Babka piaskowa - kalorie (kcal), wartości odżywcze

2019-04-17 11:23

Babka piaskowa to słodkie ciasto lub ciastko w formie ściętego stożka. W sklepach dostępna jest babka piaskowa cytrynowa, z olejem, dwukolorowa, marmurkowa czy z kakao, morka lub sucha. Jednak wielkanocna babka piaskowa najczęściej jest z rodzynkami lub bakaliami. Sprawdź, ile kalorii (kcal) ma babka piaskowa i jaka jest jej wartość odżywcza.

Babka piaskowa - kalorie (kcal), wartości odżywcze
Autor: Thinkstockphotos.com Babka piaskowa - kalorie (kcal), wartości odżywcze

Spis treści

  1. Babka piaskowa: kalorie (kcal) i właściwości
  2. Wielkanocna babka drożdżowa [#TOWIDEO]
  3. Babka piaskowa - przygotowanie
  4. Babka piaskowa - którą wybrać?

Babka jest lekkim, sypkim, puszystym, miękkim ciastem, które łatwo się kruszy. Struktura ciasta po upieczeniu przypomina piasek, stąd też nazwa babki.

Babka piaskowa to ciasto przygotowywane z mąki pszennej, mąki ziemniaczanej, jajek, masła, cukru oraz proszku do pieczenia. Do babki dodaje się również skórkę z cytryny, kakao, rodzynki, aromaty zapachowe i wanilię. Babki piaskowe polewa się także lukrem lub białą czekoladą. Na rynku dostępne są różne rodzaje babek piaskowych: babka cytrynowa z dodatkiem startej skórki cytryny, dwukolorowa z dodatkiem kakao, pomarańczowa z dodatkiem startej skórki pomarańczy, waniliowa z dodatkiem miąższu laski wanilii, z rodzynkami czy karmelowa.

    Babka piaskowa: kalorie (kcal) i właściwości

    Babka piaskowa jest produktem wysokokalorycznym.

    • 100 g babki piaskowej to 390 kcal

    Ponadto babka zawiera znaczne ilości tłuszczu. W babce piaskowej znajdują się nieznaczne ilości witamin i składników mineralnych. Jednak na tle innych witamin wyróżnia się zawartość

    Natomiast wśród składników mineralnych na uwagę zasługują

    Wartość odżywcza babki piaskowej jest uzależniona od składników, z których jest produkowana.

    Mąka pszenna używana do przygotowania babki piaskowej nie zawiera błonnika pokarmowego i jest uboga w witaminy i składniki mineralne, ze względu na wysoki poziom oczyszczenia. Mąka pszenna powoduje szybki wzrost glukozy we krwi po jej spożyciu oraz szybki jej spadek, co zwiększa ryzyko cukrzycy typu 2, otyłości i chorób układu krążenia.

    Jaja, na bazie których powstaje babka piaskowa, są źródłem kwasów tłuszczowych wielonienasyconych, witaminy E, fosforu i żelaza. Dodatkowo w jajkach znajdziemy wysokiej jakości białko o doskonałym profilu aminokwasowym.

    Masło używane do przygotowania babki piaskowej jest źródłem głównie nasyconych kwasów tłuszczowych, które podnoszą poziom cholesterolu w organizmie, co zwiększa ryzyko chorób serca i miażdżycy. W maśle znajduje jednak witamina E, która jest przeciwutleniaczem.

    Cukier biały dodawany do babki to źródło „pustych” kalorii. Dodatkowo nie dostarcza witamin i składników mineralnych. Nadmierne spożycie cukru zwiększa ryzyko wystąpienia otyłości, cukrzycy typu 2, próchnicy zębów. Dodatkowo cukier może zwiększać poziom cholesterolu we krwi oraz podnosić ciśnienie krwi.

    Babkę piaskową można przygotować w zdrowszej wersji, zastępując masło olejem roślinnym, mąkę pszenną - mąką orkiszową oraz użyć cukru brązowego lub cukru brzozowego.

    Klasyczna babka piaskowa nie jest produktem, który powinniśmy jadać codziennie, wybierajmy ją od czasu do czasu i w małych ilościach. Nie zaleca się babki piaskowej osobom otyłym, ze względu na jej wysoką kaloryczność, oraz cukrzykom.

    Warto wiedzieć

    Babka piaskowa - wartości odżywcze (w 100 g)

    Wartość kaloryczna - 390 kcalBiałko - 5,00 gTłuszcz - 22,7 g

    - tłuszcze nasycone - 4,8 g- tłuszcze jednonienasycone - 3,02 gtłuszcze wielonienasycone - 3,42 g

    Węglowodany 51,29 gBłonnik 0,6 gSacharoza 17,3 gCholesterol 66,0 mg

    Minerały (% dziennego zalecanego spożycia dla osoby dorosłej)

    Sód - 390,0 mg (26%)Potas - 210,0 mg (6%)Wapń - 46,0 mg (5%)Fosfor - 300,0 mg (43%)Magnez - 19,0 mg (5%)Miedź - 0,03 mg (3%)Żelazo - 2,2 mg (22%)Cynk - 0,62 mg (6%)Selen - 13,5 µg (25%)

    Witaminy

    Witamina E - 1,42 mg (14%)Witamina B1 - 0,07 mg (5%)Witamina B2 - 0,18 mg (14%)Niacyna - 4,7 mg (29%)Witamina - B6 0,05 mg (4%)

    Wartość odżywcza: USDA, % dziennego zalecanego spożycia na podstawie Norm Żywienia IŻŻ, 2017

    Wielkanocna babka drożdżowa [#TOWIDEO]

    Babka piaskowa - przygotowanie

    Babkę piaskową przygotowuje się przez ucieranie masła z cukrem i stopniowym dodawaniu żółtek jaj. Następnie do masy wsypuje się wymieszaną wcześniej mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia, miesza. Na koniec dodaje się ubitą pianę z białek jaj.

    Innym sposobem produkcji babki piaskowej jest ucieranie jajek z cukrem, stopniowe wsypywanie zmieszanych mąk z proszkiem do pieczenia i dodanie na koniec rozpuszczonego masła. Całość uciera się do uzyskania pożądanej konsystencji.

    Tradycyjna babka piaskowa to ciasto lekkie przygotowane z mąki pszennej i ziemniaczanej, jajek i masła polane lukrem, białą czekoladą lub posypane cukrem pudrem.

    CZYTAJ TEŻ: Staropolska babka piaskowa: jak przygotować?

    Babka piaskowa - którą wybrać?

    Babki piaskowe dostępne na rynku różnią się pod względem ilości substancji dodatkowych, które mają na celu przedłużenie trwałości czy wzbogacenie smaku. W tego typu ciastach znajdziemy dodatek tłuszczu palmowego, glicerolu, syropu glukozowo-fruktozowego oraz emulgatory: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych. Dlatego wybierając babkę piaskową, warto zwrócić uwagę na etykietę produktu i kupić tę jak najbardziej naturalną, pozbawioną sztucznych polepszaczy i konserwantów.

    Czym się różni ciasto piaskowe od drożdżowego.