówka - z jakiego miodu zrobić nalewkę?
- Miodówka - właściwości nalewki z miodu
- Miodówka - przepis na nalewkę z miodu
- Miodówka - jakie przyprawy dodać do nalewki z miodu?
Miodówka - z jakiego miodu zrobić nalewkę?
Nie każdy miód nadaje się do zrobienia miodówki. Jednak najczęściej do jej przygotowania wykorzystuje się miód lipowy, wielokwiatowy albomiód gryczany. Oczywiście jest wiele wersji przygotowania idealnej miodówki. Jednak najczęściej polecany i zbierający najwięcej pozytywnych opinii jest przepis, w którym wykorzystuje się aż 3 rodzaje miodu! Obowiązkowo miód gryczany, a pozostałe dwa rodzaje według własnych preferencji.
Ważne - miodówki nie wolno robić z miodów syntetycznych!
A teraz kilka rad, które mogą się wam przydać:
- miód się skrystalizował - wstaw go do ciepłej wody, wtedy łatwo wymiesza się z pozostałymi składnikami nalewki,
- używaj szklanych opakowań i drewnianych sztućców,
- nie podgrzewaj miodu do temperatury wyższej niż 40 stopni, inaczej straci swoje właściwości,
- nie wahaj się dodać przypraw.
Miodówka - właściwości nalewki z miodu
Miodówka jak większość nalewek rozgrzewa, a także działa odkażająco na organizm. Nalewka z miodu pomaga przy bólu gardła i chrypce, działa bakteriobójczo i przeciwwirusowo, jest polecana w czasie przeziębienia lub grypy. Miodówka działa także pozytywnie na układ trawienny, zapobiegając biegunkom.
Miodówka działa nasennie, może także uspokajać organizm. Jednak jak każdy alkohol miodówka jest kaloryczna i wzmaga apetyt, a więc nie polecamy jej osobom będącym na diecie.
Miód, główny składnik miodówki, zawiera wiele cennych substancji. Należy jednak pamiętać, że nie wolno go podgrzewać, bowiem w temperaturze większej niż 40 stopni Celsjusza traci swoje prozdrowotne właściwości.
W miodzie znajdziemy:
- potas,
- magnez,
- żelazo,
- mangan,
- chlor,
- molibden,
- kobalt,
- witaminę A,
- witaminę B1,
- witaminę B2,
- witaminę B6,
- witaminę B12,
- witaminę C,
- kwas foliowy.
Polecamy: Miód pitny - jak go zrobić?
Miodówka - przepis na nalewkę z miodu
Składniki na nalewkę z miodu do natychmiastowego spożycia:
- 1 litr spirytusu,
- 1 litr miodu,
- 1 litr soku z cytryn.
Tę wersję nalewki można spożywać od razu, ale niestety miód traci w części swoje właściwości zdrowotne. A teraz wykonanie:
- Do garnka wlewamy wodę i dodajemy połowę miodu.
- Gotujemy. Zbieramy pianę, aby nalewka była przejrzysta.
- Do przestudzonego i klarownego płynu (można ją także przecedzić) dodajemy alkohol i resztę miodu (musi być płynny).
- Nalewkę rozlewamy do szklanych butelek - i już można jej próbować. Jednak lepsza będzie jeśli postoi kilka tygodni.
Przepis na miodówkę (nalewkę z miodu), która musi postać:
- 1 litr miodu,
- 1/2 litra soku wyciśniętego z cytryn,
- 1 litr spirytusu nalewkowego
Sposób przygotowania:
- Miód (koniecznie płynny) mieszamy z sokiem z cytryn.
- Dodajemy spirytus.
- Przelewamy do butelki i każdego dnia mieszamy.
- Po upływie miesiąca nalewkę należy przefiltrować.
- Nalewkę z miodu odstawiamy jeszcze na miesiąc w chłodne miejsce.
Przepis na miodówkę błyskawiczną z przyprawami
Jest to przepis na nalewkę ekspresową. Jest smaczna, aromatyczna i można ją z powodzeniem pić od razu po zrobieniu. Miód nie traci w tym przepisie swoich właściwości. A teraz po kolei, jak przygotować ekspresową miodówkę:
Jeśli chodzi o proporcje to pamiętaj, że miód i spirytus daje się w proporcji 1:1.
Wykonanie:
- Miód, woda, cynamon i goździki muszą się dobrze połączyć, najlepiej lekko podgrzać miód.
- Wystudzić.
- Przelewamy wystudzoną nalewkę przez sitko, gotowe.
Oczywiście nalewkę najlepiej jest odstawić na 24h, ale pić można ją od razu po zrobieniu.
Miodówka - jakie przyprawy dodać do nalewki z miodu?
Wybierając miód i przyprawy do miodówki kieruj się własnym smakiem. Ważne, aby przyprawy były jak najbardziej naturalne. Najczęściej do nalewki z miodu dodaje się:
- goździki,
- cytrynę,
- cynamon,
- wanilię,
- imbir,
- kardamon,
- ziele angielskie,
- gałkę muszkatołową,
- kawę,
- skórkę pomarańczową.