ŻYWIENIE niemowląt i małych dzieci

2007-05-08 9:30

Właściwe żywienie niemowląt i małych dzieci ma podstawowe znaczenie dla ich prawidłowego rozwoju fizycznego i psychicznego. Mleko matki jest bezcenne, natura nie wymyśliła doskonalszego pokarmu, jednak po ukończeniu czwartego miesiąca życia dietę dziecka należy wzbogacać o pokarmy uzupełniające.

ŻYWIENIE niemowląt i małych dzieci
Autor: thinkstockphotos.com ŻYWIENIE niemowląt i małych dzieci

Nie sposób przecenić zalet naturalnego karmienia. Cywilizacja dotychczas nie wymyśliła nic równie doskonałego jak mleko matki. Jednak po ukończeniu czwartego miesiąca życia dieta dziecka powinna być wzbogacana o pokarmy uzupełniające. I tu z pomocą mamom przychodzą firmy specjalizujące się w wytwarzaniu żywności dla ich pociech. Oferują zupy, dania, desery oraz soki, które można podawać nawet kilkumiesięcznym maluchom.

Żywienie niemowlęcia: odkrywanie nowych smaków

Pediatrzy zalecają rozpocząć wprowadzanie nowych pokarmów od warzyw i owoców, potencjalnie najmniej alergizujących, uprawianych i będących podstawą diety w danym kraju (u nas są to jabłka i marchewka). Produkty wprowadzamy pojedynczo, na początku podajemy ledwie łyżeczkę lub dwie i obserwujemy reakcję dziecka. Tylko w ten sposób można wykryć ewentualną nietolerancję. Gdy nic niepokojącego się nie dzieje, a dziecko zjada nowość ze smakiem, można nie tylko zwiększyć ilość pokarmu, ale i na stałe wprowadzić go do jadłospisu. Im starsze dziecko, tym bardziej urozmaicone posiłki mu proponujemy. Mamy do wyboru zarówno warzywa i owoce (w postaci przecierów oraz soków), jak i zupki: marchewkowa, jarzynowa, pomidorowa, a także pełne dania: potrawka z kurczaka, cielęcina w warzywach z makaronem czy delikatny schab w warzywach z kluseczkami albo jagnięcina w warzywach.

Potrawy w słoiczkach ułatwiają żywienie niemowląt i małych dzieci

Wszyscy rodzice starają się mądrze i racjonalnie karmić swoje dzieci, ale większość z nas nie umie dobrze dobrać proporcji tłuszczu czy białka, a nawet warzyw, by posiłek miał właściwą kaloryczność. Zazwyczaj kierujemy się smakiem lub wyglądem potrawy, a mniej uwagi zwracamy na zawarte w niej kalorie oraz wartości odżywcze. Dania w słoiczkach mają już odpowiednio dobrane proporcje składników, desery nie zawierają glutenu, białka mleka krowiego i laktozy. A wszystkie posiłki produkuje się z surowców pochodzących ze starannie wyselekcjonowanych plantacji bez używania sztucznych barwników i konserwantów. I co ważne: zachowują wszystkie składniki odżywcze, w tym pochodzące z warzyw i owoców makro- i mikroelementy.

Współcześnie żywienie małych dzieci jest bardzo wygodne

Zastanów się, ile czasu poświęcasz na przygotowanie obiadu dla kilkumiesięcznego maluszka. Pomyśl - musisz wyparzyć naczynia, starannie umyć produkty, ugotować je, przetrzeć przez sitko albo zmiksować, nakarmić pociechę i... znowu - umyć, wyparzyć, sprzątnąć. A to wszystko nierzadko dla kilku łyżeczek zupki. Gotowe dania w słoiczkach mają odpowiednią konsystencję i są w dostosowanej do wieku dziecka ilości. Kiedy trzeba, można też podzielić zawartość słoika na dwie porcje. Czas, jaki poświęcasz na ich przygotowanie, to zaledwie parę chwil - tyle co podgrzanie. Mając malutkie dziecko, nie jesteś również "przywiązana" do miejsca i kuchni. Z posiłkiem w słoiczku możesz się wybrać na dłuższy spacer (po drzemce podasz dziecku deser) lub bez obaw zaplanować podróż (zupkę lub drugie danie podgrzejesz - w mikrofalówce w barze). Szanuj swój czas i zamiast stale krzątać się w kuchni, poświęć go dziecku.

miesięcznik "Zdrowie"
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE