10 warzyw, które skutecznie obniżają stan zapalny. Wpisz na listę zakupów
Stan zapalny to reakcja organizmu, która może prowadzić do wielu chorób. Na szczęście odpowiednia dieta pomaga go redukować, wystarczy dodać do jadłospisu 10 warzyw, które działają przeciwzapalnie, wspierają odporność i poprawiają samopoczucie. Co powinno znaleźć się na twojej liście zakupów?
![10 warzyw, które skutecznie obniżają stan zapalny. Wpisz na listę zakupów](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-aFA2-WH4y-9n1V_10-warzyw-ktore-skutecznie-obnizaja-stan-zapalny-wpisz-na-liste-zakupow-664x442.jpg)
Warzywa o właściwościach przeciwzapalnych
Ostry stan zapalny pomaga organizmowi w gojeniu ran i walce z infekcją. Przewlekłe zapalenie natomiast utrzymuje się przez długi czas, może być wywołane przez różne czynniki, takie jak nieleczona choroba, niezdrowa dieta czy nadmiar stresu.
Przewlekły stan zapalny, który powstaje w wyniku działania tych czynników, może stworzyć środowisko sprzyjające wystąpieniu chorób
- wyjaśniła dietetyczka Janice Chow.
Jednym ze sposobów na zmniejszenie stanu zapalnego jest spożywanie produktów przeciwzapalnych, zawierających antyoksydanty i błonnik, które wspierają układ odpornościowy.
Cebula i czosnek
Wiele potraw nie byłoby tak aromatycznych bez dodatku tych intensywnie pachnących warzyw. Na szczęście ich rola nie kończy się na smaku - mają również liczne korzyści zdrowotne. Cebula i czosnek są bogate w błonnik oraz przeciwutleniacze, takie jak witamina C i A, a także polifenole (np. kwas fenolowy).
Czosnek zawiera również składniki siarkowe, które mogą zmniejszać stany zapalne
- powiedziała dietetyczka Annie Zappulla.
![Poradnik Zdrowie Google News](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-Q8Hz-iXxH-RNtn_poradnik-zdrowie-google-news-664x442-nocrop.jpg)
Ciemnozielone warzywa liściaste
Ciemnozielone warzywa liściaste to prawdziwa skarbnica błonnika i przeciwutleniaczy. Jak podkreślają dietetycy, dostarczają one m.in. witaminy C i A, karotenoidów, takich jak luteina i beta-karoten, oraz polifenoli. Wystarczy wspomnieć o tej grupie warzyw, by od razu pomyśleć o szpinaku, jarmużu, boćwinie czy pak choi - doskonałych wyborach dla zdrowia.
Słodkie ziemniaki
Bataty to prawdziwy superfood, który dostarcza organizmowi cennych składników o działaniu przeciwzapalnym. Są bogatym źródłem witaminy A, C oraz beta-karotenu - silnych antyoksydantów wspierających zdrowie i odporność. Dodatkowo jedna porcja tych warzyw zawiera około 4 gramów błonnika, który wspomaga procesy trawienne i redukuje stan zapalny.
Papryka
Każda odmiana papryki, czy to papryka słodka czy papryczka chili jest świetnym źródłem witaminy C i polifenolu zwanego kwercetyną
- tłumaczyła dietetyczka.
Czerwona, zielona, pomarańczowa i żółta papryka dostarczają również witaminę E, B2 i beta-karoten, są również bogate w błonnik.
Grzyby
Bez względu na to, czy sięgasz po pieczarki portobello, shiitake czy klasyczne białe pieczarki, warto wiedzieć, że te popularne grzyby kryją w sobie wiele cennych właściwości przeciwzapalnych. Są źródłem silnych przeciwutleniaczy, takich jak selen, a także witamin z grupy B. Dodatkowo zawierają polifenole, które wspierają walkę z wolnymi rodnikami.
Awokado
Awokado to prawdziwa skarbnica składników odżywczych o działaniu przeciwzapalnym. Dostarcza 136 mikrogramów luteiny i zeaksantyny - silnych przeciwutleniaczy wspierających zdrowie oczu i redukcję stanów zapalnych. Dodatkowo warzywo to jest cennym źródłem błonnika.
Marchew
Marchew jest powszechnie znana jako doskonałe źródło beta-karotenu - silnego przeciwutleniacza o właściwościach przeciwzapalnych. Dwa inne cenne związki (zeaksantyna i luteina) również pełnią kluczową rolę w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym i mogą ograniczać uszkodzenia spowodowane stanem zapalnym.
Pomidory
Pomidory, bogate w błonnik i przeciwutleniacze, to niezwykle wartościowy składnik diety.
Pomidory mogą być jedynym warzywem, które zawiera wszystkie trzy rodzaje karotenoidów, likopen, alfa- i beta-karoten oraz luteinę. Zawierają także dużo witaminy C
- podkreślała ekspertka.
Edamame
Edamame to bogate źródło składników odżywczych, w tym izoflawonów, które mogą chronić przed chorobami serca oraz pogorszeniem funkcji poznawczych. Badania sugerują, że dieta obfitująca w edamame może przyczynić się do obniżenia poziomu markerów zapalnych, takich jak białko C-reaktywne.