Odwrócona dieta, dieta odwrotna - Reverse Diet. Na czym polega?

2020-09-07 16:14

Reverse diet, czyli mówiąc po polsku odwrócona dieta, polega na tym, żeby jeść tak, aby uniknąć efektu jo-jo. Czyli ilość spożywanych kalorii jest zwiększana stopniowo. Zobaczcie, jakie są zasady Reverse diet, czyli diety odwróconej.

Odwrócona dieta - Reverse Dieting. Na czym polega?
Autor: Getty Images No właśnie - na czym polega Reverse Dieting?

Spis treści

  1. Reverse diet (dieta odwrotna, dieta odwrócona) - zasady
  2. Reverse diet (dieta odwrotna, dieta odwrócona) - dla kogo?
  3. Reverse diet (dieta odwrotna, dieta odwrócona) - powrót do diety
  4. Reverse diet (dieta odwrotna, dieta odwrócona) - zalety

Reverse diet to dieta stosowana na zakończenie odchudzania. Jeśli zastanawiacie się po co, to spieszymy z odpowiedzią. Reverse diet polega po prostu na tym, żeby nie wrócić od razu do spożywania ogromnych ilości kalorii, bo zakończy się to szybkim przybraniem na masie, czyli mówiąc krótko efektem jo-jo. W trakcie odwróconej diety musimy zwiększać ilość kalorii w pożywieniu STOPNIOWO.

Reverse diet (dieta odwrotna, dieta odwrócona) - zasady

Głównym założeniem reverse diet jest powolne rozkręcenie metabolizmu. Odwrócona dieta jest przejściowym etapem przechodzenia z ujemnego bilansu kalorycznego do dziennego zapotrzebowania na energię bez tycia. Ponieważ dieta redukcyjna spowalnia metabolizm i skutkuje usunięciem z menu wielu produktów, to przy powrocie do normalnej diety możemy odczuć skutki uboczne.

Odwrócona dieta poprzez zaplanowane podnoszenie podaży kalorycznej pomoże nam utrzymać formę i zapobiec niekontrolowanemu przybieraniu na wadze. Ogromną zaletą jest właśnie uniknięcie efektu jo-jo. Wyznacznikiem powrotu z diety redukcyjnej czy też odchudzającej do diety zwykłej jest punkt zero. To dzienne zapotrzebowanie organizmu na kalorie lub jak kto woli zapotrzebowanie energetyczne na utrzymanie naszej masy ciała.

Polecamy: Trening na redukcję tkanki tłuszczowej

Reverse diet (dieta odwrotna, dieta odwrócona) - dla kogo?

Zazwyczaj stosują ja zawodowi kulturyści, którzy przykładowo po zawodach powoli wracają do pełni sił i formy. Muszą jednak uważać, żeby nie stracić mięśni, czyli efektów pracy. Dlatego zwiększają podaż węglowodanów i tłuszczy w diecie, przy jednoczesnej takiej samej podaży białka.

Reverse diet (dieta odwrotna, dieta odwrócona) - powrót do diety

Po zakończeniu diety, nasz powrót do codzienności powinien zostać wprowadzony w sposób stopniowy. Zwiększenie kaloryczności naszej diety musi odbywać się powoli, bez większych skoków kalorycznych. W reverse diet, regularnie podnosimy podaż tłuszczów i węglowodanów w diecie, aż w końcu dotrzemy do punktu zero.

Czytaj też: Ćwiczenia, które spalają najwięcej kalorii

Zaleca się zwiększać kaloryczność posiłków o 80-100 kcal tygodniowo (warto skracać treningi cardio, ale pozostawić treningi siłowe). Okres powrotu, czyli trwania diety odwróconej, szacuje się od 6-10 tygodni.

Reverse diet (dieta odwrotna, dieta odwrócona) - zalety

Ogromną zaletą diety odwróconej jest lepsze samopoczucie oraz większa ilość energii, którą można wykorzystać do trenowania i rozbudowy mięśni. Dlaczego tak się dzieje? Im większa kaloryczność diety, tym większa ilość energii, a to skutkuje właśnie lepszymi efektami podczas trenowania.

Jeśli zabierzemy się do tego dobrze, to uda nam się zbudować beztłuszczową tkankę mięśniową i uniknąć przyrostu tkanki tłuszczowej, a więc przyrostu na wadze.

Polecamy: 7-minutowy trening odchudzający. Zrób go bez wychodzenia z domu!

Sonda
Czy stosujesz dietę?