Chroni przed rakiem i poprawia funkcjonowanie nerek. Znajdziesz w sklepowej lodówce
Czy istnieje jedno warzywo, które pomaga chronić organizm przed rakiem i wspiera zdrowie nerek? Tak, to rukola! Ta aromatyczne zielone listki nie tylko wzbogacają smak potraw, ale też dostarczają cennych składników odżywczych, które mogą wspierać organizm w walce z chorobami. Sprawdź jej właściwości.
Rukola a nowotwory
Z pewnością widziałaś rukolę w sklepie spożywczym, zarówno pakowaną w torebki, jak i w świeżych pęczkach. Podobnie jak inne warzywa liściaste, zawiera ona bogaty zestaw witamin i minerałów, takich jak:
- witamina K,
- witamina A,
- witamina C,
- kwas foliowy,
- witaminy z grupy B,
- wapń,
- magnez,
- żelazo,
- fosfor,
- mangan,
- cynk.
Kluczowymi składnikami odżywczymi, które mogą wspierać walkę z rakiem i poprawiać zdrowie nerek, są wysokie stężenie glukozynolanów oraz niski poziom potasu. Kathleen Benson, dietetyczka z Top Coaching Nutrition, wyjaśnia, że są to związki chemiczne, które mogą działać przeciwnowotworowo, chroniąc DNA przed uszkodzeniem i wspierając apoptozę, czyli programowaną śmierć niebezpiecznych dla organizmu komórek.
Chociaż istniejące badania nie dostarczają jeszcze wystarczających dowodów na to, że glukozynolany znacząco zmniejszają ryzyko raka u ludzi, Benson zaleca włączanie rukoli do diety w ramach szeroko pojętej profilaktyki przeciwnowotworowej.
Raport National Cancer Institute z 2022 roku wskazuje, że codzienne spożywanie warzyw krzyżowych, takich jak rukola, może być korzystne dla organizmu, chociażby ze względu na bogaty skład, który sprzyja dostarczeniu codziennej dawki witamin i minerałów, niezbędnych dla zachowania zdrowia.
Rukola a nerki
Rukola wyróżnia się niską zawartością potasu, co czyni ją odpowiednim wyborem dla osób z problemami nerkowymi, w tym przewlekłą chorobą tego narządu (PChN). Jak podaje Medical News Today, osoby z PChN często muszą ograniczać warzywa bogate w potas, jednak rukola zyskała status bezpiecznej zieleniny w ich diecie.
Niestety warzywo to ma jedną cechę, która może zniechęcać - intensywny, dość ostry smak. W badaniu YouGov jedynie 4 proc. konsumentów w USA wymieniło rukolę wśród ulubieńców, co dowodzi, że nie każdy potrafi docenić jej wyrazisty charakter.
Jeśli smak wydaje się zbyt intensywny, warto sięgnąć po mieszanki młodych liści, które mają mniej glukozynolanów, ale nadal oferują pewne korzyści zdrowotne
- podpowiada dietetyczka Kathleen Benson.
Zaleca również łączenie rukoli z innymi składnikami, by złagodzić jej wyrazistość. Alternatywą może być szybkie podsmażenie rukoli na oliwie z oliwek z dodatkiem czosnku i kroplą soku z cytryny, dzięki temu zyska łagodniejszy smak i zachowa wartości odżywcze.