Tyle złego w takiej odrobinie! Uważaj na ten dodatek do kawy. Zatyka tętnice, szkodzi jelitom
Kawa musi być biała, niezależnie od okoliczności? Jeśli wyznajesz taką zasadę, lepiej przeczytaj ten tekst. Chociaż mała czarna to niemal lekarstwo, możesz znacząco ograniczyć jej walory prozdrowotne. Oczywiście nie mówimy o mleku, ale tym, co ma je czasem zastąpić.
Zabielacze do kawy to nie jest po prostu sproszkowane mleko. Znajdziesz w nich tłuszcze utwardzone, nieprzyjazne organizmowi sole i cukry, emulgatory. Producenci tego specyfiku mocno się starają, by był trwały, poddając go obróbce i znacząco "wzbogacając" skład. I faktycznie, można odnieść wrażenie, że zabielacz przetrwa nawet koniec świata. A nasz organizm nim traktowany? Nie ma sensu demonizować - jeśli używasz takich dodatków od wielkiego dzwonu, np. w podróży, nic ci nie będzie. W końcu zabielacze są legalne i w niewielkich ilościach bezpieczne dla zdrowia. Dodajesz je do każdej filiżanki? Możesz mieć problem.
Co to jest zabielacz do kawy?
To nie jest mleko light, idealne na diecie odchudzającej, jak się czasem sądzi. Peerelowski wynalazek, który wraca do łask, na przykład w wielu biurach, ma zastąpić świeże mleko czy śmietankę, ale nie działa, jak one, z powodu wielu dodatków, które zawiera.
Zabielacz to spreparowane i wysuszone mleko, ale spróbuj go w wersji sproszkowanej. W smaku znacząco odbiega od klasycznego mleka w proszku, które można podać dziecku.
Czy zabielacz do kawy jest zdrowy?
W klasycznym zabielaczu znajdziesz:
- Tłuszcze utwardzone. Wprawdzie to dawka czyni truciznę i w zabielaczu jest ich tyle, na ile pozwala prawo, ale z wielu produktów spożywczych praktycznie je usunięto. Odpowiadają za rozwój chorób cywilizacyjnych, w tym cukrzycy, otyłości, miażdżycy i nadciśnienia tętniczego.
- Fosforan potasu, znany regulator kwasowości. To sól, która może utrudniać przyswajanie wapnia, a w sporych ilościach dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
- Syrop kukurydziany (glukozowo-fruktozowy) jest uznawany za substancję sprzyjającą rozwojowi insulinooporności i cukrzycy, a także podnoszącą poziom złego cholesterolu. Zbyt duże spożycie syropu fruktozowo-glukozowego może się przyczynić do rozwoju zespołu jelita drażliwego i próchnicy.
Czy kawa z mlekiem jest zdrowa? Ile ma kalorii?
Czyli wracasz do małej czarnej z mlekiem? Warto wiedzieć, jak jego dodanie wpływa na właściwości zdrowotne kawy.
Białko zawarte w mleku tworzy z polifenolami kawy nieprzyswajalne w organizmie związki, a tym samym obniża ich biodostępność. Takie białka występują też w składzie zabielaczy do kawy.
Polifenole to najbardziej korzystne składniki kawy. To głównie dzięki nim mała czarna jest przyjaciółką twojego serca.
A kalorie? Klasyczna kawa z mlekiem odtłuszczonym ma ok. 25 kcal, z mlekiem 2% - ok. 45 kcal (z mlekiem 2 proc.). Słodzisz? Przy mleku odtłuszczonym i jednej łyżeczce mamy ok. 45 kcal w jednym kubku, a przy mleku 2-procentowym i dwóch łyżeczkach cukru ponad 80 kilokalorii.
Czytaj także: Kawa rozpuszczalna gorsza od sypanej? Dietetyk kliniczny tłumaczy