Chroni przed rakiem i obniża cholesterol. Dzięki prostemu składnikowi brzuszek zniknie raz-dwa
Kręci ci się w głowie od produktów oferujących spektakularne efekty w dziedzinie odchudzania. Zanim jednak sięgniesz po nowe preparaty, warto postawić na naturę. Chodzi zwłaszcza o zbilansowanie diety tak, aby było w tej wystarczająco dużo błonnika. Ten prosty składnik jest drogocenny dla twojego organizmu oraz, stosowany z głową, wspomaga odchudzanie.
Odchudzanie to czasem trudna sztuka, tak przynajmniej może się wydawać, kiedy wkładamy dużo wysiłku, zmieniamy dietę, a efektów nie widać, lub są znikome. Dlatego w pierwszej kolejności warto podkreślić, że każdy organizm jest inny. To, co okazało się być dobre i skuteczne dla jednej osoby, innej może przynieść odwrotny skutek. Stąd, zanim sięgniesz po określony suplement, pamiętaj, by skonsultować się z lekarzem.
Jak schudnąć jedząc smaczne posiłki? Pamiętaj o błonniku
Chcąc pozbyć się nadwagi, w pierwszej kolejności należy zwrócić uwagę na rodzaj spożywanych posiłków. Kiedy zwalnia metabolizm, wzrasta poziom tkanki tłuszczowej, co czasem staje się widoczne i uciążliwe. Przyczyn może być wiele, jednak kluczowa jest dieta.
Błonnik występujący naturalnie w pożywieniu, usprawnia pracę przewodu pokarmowego, przyczyniając się do poprawy przemiany materii i spadku masy ciała. Na co dzień można go znaleźć w warzywach, owocach, czy produktach zbożowych. Należy podkreślić, że dzielimy go na formę rozpuszczalną i nierozpuszczalną.
Błonnik nierozpuszczalny ma zdolność wchłaniania wody, dzięki temu przyspiesza się perystaltyka jelit, objętość stolca zwiększa się, a to ma bezpośredni wpływ na regulację wypróżnień, dzięki czemu waga zaczyna spadać. Przez dietetyków nierozpuszczalne frakcje błonnika są traktowane niemalże jak miotła, która pozbywa się tego co zbędne.
Natomiast błonnik rozpuszczalny pęczniejąc w żołądku, utrzymuje uczucie sytości na dłużej. Dzięki temu w prosty sposób walczysz z chęcią podjadania, w tym sięgania po słodycze.
W sklepach można znaleźć błonnik w formie super food. To dobre rozwiązanie pozwalające na wsparcie organizmu, jednak w pierwszej kolejności warto sięgać po konkretne produkty bogate w tego typu substancję roślinną, a są to:
- porzeczki,
- maliny,
- brokuły,
- pietruszka,
- marchew,
- bakłażan,
- bób,
- soja,
- soczewica,
- nasiona słonecznika,
- pestki dyni,
- morele,
- śliwki,
- siemię lniane,
- płatki wielozbożowe.
Sięgając po błonnik, obniżysz poziom cholesterolu. Dodatkowym atutem jet również fakt, iż zmiana nawyków żywieniowych polegająca na włączeniu większej ilości błonnika uchroni twój organizm przed chorobami układu krążenia oraz cukrzycą. Lekarze od lat stawiają nacisk na spożywanie tej roślinnej substancji jako czynnika chroniącego przed nowotworami układu pokarmowego.
Jak schudnąć po 30. 40. czy 50.? Pamiętaj o badaniach
Wiele osób boryka się z problemem zbyt wysokiej wagi lub próbuje pozbyć się kilku kilogramów. Często ich wiek to od 30 do 50 lat, a sięganie po zalecane metody nie przynosi rezultatu. Dlatego podkreślamy bardzo ważną kwestię.
W trakcie odchudzania zalecane nie tylko przez dietetyków, ale również osoby, które walczyły z nadwagą, jest wykonywanie badań. Często za przyczyną problemu nie stoi wyłącznie zła dieta, ale także inne czynniki. Jednym z nich mogą być wahania hormonów, zaburzenia pracy tarczycy, czy insulinooporność.
Stąd lekarze alarmują, aby na własną rękę nie przyjmować suplementów, oczekując na szybkie rezultaty bez wysiłku. Może okazać się, że źródłem problemu jest rozwijająca się choroba. Stąd wdrożenie leczenia i dostosowanie właściwej diety plus ewentualna suplementacja są najlepszym rozwiązaniem, a przede wszystkim bezpiecznym dla zdrowia.