Opuncja figowa - właściwości i zastosowanie. Pomaga na infekcje grzybicze

2020-10-07 9:15

Opuncja figowa to rosnąca w Meksyku odmiana jadalnego kaktusa. Jeść można jej owoce, liście i kwiaty. Z pewnością warto o niej pamiętać, posiada bowiem wiele cennych składników. Wśród właściwości opuncji figowej należy wyróżnić pozytywny wpływ na układ pokarmowy, w tym wątrobę. Zastosowanie znalazła także w leczeniu infekcji grzybiczych.

Opuncja figowa - właściwości i zastosowanie. Pomaga na infekcje grzybicze
Autor: Getty Images Opuncja figowa - właściwości i zastosowanie. Pomaga na infekcje grzybicze

Opuncja figowa jest jadalną odmianą kaktusa. Nie rośnie w Polsce, ani nawet w Europie - w środowisku naturalnym spotkać ją można w rejonie Meksyku. Opuncję figową warto wprowadzić do diety, ma ona bowiem cały wachlarz zastosowań. Wspomaga nawet laktację! Opuncja figowa, nazywana także figą indyjską, w Polsce możemy kupić pod postacią zielonych herbat z opuncją albo soku lub olejku z opuncji. Ciężko dostać świeżą opuncję, ale nie jest to niemożliwe!

Spis treści

  1. Opuncja figowa - czym jest?
  2. Opuncja figowa - właściwości, wartości odżywcze
  3. Opuncja figowa - zastosowanie

Opuncja figowa - czym jest?

Do tej pory zidentyfikowano około 150 odmian opuncji figowej. Rośnie naturalnie w Ameryce Południowej, jednak jest także uprawiana w krajach o ciepłym klimacie, przykładowo we Włoszech i Grecji. Opuncję figową wykorzystuje się w kuchni, fitoterapii oraz kosmetyce, zawiera bowiem wiele cennych mikroelementów.

Owoce opuncji rosną na kaktusach, mają kolory od zielonego po czerwony i liczne pestki w środku. Opuncję można uprawiać w domu, jednak należy pamiętać, że jeden krzew nie da nam zbyt wielu owoców. Sama uprawa nie jest wymagająca - kwiaty powinny pojawić się w okolicach maja, a owoce e lipcu.

Opuncja figowa - właściwości, wartości odżywcze

W owocach opuncji figowej znajdziemy dużą ilość wody i błonnika, który zapewni nam uczucie sytości na długo. Rozpuszczalne frakcje błonnika, czyli pektyny i betaglukan odgrywają ważną rolę w profilaktyce chorób serca, obniżając poziom cholesterolu we krwi. W opuncji znajdziemy także:

Kolejnymi składnikami, o których warto pamiętać są cukry (glukoza i fruktoza), kwasy organiczne, flawonoidy (znane ze swoich właściwości właściwości antyutleniających, przeciwzapalnych, przeciwnowotworowych, detoksykujących), laktony, terpeny, alkaloidy i betalainy.

Opuncja figowa - zastosowanie

Opuncja figowa działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i przeciwbólowo. Jest składnikiem wielu preparatów, także tych odchudzających. Nie działa toksycznie na organizm. Jest stosowana w dietach odchudzających ponieważ wiąże tłuszcz w przewodzie pokarmowym, dzięki czemu nie wchłania się on do organizmu, a zostaje wydalony wraz z kałem. 

Opuncja figowa:

  • ochrania układ nerwowy,
  • zapobiega cukrzycy,
  • pobudza laktacje,
  • obniża poziom cholesterolu we krwi,
  • zapobiega chorobom serca,
  • neutralizuje wolne rodniki, a przez to opóźnia procesy starzenia,
  • wspiera odporność organizmu,
  • usprawnia pracę jelit,
  • jest stosowana w terapii marskości wątroby,
  • poprawia wygląd skóry,
  • łagodzi reumatyzm (okłady z opuncji figowej).

Opuncja w formie okładów na skórę łagodzi nie tylko bóle reumatyczne, ale także pomaga w leczeniu wielu chorób skórnych, rumienia, a także leczeniu oparzeń i ran.

W badaniach na myszach potwierdzono także, że ekstrakt z owoców opuncji może wykazywać działanie antynowotworowe

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE