3 produkty, które najbardziej szkodzą jelitom. Unikaj ich jak ognia
Układ pokarmowy odgrywa ważną rolę w przyswajaniu składników odżywczych, a właściwie funkcjonująca mikroflora jelitowa oddziałuje na odporność i wspomaga ochronę organizmu przed chorobami. Niestety, bardzo często sięgamy po produkty, które mają destrukcyjny wpływ na jelita. Dietetyczka radzi, co należy całkowicie wyeliminować z codziennego menu.
Coraz więcej prac naukowych mówi o wpływie mikrobioty jelitowej na różne aspekty zdrowotne. Stanowi ona zbiorowisko mikroorganizmów, które zamieszkują nasze jelita. Pełni ona wiele kluczowych funkcji, m.in. bierze udział w syntezie witamin, stymuluje układ odpornościowy czy chroni organizm przed niektórymi chorobami.
3 najgorsze produkty dla jelit
Odpowiednio zbilansowana dieta wspomaga prawidłową pracą jelit. Często w naszym menu lądują produkty, które są jedynie pożywką dla zakłócenia właściwie funkcjonującej mikroflory jelitowej. Amerykańska dietetyczka Alayna Hutchinson, która specjalizuje się w biotechnologii zdrowia jelit, radzi, czego należy nie jeść.
Smażone potrawy
Jeśli chcemy zadbać o komfort naszych bakterii jelitowych, należy zrezygnować z potraw smażonych w głębokim tłuszczu, np. frytek. Negatywnie wpływają nie tylko na sylwetkę, ale przede wszystkim na stan zdrowia, szczególnie na funkcjonowanie układu pokarmowego.
Ekspertka w rozmowie z portalem dailymail.com wyjaśnia, że „tłuste i smażone potrawy mogą być trudne do strawienia i prowadzić do stanów zapalnych w przewodzie pokarmowym”. Z kolei wysoka zawartość tłuszczu, jak podkreśla Hutchinson, może również zakłócać równowagę bakterii jelitowych.
Słodziki
Kiepskim wyborem żywieniowym jest stosowanie słodzików jako alternatywę dla cukru. Zdaniem dietetyczki niektóre z nich, szczególnie aspartam i sukraloza, mogą źle wpływać na mikroflorę jelitową i zmniejszać różnorodność jej składu.
- Badania wykazały, że istnieje związek między używaniem słodzików a zaburzeniami składu i liczebności bakterii jelitowych. Może on przyczynić się do wystąpienia dysbiozy jelit – zaznacza.
Przetworzone mięso
Jelita nie lubią też przetworzonego mięsa, takiego jak: hot dogi, bekon i szynka. Według Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem należącej do WHO produkty te są jednymi z najbardziej rakotwórczych czynników, tak samo szkodliwych, co palenie tytoniu.
Specjalistka Hutchson ostrzega, że „dieta zasobna w mięso przetworzone zwiększa ryzyko zapalenia jelit i innych chorób, również nowotworowych m.in. raka jelita grubego czy raka trzustki”. Jak dodaje, „związki, które powstają podczas przetwarzania mięsa, mają negatywny wpływ na zdrowie jelit”.
Produkty, które mogą wyrządzić krzywdę naszym jelitom, warto zastąpić je tymi wartościowymi. Dietetyczka radzi, by włączyć do diety bulion kostny, rukolę, granat, czarną fasolę i ostrygi.