Nalewka z czarnuszki - na co pomaga? Właściwości zdrowotne i przepis

2020-11-27 8:30

Nalewka z czarnuszki to kolejny sposób przetwarzania nasion czarnuszki, które choć mają specyficzny smak, to są niesamowicie zdrowe. Właściwości bakteriobójcze nalewki z czarnuszki można docenić zwłaszcza w sezonie jesiennym i zimowym.

Shoty z czarnuszki - na katar i chore zatoki. Przepis
Autor: Getty Images Shoty z czarnuszki - na katar i chore zatoki. Przepis

Nalewka z czarnuszki - zastanawiacie się jak smakuje? A może pierwszy raz czytacie o takim specyfiku? Smak czarnuszki jest bardzo specyficzny i nie każdemu może pasować. Zazwyczaj czarnuszkę spożywamy albo w postaci nasion, albo w postaci oleju z czarnuszki. Kolejną opcją jest właśnie nalewka z czarnuszki. Nalewkę z czarnuszki przygotować łatwo, jednak jej smak jest specyficzny, a właściwości zdrowotne - ogromne!

Spis treści

  1. Nalewka z czarnuszki - właściwości zdrowotne
  2. Nalewka z czarnuszki - jak przygotować
  3. Nalewka z czarnuszki - stosowanie

Nalewka z czarnuszki - właściwości zdrowotne

Nalewka z czarnuszki swoje właściwości zdrowotne zawdzięczają nasionom czarnuszki, które wykazują działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze, a także przeciwnowotworowe. W nasionach (a także w oleju z czarnuszki) znajdziemy bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych:

  • kwas linolowy (omega-6) - około 60 proc.,
  • kwas oleinowy (omega-9) - około 25 proc.,
  • kwas alfa-linolenowy (omega-3) - około 1 proc.

Czarnuszka to także bogactwo witamin i minerałów, o których nie można nie wspomnieć przy okazji nalewki z czarnuszki. Znajdziemy w niej:

Głównym olejkiem eterycznym obecnym w czarnuszce jest tymochinon, który wykazuje działanie przeciwzapalne (porównywalne z aktywnością aspiryny w dawce 100 mg/kg), przeciwbólowe, a także ochronne ma miąższ nerek i wątroby.

Nalewka z czarnuszki - jak przygotować

Do przygotowania nalewki z czarnuszki potrzebujesz:

  • 1 szklanka nasion czarnuszki
  • 0,5 l alkoholu 40%

To niewiele. A przygotowanie jest równie proste:

  1. Nasiona czarnuszki wsyp do szklanego słoika.
  2. Zalej alkoholem i szczelnie zamknij. Odstaw w ciemne miejsce na tydzień.
  3. Po tygodniu przefiltruj, a płyn rozlej do butelek i zakorkuj.
  4. Po trzech dniach jest gotowa do spożycia!
Nalewki domowe

Nalewka z czarnuszki - stosowanie

Nalewka z czarnuszki jest świetnym remedium na problemy z zatokami. Leczy katar, także ten mokry, zatokowy. Nalewka działa bakteriobójczo, a więc zapobiega infekcjom bateryjnym, które często rozwijają się po tych wirusowych.

Nalewka z czarnuszki jest skuteczna w leczeniu trądziku czy wyprysków. Co ciekawe można ją także stosować zewnętrznie w celu leczenia bólu - także reumatycznego.

Nalewkę należy stosować tylko w celach leczniczych i nie dłużej niż przez tydzień. Picie alkoholu nie jest wskazane. Nalewkę z czarnuszki pijemy po 1 łyżce stołowej 2 razy dziennie. 

Nalewka z czarnuszki - stosowanie na skórę

Do użytku zewnętrznego nalewkę należy rozrobić w proporcjach: łyżka stołowa nalewki na 150 ml wody.