Ani pstrąg, ani makrela. To właśnie ta wędzona ryba jest wyjątkowo zdrowa i smaczna
W Polsce jedną z najpopularniejszych ryb wędzonych jest makrela. Można spotkać ją w niemal każdym sklepie spożywczym. Miłośnicy tego typu potraw szukają innych smaków, aby porównać wrażenia i wybrać ulubiony produkt. Stąd pstrąg także doczekał się bardzo pozytywnych opinii. Mamy inną propozycję.
Lekarze i dietetycy wielokrotnie podkreślają, że spożywanie ryb w naszym kraju jest wciąż zbyt niskie. Dlatego warto przybliżać kolejne gatunki, aby świadomość na temat właściwości prozdrowotnych ryb wciąż wzrastała. Ważną informacją jest fakt, że tego typu żywność może z powodzeniem zastąpić jedzenie mięsa, a wszystko za sprawą bogactwa właściwości odżywczych.
Ta wędzona ryba to skarb. Zjedz ją na śniadanie, obiad lub kolację
Zmiana nawyków żywieniowych pozwala nie tylko zrzucić zbędne kilogramy, ale także przyczynia się do zwalczania różnych problemów zdrowotnych. Spożywanie ryb ma niebagatelne znaczenie, ponieważ zawarte w nich kwasy tłuszczowe omega-3 chronią serce i działają korzystnie na układ hormonalny.
To nie jedyne korzyści spożywania ryb, wspomniane kwasy tłuszczowe wygładzają i ujędrniają skórę, stąd Japonki słyną z pięknej cery, ponieważ ich dieta jest bogata w błonnik i ryby. Tym razem przeanalizujemy wartości odżywcze wędzonego węgorza. Otóż pierwszą kwestią jest fakt, że ryba ta z powodzeniem może zastąpić mięso w codziennej diecie. Badania wykazały że jest w stanie aż w 100 procentach pokryć dzienne zapotrzebowanie na ten rodzaj białka.
Węgorz europejski jest również doskonałym źródłem witaminy D, B12 oraz A. Spożywając go dostarczymy do organizmu fosfor i niacynę. Dzięki temu wzmacniamy odporność, chronimy się przed działaniem wolnych rodników i wspomagamy pracę układu nerwowego w tym pracę mózgu. Ograniczamy ryzyko wystąpienia miażdżycy, spowalniamy procesy starzenia się skóry i chronimy kości przed osteoporozą.
To smaczna i zdrowa ryba. Jest jedno “ale”
Choć zdecydowanie warto włączyć węgorza do swojej diety, to nie należy traktować go jako podstawy żywieniowej w zakresie wyboru rodzaju ryb. Wszystko za sprawą faktu, że tego typu gatunek może zawierać metale ciężkie. Dlatego nie zaleca się spożywania węgorza kobietom w ciąży oraz matkom karmiącym piersią.
Niewątpliwie jednak wędzony węgorz w świecie kulinarnym zyskał miano rarytasu i najsmaczniejszej ryby spośród wszystkich, które poddawane są tego rodzaju obróbce termicznej.