To jedzenie postarza. 4 produkty, które widocznie dodają ci lat

2024-02-01 11:53

Marzysz o przedwczesnych zmarszczkach, przesuszeniu organizmu, a nawet uszkodzeniu DNA? To jedz do woli, regularnie, te produkty spożywcze. Spełni się niezawodnie.

To jedzenie postarza. 4 produkty, które widocznie dodają ci lat
Autor: Getty Images To jedzenie postarza. 4 produkty, które widocznie dodają ci lat

Starzenie jest naturalnym, nieuniknionym procesem, ale już jego tempo to sprawa indywidualna. Sporo zależy od genów, ale kluczowy jest twój styl życia. Dieta, dieta i jeszcze raz dieta - można powtarzać do znudzenia - a jednak w codziennym ferworze walki życiowej ta kwestia regularnie ucieka.

Jeść musisz. Potrzebujesz paliwa, budulca, wsparcia wszelkich życiowych procesów. I masz wybór: dieta może być sojusznikiem zdrowia lub źródłem szkodliwych zapychaczy. Na początek spróbuj wyeliminować tych drugich. Automatycznie zrobi się miejsce na to, co dobre.

5 zasad, jak upiec mięso

1. Słodycze - uderzenie w kolagen

Tu zaskoczenia nie ma - cukier to biała śmierć, więc zapewne liczysz się z tym, że przyspiesza starzenie całego organizmu. Miłośników słodkości złożonych głównie z prostych węglowodanów najszybciej poznasz po skórze.

Cukierki, żelki, ale też bułeczki i ciasteczka, mogą zapoczątkować glikację, czyli proces fizjologicznie determinujący starzenie.

Gdy jesz więcej cukru niż twoje komórki potrafią przetworzyć, nadmiarowa glukoza przyłącza się do włókien kolagenowych, a te sztywnieją. Efekt? Skóra traci jędrność i gładkość.

Regularne objadanie się słodyczami może przyspieszać starzenie skóry nawet o 50 proc.

2. Grillowane mięso - starzenie to dopiero początek

Im mocniej przypieczone, tym lepiej? Każde przypalenie, nadwęglenie mięsa, to zabójstwo. Generalnie WHO uznała je za substancję potencjalnie rakotwórczą, ale jeśli lubisz potrzymać dania dłużej na ogniu, naprawdę nie jest dobrze.

Niewłaściwy sposób przygotowania mięs i ryb prowadzi do powstawania szkodliwych wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA). Powstają ze spalanej materii organicznej i mogą uszkadzać ludzkie DNA, sprzyjając przedwczesnemu starzeniu i nowotworom.

Według WHO jesteśmy w stanie wyeliminować 99 proc. ryzyka przyswojenia substancji WWA. Wystarczy nie narażać się na nie samemu poprzez konsumpcję nieodpowiedniej żywności. Z natury, przez układ oddechowy czy wraz z napojami, do organizmu dostają się śladowe ilości WWA. Reszta to nasza robota.

Czytaj także: 5 zasad diety przeciwnowotworowej od dietetyczki klinicznej. Nie wszystkim się spodobają

3. Paczkowane wędliny - postarza cię nie tylko zawarta w nich sól

Zafoliowane wędliny i kiełbasy - powiedziano o nich już tyle złego, że pewnie szkoda strzępić języka po próżnicy. Skoro jednak jest ich w sklepach zatrzęsienie, zapewne sprzedają się dobrze.

Oczywiście, ich jakość znacząco się poprawiła. Coraz więcej mięsa w mięsie, ilość dodatków bywa znacznie ograniczana, ale uważaj. Gra jest przecież o wysoką stawkę - twoje zdrowie.

Substancje oznaczone literką E to nie są jacyś tajni zabójcy, bo nie byliby dopuszczeni do obrotu. Oznaczenie E to sygnał, że substancja w danym stężeniu jest bezpieczna. Trudno jednak czasem przewidzieć konsekwencje wieloletniej kumulacji w organizmie. I to, że coś ci nie szkodzi bezpośrednio, nie oznacza jeszcze, że służy twojej urodzie i młodzieńczemu wyglądowi.

Siarczany i inne środki konserwujące mogą wywoływać zapalenie skóry albo przyspieszać jej starzenie. Dodatkowo zazwyczaj spora zawartość soli sprzyja obrzękom. Opuchlizna niby wypełnia zmarszczki, ale nie oszuka cudzych oczu. Poszarzała, obrzęknięta skóra wygląda starzej i już.

4. Alkohol - starzenie przez przesuszenie

Nie przyjmujesz do wiadomości, że bezpieczna dawka alkoholu nie istnieje, piwo jest rakotwórcze, picie zabija? Twój wybór. Rób swoje, a potem spójrz w lustro i nie dziw się, że wyglądasz starzej od kolegów z klasy.

Gdy twoja wątroba funkcjonuje dobrze, usuwa toksyny które potencjalnie mogłyby niszczyć twoją skórę. Gdy katujesz ten cierpliwy gruczoł, nie daje rady zadbać o wszystko, a tym masz postarzające przebarwienia.

Alkohol działa wysuszająco na organizm. Długotrwałe, nawet niewielkie odwodnienie, uwidocznia zagłębienia, bruzdy i zmarszczki.

Stawiasz na napoje wyskokowe? Wypłukujesz witaminy z grupy B, witaminę A oraz wapń. ich niedobory sprawiają, że osoby nadużywające alkoholu wyglądają na starsze o około 10 lat.

Więcej na ten temat: Lubisz alkohol? Naukowcy wiedzą, ile wystarczy wypić tygodniowo, by organizm zaczął się starzeć