Nalewka z czarnuszki - na co pomaga? Właściwości zdrowotne i przepis

2020-11-27 8:30

Nalewka z czarnuszki to kolejny sposób przetwarzania nasion czarnuszki, które choć mają specyficzny smak, to są niesamowicie zdrowe. Właściwości bakteriobójcze nalewki z czarnuszki można docenić zwłaszcza w sezonie jesiennym i zimowym.

Shoty z czarnuszki - na katar i chore zatoki. Przepis
Autor: Getty Images Shoty z czarnuszki - na katar i chore zatoki. Przepis

Nalewka z czarnuszki - zastanawiacie się jak smakuje? A może pierwszy raz czytacie o takim specyfiku? Smak czarnuszki jest bardzo specyficzny i nie każdemu może pasować. Zazwyczaj czarnuszkę spożywamy albo w postaci nasion, albo w postaci oleju z czarnuszki. Kolejną opcją jest właśnie nalewka z czarnuszki. Nalewkę z czarnuszki przygotować łatwo, jednak jej smak jest specyficzny, a właściwości zdrowotne - ogromne!

Spis treści

  1. Nalewka z czarnuszki - właściwości zdrowotne
  2. Nalewka z czarnuszki - jak przygotować
  3. Nalewka z czarnuszki - stosowanie

Nalewka z czarnuszki - właściwości zdrowotne

Nalewka z czarnuszki swoje właściwości zdrowotne zawdzięczają nasionom czarnuszki, które wykazują działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze, a także przeciwnowotworowe. W nasionach (a także w oleju z czarnuszki) znajdziemy bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych:

  • kwas linolowy (omega-6) - około 60 proc.,
  • kwas oleinowy (omega-9) - około 25 proc.,
  • kwas alfa-linolenowy (omega-3) - około 1 proc.

Czarnuszka to także bogactwo witamin i minerałów, o których nie można nie wspomnieć przy okazji nalewki z czarnuszki. Znajdziemy w niej:

Głównym olejkiem eterycznym obecnym w czarnuszce jest tymochinon, który wykazuje działanie przeciwzapalne (porównywalne z aktywnością aspiryny w dawce 100 mg/kg), przeciwbólowe, a także ochronne ma miąższ nerek i wątroby.

Nalewka z czarnuszki - jak przygotować

Do przygotowania nalewki z czarnuszki potrzebujesz:

  • 1 szklanka nasion czarnuszki
  • 0,5 l alkoholu 40%

To niewiele. A przygotowanie jest równie proste:

  1. Nasiona czarnuszki wsyp do szklanego słoika.
  2. Zalej alkoholem i szczelnie zamknij. Odstaw w ciemne miejsce na tydzień.
  3. Po tygodniu przefiltruj, a płyn rozlej do butelek i zakorkuj.
  4. Po trzech dniach jest gotowa do spożycia!
Nalewki domowe

Nalewka z czarnuszki - stosowanie

Nalewka z czarnuszki jest świetnym remedium na problemy z zatokami. Leczy katar, także ten mokry, zatokowy. Nalewka działa bakteriobójczo, a więc zapobiega infekcjom bateryjnym, które często rozwijają się po tych wirusowych.

Nalewka z czarnuszki jest skuteczna w leczeniu trądziku czy wyprysków. Co ciekawe można ją także stosować zewnętrznie w celu leczenia bólu - także reumatycznego.

Nalewkę należy stosować tylko w celach leczniczych i nie dłużej niż przez tydzień. Picie alkoholu nie jest wskazane. Nalewkę z czarnuszki pijemy po 1 łyżce stołowej 2 razy dziennie. 

Nalewka z czarnuszki - stosowanie na skórę

Do użytku zewnętrznego nalewkę należy rozrobić w proporcjach: łyżka stołowa nalewki na 150 ml wody.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE