Wspiera układ krążenia, pomaga przy anemii. Bez obaw możesz pić codziennie

2024-02-26 10:46

Chociaż ten napój nie ma nic wspólnego z prawdziwą herbatą, bywa nazywany herbatą czerwoną. Coraz bardziej popularny napar ma liczne właściwości zdrowotne, o których być może nawet nie słyszałeś. Bez obaw pij go codziennie. Jest co najmniej 6 powodów, dla których po prostu warto to zrobić.

Zielona jest przereklamowana. Jeśli boisz się anemii, pij taką herbatę
Autor: Getty Images Zielona jest przereklamowana. Jeśli boisz się anemii, pij taką herbatę

Rooibos tea, bush tea, redbush tea, red tea, rooi tee - niemal dla całego świata napar z liści czerwonokrzewu to herbata, chociaż ten nie jest spokrewniony z krzewem herbacianym. Nazwa: "rooibos"(w języku afrikaans: rooi – czerwony, bos – krzew) pozwala na wyraźniejsze rozróżnienie, ale komu w sumie jest ono potrzebne?

Kochasz herbatę, pokochasz też rooibos. Napar ma charakterystyczny miodowy smak. Wyróżnia się łagodnością i brakiem posmaku goryczy, typowego dla herbat zielonych lub czarnych. Okazuje się, że ta różnica ma także znaczenie dla zdrowia, na korzyść rooibosa.

Matcha - właściwości i zastosowanie herbaty matcha

Rooibos - co to za roślina

Rooibos to występująca w Afryce Południowej roślina, którą tamtejsi mieszkańcy od wieków wykorzystują w tradycyjnej medycynie. W Europie znana jest od ok. 100 lat i systematycznie zyskuje na popularności.

W celu przygotowania suszu z czerwonokrzewu, który pijemy następnie jako herbatę rooibos, liście i gałązki są rozdrabniane i poddawane fermentacji, a następnie suszone. Wiesz, że jest też rooibos zielony? Susz na taki napar nie jest poddawany fermentacji.

Rooibos - pij dla układu krążenia

Napar z czerwonokrzewu zawiera silnie działające przeciwutleniacze, w tym kwercetynę oraz rutynę, które chronią komórki przed wolnymi rodnikami, zmniejszając stany zapalne i zapobiegając przedwczesnemu starzeniu.

Te składniki wspierają również serce oraz układ krążenia. Ta herbata troszczy się zresztą o nie na różne sposoby. Badania wykazały, że jej picie może się przyczyniać do poprawy profilu lipidowego oraz obniżenia ciśnienia krwi, co z kolei zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.

Uwaga, niektóre źródła sugerują, że częste spożywanie herbaty rooibos może nie być korzystne u osób, które muszą stosować statyny z powodu wysokiego poziom cholesterolu. Jeśli do nich należysz, upewnij się u lekarza prowadzącego, w jakiej dawce rekomenduje dla ciebie ten napój.

Rooibos - cukier pod kontrolą

Rooibos, szczególnie zielony, może zmniejszać ryzyko rozwoju zespołu metabolicznego i cukrzycy typu 2. Zawarta w naparze aspalatyna ma pomagać w stabilizacji poziomu glukozy we krwi.

Rooibos - dla lepszego wchłaniania żelaza

Nawadnia, łagodzi bóle brzucha, szczególnie kolki jelitowe, wycisza i poprawia nastrój - trudno wymienić wszystkie zalety rooibosa, a zarazem nie ma pewnych wad typowych dla prawdziwych herbat.

Napar ten zawiera mało tanin, w przeciwieństwie do zwykłej herbaty czarnej lub zielonej. Taniny należą do garbników, które ograniczają wchłanianie żelaza. Nie jest to jakieś nadzwyczajnie nasilone zjawisko, ale niekorzystne, gdy zmagasz się z anemią. Co więcej - nadają naparom lekko gorzkawy i cierpki smak, który nie odpowiada wielu osobom.

Rooibos - by kontrolować wagę

Rooibos usprawnia przemianę materii. Spożywany bez cukru nie ma kalorii.

Ponoć może zwiększać poziom leptyny, która jest hormonem regulującym ilość spożywanego pokarmu poprzez wysyłanie sygnału do mózgu, że potrzeby żywieniowe zostały już zaspokojone.

Rooibos - gdy musisz unikać kofeiny

Herbata rooibos nie zawiera kofeiny – dzięki temu mogą ją pić osoby, dla których napoje z kofeiną nie są wskazane. Dotyczy to dzieci, osób starszych, z nietolerancją kofeiny, kobiet w ciąży.

Brak kofeiny w naparze oznacza, że można ją pić o każdej porze dnia, nawet wieczorem, bo nie pobudza i nie utrudnia zaśnięcia. Wręcz przeciwnie - rozgrzewający miodowy napar wycisza i sprowadza na nas błogi sen.

Rooibos - po prostu dla przyjemności

Usiądź wygodnie z parującą filiżanką i rozkoszuj się smakiem. A jak przygotować napar? To naprawdę dziecinnie proste.

Rooibos parzy się dokładnie tak, jak zwykłe herbaty. Susz sprzedawany jest w postaci sypkiej i w torebkach ekspresowych. Zalewamy go gorącą wodą o temperaturze 90°-100° C i parzymy przez 3 do5 minut, w zależności od tego, jak intensywny napar lubisz. Ty decydujesz.