Bosacka bije na alarm. Grillujesz na tackach? Nie rób tego!

2025-04-28 14:05

Czy aluminiowe tacki są bezpieczne na grilla? Katarzyna Bosacka przestrzega, że grillowanie na tackach aluminiowych może szkodzić zdrowiu. Jak bezpiecznie grillować mięso i warzywa, unikając przenikania aluminium do potraw? Sprawdź zasady zdrowego grillowania i poznaj lepsze alternatywy.

Bosacka bije na alarm. Grillujesz na tackach? Nie rób tego!
Autor: Fot. Getty Images/ instagram.com/katarzynabosacka, GettyImages Bosacka bije na alarm. Grillujesz na tackach? Nie rób tego!

Majówkowe grillowanie to nieodłączny element wiosennych spotkań na świeżym powietrzu. Gdy na ruszcie lądują skrzydełka z kurczaka, karkówka czy warzywa, wiele osób sięga po wygodne aluminiowe tacki, które chronią jedzenie przed bezpośrednim kontaktem z ogniem i węglem. Katarzyna Bosacka, dziennikarka specjalizująca się w tematach zdrowotnych, postanowiła sprawdzić, czy takie rozwiązanie jest bezpieczne.

Warzywa na grilla

Czy aluminiowe tacki są bezpieczne na grilla? Ekspert wyjaśnia

Potrawy z grilla co do zasady mają być proste i szybkie w przygotowaniu. W końcu głównie chodzi o wspólnie spędzony czas, a serwowane jedzenie ma być przyjemnym dodatkiem. Tu w grę wchodzi jego przyrządzanie, a mianowicie sam moment smażenia. Otóż bardzo często decydujemy się, by sięgnąć po aluminiowe tacki

Owszem, są poręczne, nie trzeba ich myć, a ułożone na nich krążki z cukinią nie spadną w trakcie obracania. Katarzyna Bosacka, dziennikarka zajmująca się tematyką zdrowotną postanowiła sprawdzić, czy ten prosty gadżet jest bezpieczny.

- Dr hab. inż. Artur Badyda, prof. z Politechniki Warszawskiej mówi, że tacka zabezpiecza mięso przed spaleniem, a to z kolei zabezpiecza nasze zdrowie przed dostaniem się do organizmu substancji rakotwórczych. Ale nie grillujemy na tackach aluminiowych. Aluminium może odkładać się w naszym mózgu, w wątrobie czy w sercu - wyjaśnia Bosacka.

Jak bezpiecznie grillować mięso i warzywa bez tacek aluminiowychZasady zdrowego grillowania – co warto wiedzieć

Jako alternatywę poleca wielorazowe tacki metalowe dostępne w sprzedaży zwłaszcza w sezonie letnim. Zaopatrując się w taki gadżet, nie tylko oszczędzimy pieniądze, bo nie będziemy co rusz kupować nowych, jednorazowych tacek, ale również zadbamy o nasze zdrowie.

Zasady zdrowego grillowania – co warto wiedzieć

Grillowanie to nie tylko polski sport narodowy, o czym mówi się dość często zwłaszcza w kontekście majówki. Inne kraje również chętnie sięgają po tego rodzaju formę odpoczynku. Różnica polega jednak na tym, co ostatecznie ląduje na ruszcie. Przykładowo w Wielkiej Brytanii słynne “BBQ” to głównie pieczone kiełbaski, kukurydza i pianki. 

W Hiszpanii natomiast chętnie griluje się wszelkiego rodzaju warzywa, a później faszeruje się je ulubionymi pastami i innymi dodatkami. Nie brakuje również krewetek, grzanek, czy steaków. 

Sporym zaskoczeniem natomiast może być grillowanie we włoskim stylu. Stoły uginają się od steaków Friorentina oraz od focacci. Wbrew pozorom ciasto na pizzę włosi chętnie przyrządzają również na ruszcie z grilla. Następnie dodają sos pomidorowy lub bazyliowe pesto, posypują całość parmezanem i ziołami. Ta prosta przekąska jest niezwykle sycąca i aromatyczna.

Bez względu na to, która kuchnia przypadnie nam najbardziej do gustu, dobrze jest kierować się zasadą, że na grillu nie powinno zabraknąć warzyw. Można podawać je w formie sałatki z dodatkiem miodu i oliwy, ale również smażyć je na ruszcie. 

Należy unikać spożywania dużej ilości czerwonego mięsa, a co gorsza łączenia do z alkoholem. W ten sposób nie tylko podnosimy poziom cukru we krwi, ale również obciążamy pracę wątroby.