Biotyna, cynk i kolagen. 11 produktów bogatych w składniki wzmacniające paznokcie

2025-02-25 15:54

Zdrowe, mocne i długie paznokcie zaczynają się od właściwej diety. Biotyna, cynk i kolagen to kluczowe składniki, które wspierają ich wzrost i zapobiegają łamliwości. Odpowiednio dobrane produkty mogą znacząco poprawić kondycję paznokci, wzmacniając je od wewnątrz. Sprawdź 11 najlepszych składników, które warto włączyć do swojej diety.

Biotyna, cynk i kolagen. 11 produktów bogatych w składniki wzmacniające paznokcie
Autor: Getty Images

11 produktów wzmacniających paznokcie

Paznokcie mogą być wskaźnikiem ogólnego stanu zdrowia. Łamliwe, odbarwione lub prążkowane paznokcie mogą być oznaką niedoborów składników odżywczych, odwodnienia lub ukrytych problemów zdrowotnych

- powiedziała dermatolożka Sarah Sung.

Wygląd paznokci nie zależy wyłącznie od diety, ale istnieją produkty, które zawierają cenne składniki odżywcze. Pomagają one odżywić i wzmocnić płytkę paznokci, a także pozbyć się problemu łamliwości i nieestetycznych przebarwień.

Naklejki hybrydowe na paznokcie - test redaktorek
Poradnik Zdrowie Google News
Autor:

Jajka

Jedz więcej jaj. Jajka są elektrownią biotyny i stanowią jedno z najbardziej biodostępnych źródeł biotyny

- powiedziała dr Sung.

To doskonałe źródło witaminy B7, która poprawia jędrność, twardość i grubość paznokci. Dodatkowo dostarczają białka, aminokwasów i zdrowych tłuszczów, wspierających wzrost paznokci.

Łosoś

Tłuszcze omega-3 to istotny składnik diety dla zdrowych paznokci.

Niedobór kwasów omega-3 może prowadzić do suchych, łamliwych paznokci z bruzdami

- wyjaśniła ekspertka.

Łosoś to jedno z najlepszych źródeł tych tłuszczów, można go jeść o każdej porze dnia w dowolnej formie.

Drób

Białko jest ważne dla zdrowia paznokci, ponieważ jest głównym składnikiem keratyny, a paznokcie są zbudowane głównie z keratyny

- powiedziała dr Bannan.

Kurczak czy indyk to jedne z najlepszych źródeł, można je przygotować na wiele sposobów, np. w postaci pieczeni, klopsików czy sosu.

Rośliny strączkowe

Doskonałym roślinnym źródłem białka są rośliny strączkowe.

Nawet mięsożercy mogą i powinni jeść rośliny strączkowe, ponieważ ważne jest, aby jeść różnorodne, odżywcze pokarmy

- przypomniała ekspertka.

Są bogate w żelazo, które pomaga zapobiegać rozdwajaniu paznokci. Fasola i soczewica świetnie sprawdzą się w sałatkach, zupach i daniach z ryżem.

Tofu

Tofu, będące produktem sojowym, dostarcza białka niezbędnego dla zdrowych paznokci.

Niewystarczające spożycie białka może powodować miękkie, słabe paznokcie, które łatwo się łamią

- wyjaśniła dr Sung.

W składzie znajdziemy też wapń, potas, fosfor, żelazo, cynk i selen oraz witaminy z grupy B.

Pestki dyni

Orzechy i nasiona to wartościowe elementy diety.

Powinnaś jeść dużo orzechów i nasion jako część zbilansowanej, zróżnicowanej diety, która wspiera optymalne zdrowie paznokci. Pestki dyni są szczególnie dobrym wyborem, ponieważ są bogate w cynk, który wspomaga wzrost i regenerację paznokci

- powiedziała dr Bannan.

Można spożywać je jako przekąskę lub wykorzystać w formie dodatku do jogurtów i sałatek.

Jogurt

Produkty mleczne dostarczają wapnia, który wspiera nie tylko kości, ale i paznokcie.

Bogate w wapń produkty mleczne, takie jak jogurt grecki, wspomagają mocne, rosnące paznokcie

- dodała ekspertka.

Owoce zawierające dużo wody

Nawodnienie jest kluczowe - suche, łamliwe paznokcie często sygnalizują brak nawilżenia, zarówno zewnętrznego, jak i wewnętrznego

- podkreśliła dr Sung.

Owoce, takie jak arbuzy czy melony warto jeść tak często, jak to możliwe.

Owoce cytrusowe

Cytrusy są bogate w witaminę C, niezbędną dla zdrowych paznokci.

Przeciwutleniacze w owocach i warzywach pomagają białkowym komórkom paznokci chronić je przed stresem oksydacyjnym i uszkodzeniami środowiskowymi, co dodatkowo sprzyja mocnym i zdrowym paznokciom. Witamina C stymuluje również produkcję kolagenu, białka strukturalnego znajdującego się w paznokciach

- przekonywała ekspertka.

Owies

Owies dostarcza biotyny, kluczowej dla zdrowych paznokci. 100 g suchego owsa zawiera 22 mcg tej witaminy, co przy zalecanej dawce 30 mcg dziennie stanowi istotne wsparcie. Owsiankę można jeść na śniadanie lub w formie batonów zbożowych.

Zielone warzywa liściaste

Warzywa liściaste, takie jak szpinak i jarmuż są bogate w żelazo i wapń.

Istnieje wiele powodów, dla których warto jeść więcej liściastych warzyw, w tym dla wsparcia zdrowia paznokci

- wyjaśniła dr Bannan.