3 owoce, które nawadniają lepiej niż woda. Jedz je w upał
Odwodnienie może mieć tragiczne skutki. Zbyt niski poziom wody zaburza prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Dlatego tak ważne jest, by w upalnie dni dbać o siebie i prawidłowo się odżywiać. Warto też sięgać po trzy owoce, które szybko i efektywnie nawadniają organizm podczas fali upałów. Sprawdź, czy masz je w swojej lodówce.
Choć lato ma wiele zalet, to jednak wysokie temperatury i upał bywają nie do zniesienia. Podczas gorących dni nie można zapominać o swoim samopoczuciu i odpowiednim nawodnieniu organizmu. W skrajnych przypadkach przy utracie zbyt dużej ilości wody i elektrolitów może dojść do wystąpienia drgawek, utraty świadomości, omdleń, a nawet śmierci.
Aby zapobiec odwodnieniu, brytyjski dietetyk Toby King podkreśla w rozmowie dla portalu express.co.uk, że wysokie temperatury i nadmierne pocenie się mogą przyczynić się do zwiększonego ubytku wody w organizmie oraz wystąpienia objawów takich jak: zaparcia, zmęczenie i bóle głowy.
Te owoce są nieocenione w trakcie upałów
Ekspert zdradza, jakie owoce jeść, gdy z nieba leje się żar. – Dobra wiadomość jest taka, że możemy w gorące dni spożywać owoce i warzywa, które doskonale nawadniają organizm. Nie tylko doskonale gaszą pragnienie, ale także zwiększają dzienne spożycie płynów – dodaje.
Doskonałą owocową przekąską na upalne dni jest lekki, orzeźwiający i niskokaloryczny arbuz. Składa się z 92 proc. wody, dlatego jego spożywanie nawadnia organizm. Zawiera też cenne substancje odżywcze, m.in. witaminy z grupy B, potas, magnez, cynk czy żelazo.
Z punktu widzenia botaniki pomidory są mięsistymi jagodami i dzięki temu można śmiało je zaliczyć do owoców. Dietetyk zwraca uwagę, że zapewniają doskonałe nawodnienie. Jeden pomidor zawiera aż 95 proc. wody.
- Średniej wielkości pomidor może dostarczyć około pół szklanki wody i dostarczają niewielkich ilości kalorii – dodaje King. Wskazuje jednak, by podczas upałów unikać słodkich i słonych sosów na bazie pomidorów, często stosowanych do pizzy i makaronów.
Truskawki nawet nawadniają organizm
Tak samo owoce jagodowe, np. truskawki, zawierają około 90 proc. wody i wiele składników odżywczych. Są także świetnym pomysłem na przekąskę w gorące, letnie dni. – Jeśli chcemy, możemy także wzbogacić smak wody poprzez dodanie kilku truskawek. To zapewni podwójne nawodnienie – mówi dietetyk.
Zdaniem eksperta warto też pić mleko podczas fali upałów, ponieważ lepiej nawadnia organizm niż zwykła woda. Jak wyjaśnił, zawiera ono laktozę, białko i tłuszcze, które pomagają spowolnić proces opróżniania żołądka, a co za tym idzie, utrzymują nawodnienie przez dłuższy czas.
Polecany artykuł: