Biotyna, cynk i kolagen. 11 produktów bogatych w składniki wzmacniające paznokcie
Zdrowe, mocne i długie paznokcie zaczynają się od właściwej diety. Biotyna, cynk i kolagen to kluczowe składniki, które wspierają ich wzrost i zapobiegają łamliwości. Odpowiednio dobrane produkty mogą znacząco poprawić kondycję paznokci, wzmacniając je od wewnątrz. Sprawdź 11 najlepszych składników, które warto włączyć do swojej diety.

11 produktów wzmacniających paznokcie
Paznokcie mogą być wskaźnikiem ogólnego stanu zdrowia. Łamliwe, odbarwione lub prążkowane paznokcie mogą być oznaką niedoborów składników odżywczych, odwodnienia lub ukrytych problemów zdrowotnych
- powiedziała dermatolożka Sarah Sung.
Wygląd paznokci nie zależy wyłącznie od diety, ale istnieją produkty, które zawierają cenne składniki odżywcze. Pomagają one odżywić i wzmocnić płytkę paznokci, a także pozbyć się problemu łamliwości i nieestetycznych przebarwień.

Jajka
Jedz więcej jaj. Jajka są elektrownią biotyny i stanowią jedno z najbardziej biodostępnych źródeł biotyny
- powiedziała dr Sung.
To doskonałe źródło witaminy B7, która poprawia jędrność, twardość i grubość paznokci. Dodatkowo dostarczają białka, aminokwasów i zdrowych tłuszczów, wspierających wzrost paznokci.
Łosoś
Tłuszcze omega-3 to istotny składnik diety dla zdrowych paznokci.
Niedobór kwasów omega-3 może prowadzić do suchych, łamliwych paznokci z bruzdami
- wyjaśniła ekspertka.
Łosoś to jedno z najlepszych źródeł tych tłuszczów, można go jeść o każdej porze dnia w dowolnej formie.
Drób
Białko jest ważne dla zdrowia paznokci, ponieważ jest głównym składnikiem keratyny, a paznokcie są zbudowane głównie z keratyny
- powiedziała dr Bannan.
Kurczak czy indyk to jedne z najlepszych źródeł, można je przygotować na wiele sposobów, np. w postaci pieczeni, klopsików czy sosu.
Rośliny strączkowe
Doskonałym roślinnym źródłem białka są rośliny strączkowe.
Nawet mięsożercy mogą i powinni jeść rośliny strączkowe, ponieważ ważne jest, aby jeść różnorodne, odżywcze pokarmy
- przypomniała ekspertka.
Są bogate w żelazo, które pomaga zapobiegać rozdwajaniu paznokci. Fasola i soczewica świetnie sprawdzą się w sałatkach, zupach i daniach z ryżem.
Tofu
Tofu, będące produktem sojowym, dostarcza białka niezbędnego dla zdrowych paznokci.
Niewystarczające spożycie białka może powodować miękkie, słabe paznokcie, które łatwo się łamią
- wyjaśniła dr Sung.
W składzie znajdziemy też wapń, potas, fosfor, żelazo, cynk i selen oraz witaminy z grupy B.
Pestki dyni
Orzechy i nasiona to wartościowe elementy diety.
Powinnaś jeść dużo orzechów i nasion jako część zbilansowanej, zróżnicowanej diety, która wspiera optymalne zdrowie paznokci. Pestki dyni są szczególnie dobrym wyborem, ponieważ są bogate w cynk, który wspomaga wzrost i regenerację paznokci
- powiedziała dr Bannan.
Można spożywać je jako przekąskę lub wykorzystać w formie dodatku do jogurtów i sałatek.
Jogurt
Produkty mleczne dostarczają wapnia, który wspiera nie tylko kości, ale i paznokcie.
Bogate w wapń produkty mleczne, takie jak jogurt grecki, wspomagają mocne, rosnące paznokcie
- dodała ekspertka.
Owoce zawierające dużo wody
Nawodnienie jest kluczowe - suche, łamliwe paznokcie często sygnalizują brak nawilżenia, zarówno zewnętrznego, jak i wewnętrznego
- podkreśliła dr Sung.
Owoce, takie jak arbuzy czy melony warto jeść tak często, jak to możliwe.
Owoce cytrusowe
Cytrusy są bogate w witaminę C, niezbędną dla zdrowych paznokci.
Przeciwutleniacze w owocach i warzywach pomagają białkowym komórkom paznokci chronić je przed stresem oksydacyjnym i uszkodzeniami środowiskowymi, co dodatkowo sprzyja mocnym i zdrowym paznokciom. Witamina C stymuluje również produkcję kolagenu, białka strukturalnego znajdującego się w paznokciach
- przekonywała ekspertka.
Owies
Owies dostarcza biotyny, kluczowej dla zdrowych paznokci. 100 g suchego owsa zawiera 22 mcg tej witaminy, co przy zalecanej dawce 30 mcg dziennie stanowi istotne wsparcie. Owsiankę można jeść na śniadanie lub w formie batonów zbożowych.
Zielone warzywa liściaste
Warzywa liściaste, takie jak szpinak i jarmuż są bogate w żelazo i wapń.
Istnieje wiele powodów, dla których warto jeść więcej liściastych warzyw, w tym dla wsparcia zdrowia paznokci
- wyjaśniła dr Bannan.