Zastąpią cukier, dostarczą przeciwutleniaczy, wspomogą układ nerwowy. Znasz daktyle Medjool?
To nie są owoce, którymi możesz bezkarnie się objadać. w 100 g jest aż 280 kcal. Nie oznacza to jednak, że nie mają pozytywnego wpływu na zdrowie. Skarbnica wit. B6, przeciwutleniaczy i wyjątkowego błonnika cieszy układ nerwowy, jelita, a nawet obniża cukier i ciśnienie krwi. Odmiana Medjol szczególnie zasługuje na uwagę.

Wystarczy garść daktyli (4 solidne owoce), by doładować się solidnie magnezem (ok. 15 proc. dobowego zapotrzebowania), miedzią, potasem (ok. 20 proc.) czy witaminą B6. Dostarczysz organizmowi też sporo wartościowego, skutecznego błonnika (7g/100g).
O rozkoszy dla podniebienia chyba przypominać nie trzeba. Daktyle to doskonały dowód na to, że jak coś jest słodkie, nie musi być zaraz złe.
Daktyle Medjool - dlaczego mają być najlepsze
W kontekście prozdrowotnych właściwości daktyli często mówi się o ich odmianie Medjool. Te pochodzące z Maroka owoce palmy daktylowej kiedyś były przysmakiem zarezerwowanym jedynie dla marokańskiej rodziny królewskiej oraz jej gości. Dziś bez problemu dostaniesz je w niemal każdym markecie.
Palmy, z których pochodzą "królewskie owoce", rosną dziś w ciepłych regionach Stanów Zjednoczonych, Bliskiego Wschodu, Afryki i Azji Południowej. Wyróżnia je subtelnie "ciągnąca się" struktura, karmelowo-miodowy smak, a także wyjątkowe właściwości prozdrowotne.
Właściwie wszystkie daktyle są słodkie jak nektar i mają wszechstronne działanie prozdrowotne. Wzmacniają serce, usprawniają pracę jelit oraz pozytywnie wpływają na pracę mózgu. Owoce odmiany Medjool są jednak nie tylko smaczniejsze, ale też większe od krewniaków. Wystarczą dwa owoce dziennie, a twoja dieta będzie już korzystnie wzbogacona.
Daktyle - zamiennik cukru
Dietetyczka Claudia Thompson w rozmowie z portalem realsimple.com przypomniała, że daktyle Medjool w wielu przepisach okazują się doskonałym zamiennikiem cukru. Nie dość, że nadają deserom i innym potrawom charakterystyczny, orientalny posmak, to z pewnością nie pozbawiają ich słodyczy.
Dietetyczka podkreśliła, że to nie tylko przysmak, ale też zdrowa przekąska, która dostarcza organizmowi sporo przeciwutleniaczy, błonnika pokarmowego i potasu.
100 g "owoców królewskich" pokrywa ponad 20 proc. zalecanego dziennego spożycia potasu. Dlaczego potas jest taki istotny?
To jeden z najważniejszych minerałów obecnych w ludzkim organizmie. Kontroluje objętość płynów, pracę mięśni oraz chroni serce i komórki nerwowe
– wyjaśnia ekspertka. Dodaje, że niedobór tego minerału wywołuje szereg objawów, m.in. zmęczenie, problemy trawienne czy ogólne osłabienie organizmu.
Sprawdź zdrowsze zamienniki cukru
Dlaczego jeszcze warto jeść daktyle?
Warto włączyć daktyle Medjool do jadłospisu ze względu na wysoką zawartość błonnika pokarmowego, który ma kluczowe znaczenie w regulacji układu trawiennego i utrzymaniu prawidłowego zdrowia jelit. Włókno pokarmowe działa niczym „miotełka”, która oczyszcza jelita z zalegających złogów. Co więcej, pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi oraz poprawia tolerancję glukozy.
"Owoce królewskie" zasobne w magnez, czyli pierwiastek, którego organizm potrzebuje do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania.
- Reguluje pracę układu nerwowego i mózgu, obniża ciśnienie krwi i poziom cukru we krwi oraz bierze udział w syntezie białek – wyjaśnia dietetyczka i zwraca również uwagę na fakt, że skład daktyli Medjool obejmuje witaminę B6, która ma zbawienny wpływ na centralny układ nerwowy oraz metabolizm aminokwasów, białek i kwasów tłuszczowych.
To jedna z ośmiu kluczowych witamin z grupy B, które odgrywają kluczową rolę we wspieraniu prawidłowego funkcjonowania komórek. Kiedy poziom witaminy B6 spada, ludzie skarżą się na osłabienie, niską odporność czy brak energii
przypomniała dietetyczka.

Daktyle dla mózgu i urody
To jeszcze nie koniec. Dietetyczka Gillian Culbertson na stronie www.health.clevelandclinic.org zwraca uwagę, że z pomocą daktyli odmłodzisz skórę, podczas, gdy klasyczny cukier ją postarza. Ekstrakt z ziaren palmy daktylowej znalazł nawet zastosowanie w kosmetykach dla cery dojrzałej.
Wg Culbertson, są badania, które powiązały daktyle z poprawą funkcjonowania mózgu. Przeciwutleniacze, których daktyle mają mnóstwo, zapobiegają stanom zapalnym w całym ciele, w tym w mózgu. Stany zapalne mózgu zostały powiązane z rozwojem chorób takich jak choroba Alzheimera czy choroba Parkinsona.
Jedno z badań przeprowadzonych na modelach laboratoryjnych wykazało, że lepsza pamięć, lepsze uczenie się i mniej zachowań związanych z lękiem, mogło być skutkiem regularnego spożywania daktyli. Daktyle są wiązane z mniejszą liczbą białek beta amyloidu w mózgu, a blaszki utworzone przez te białka są łączone z rozwojem choroby Alzheimera
- mówi dietetyczka, chociaż zastrzega, że to dopiero wstępne wyniki analiz.