Chroni przed rakiem, zwalcza ból i łagodzi stany zapalne. Wystarczą dwie łyżeczki dziennie

2023-01-16 14:59

Charakteryzuje go ostry, charakterystyczny smak, a jego właściwości prozdrowotne znane są od dawna. W kuchni wykorzystywany jest jako dodatek do dań, deserów, koktajli czy soków. Już dwie łyżeczki dziennie mogą ochronić przed zachorowaniem na raka oraz pomóc w walce z bólem i stanem zapalnym.

Chroni przed rakiem, zwalcza ból i łagodzi stany zapalne. Wystarczą dwie łyżeczki dziennie
Autor: Getty Images Chroni przed rakiem, zwalcza ból i łagodzi stany zapalne. Wystarczą dwie łyżeczki dziennie

Imbir zawiera naturalne olejki eteryczne, a jednym z nich jest gingerol. Jest to związek, który wykazuje drogocenne właściwości przeciwbólowe, przeciwgorączkowe, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwzapalne i antyoksydacyjne. To właśnie dzięki niemu imbir jest tak niezwykłą i zdrową przyprawą.

Poradnik Zdrowie: komu imbir może szkodzić?

Zawarty w imbirze gingerol łagodzi stany zapalne w organizmie oraz chroni przed rozwojem komórek nowotworowych. Ma też właściwości opóźniające proces starzenia się komórek. Imbir to prawdziwa "bomba witaminowa", bogaty jest w witaminę A, C, E i K, witaminy z grupy B oraz w fosfor, potas, wapń i żelazo. 

Kiedy stosować imbir?

Imbir doskonale sprawdzi się w wielu sytuacjach, jak m.in.:

  • jako środek przeciwwymiotny w przebiegu choroby lokomocyjnej
  • w łagodzeniu dolegliwości związanych z chorobami reumatycznymi
  • przy chorobach układu sercowo-naczyniowego
  • bolesne miesiączki
  • przy przeziębieniu i grypie (z uwagi na działanie przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne)
  • przy zaburzeniach trawienia
  • wysoki poziom złego cholesterolu LDL

To nie wszystko, herbata przygotowana ze startego korzenia imbiru to naturalny lek w walce z kaszlem, zgagą czy zapaleniem stawów.

Imbir zapobiega tym chorobom

Imbir jest także dobry na odchudzanie, wspiera odporność i układ sercowo-naczyniowy, dzięki czemu zapobiega przed rozwojem miażdżycy, udaru mózgu, zawału mięśnia sercowego i choroby niedokrwiennej serca.

Regularne stosowanie imbiru może pomóc w ochronie przed groźnymi chorobami, takimi jak cukrzyca typu 2, rak wątroby czy trzustki. 

Imbir w nadmiarze szkodzi

Zbyt częste stosowanie imbiru w zbyt dużych ilościach może powodować bóle brzucha, biegunkę i zgagę. Warto także wiedzieć, że może osłabiać ich działanie niektórych leków, w tym środków na nadciśnienie tętnicze i preparatów na obniżenie krzepliwości krwi. 

Ostry smak imbiru może podrażniać błony śluzowe jamy ustnej i przewód pokarmowy. Ponadto, może także obniżyć ciśnienie krwi, więc szczególne środki ostrożności powinny zachować również osoby, które zmagają się z niedociśnieniem tętniczym (hipotonią).

Według badań dwie łyżeczki mielonego imbiru dziennie, dodanego np. do herbaty lub potraw, wystarczą, aby cieszyć się jego dobrodziejstwami i nie powinny wywołać skutków obocznych.