10 warzyw, które skutecznie obniżają stan zapalny. Wpisz na listę zakupów

2025-02-12 14:48

Stan zapalny to reakcja organizmu, która może prowadzić do wielu chorób. Na szczęście odpowiednia dieta pomaga go redukować, wystarczy dodać do jadłospisu 10 warzyw, które działają przeciwzapalnie, wspierają odporność i poprawiają samopoczucie. Co powinno znaleźć się na twojej liście zakupów?

10 warzyw, które skutecznie obniżają stan zapalny. Wpisz na listę zakupów
Autor: Getty Images

Warzywa o właściwościach przeciwzapalnych

Ostry stan zapalny pomaga organizmowi w gojeniu ran i walce z infekcją. Przewlekłe zapalenie natomiast utrzymuje się przez długi czas, może być wywołane przez różne czynniki, takie jak nieleczona choroba, niezdrowa dieta czy nadmiar stresu.

Przewlekły stan zapalny, który powstaje w wyniku działania tych czynników, może stworzyć środowisko sprzyjające wystąpieniu chorób

- wyjaśniła dietetyczka Janice Chow.

Jednym ze sposobów na zmniejszenie stanu zapalnego jest spożywanie produktów przeciwzapalnych, zawierających antyoksydanty i błonnik, które wspierają układ odpornościowy.

Cebula i czosnek

Wiele potraw nie byłoby tak aromatycznych bez dodatku tych intensywnie pachnących warzyw. Na szczęście ich rola nie kończy się na smaku - mają również liczne korzyści zdrowotne. Cebula i czosnek są bogate w błonnik oraz przeciwutleniacze, takie jak witamina C i A, a także polifenole (np. kwas fenolowy).

Czosnek zawiera również składniki siarkowe, które mogą zmniejszać stany zapalne

- powiedziała dietetyczka Annie Zappulla.

Czosnek - dlaczego warto go jeść?
Poradnik Zdrowie Google News
Autor:

Ciemnozielone warzywa liściaste

Ciemnozielone warzywa liściaste to prawdziwa skarbnica błonnika i przeciwutleniaczy. Jak podkreślają dietetycy, dostarczają one m.in. witaminy C i A, karotenoidów, takich jak luteina i beta-karoten, oraz polifenoli. Wystarczy wspomnieć o tej grupie warzyw, by od razu pomyśleć o szpinaku, jarmużu, boćwinie czy pak choi - doskonałych wyborach dla zdrowia.

Słodkie ziemniaki

Bataty to prawdziwy superfood, który dostarcza organizmowi cennych składników o działaniu przeciwzapalnym. Są bogatym źródłem witaminy A, C oraz beta-karotenu - silnych antyoksydantów wspierających zdrowie i odporność. Dodatkowo jedna porcja tych warzyw zawiera około 4 gramów błonnika, który wspomaga procesy trawienne i redukuje stan zapalny.

Papryka

Każda odmiana papryki, czy to papryka słodka czy papryczka chili jest świetnym źródłem witaminy C i polifenolu zwanego kwercetyną

- tłumaczyła dietetyczka.

Czerwona, zielona, ​​pomarańczowa i żółta papryka dostarczają również witaminę E, B2 i beta-karoten, są również bogate w błonnik.

Grzyby

Bez względu na to, czy sięgasz po pieczarki portobello, shiitake czy klasyczne białe pieczarki, warto wiedzieć, że te popularne grzyby kryją w sobie wiele cennych właściwości przeciwzapalnych. Są źródłem silnych przeciwutleniaczy, takich jak selen, a także witamin z grupy B. Dodatkowo zawierają polifenole, które wspierają walkę z wolnymi rodnikami.

Awokado

Awokado to prawdziwa skarbnica składników odżywczych o działaniu przeciwzapalnym. Dostarcza 136 mikrogramów luteiny i zeaksantyny - silnych przeciwutleniaczy wspierających zdrowie oczu i redukcję stanów zapalnych. Dodatkowo warzywo to jest cennym źródłem błonnika.

Marchew

Marchew jest powszechnie znana jako doskonałe źródło beta-karotenu - silnego przeciwutleniacza o właściwościach przeciwzapalnych. Dwa inne cenne związki (zeaksantyna i luteina) również pełnią kluczową rolę w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym i mogą ograniczać uszkodzenia spowodowane stanem zapalnym.

Pomidory

Pomidory, bogate w błonnik i przeciwutleniacze, to niezwykle wartościowy składnik diety.

Pomidory mogą być jedynym warzywem, które zawiera wszystkie trzy rodzaje karotenoidów, likopen, alfa- i beta-karoten oraz luteinę. Zawierają także dużo witaminy C

- podkreślała ekspertka.

Edamame

Edamame to bogate źródło składników odżywczych, w tym izoflawonów, które mogą chronić przed chorobami serca oraz pogorszeniem funkcji poznawczych. Badania sugerują, że dieta obfitująca w edamame może przyczynić się do obniżenia poziomu markerów zapalnych, takich jak białko C-reaktywne.