Chroni przed rakiem, zwalcza ból i łagodzi stany zapalne. Wystarczą dwie łyżeczki dziennie
Charakteryzuje go ostry, charakterystyczny smak, a jego właściwości prozdrowotne znane są od dawna. W kuchni wykorzystywany jest jako dodatek do dań, deserów, koktajli czy soków. Już dwie łyżeczki dziennie mogą ochronić przed zachorowaniem na raka oraz pomóc w walce z bólem i stanem zapalnym.
Imbir zawiera naturalne olejki eteryczne, a jednym z nich jest gingerol. Jest to związek, który wykazuje drogocenne właściwości przeciwbólowe, przeciwgorączkowe, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwzapalne i antyoksydacyjne. To właśnie dzięki niemu imbir jest tak niezwykłą i zdrową przyprawą.
Zawarty w imbirze gingerol łagodzi stany zapalne w organizmie oraz chroni przed rozwojem komórek nowotworowych. Ma też właściwości opóźniające proces starzenia się komórek. Imbir to prawdziwa "bomba witaminowa", bogaty jest w witaminę A, C, E i K, witaminy z grupy B oraz w fosfor, potas, wapń i żelazo.
Kiedy stosować imbir?
Imbir doskonale sprawdzi się w wielu sytuacjach, jak m.in.:
- jako środek przeciwwymiotny w przebiegu choroby lokomocyjnej
- w łagodzeniu dolegliwości związanych z chorobami reumatycznymi
- przy chorobach układu sercowo-naczyniowego
- bolesne miesiączki
- przy przeziębieniu i grypie (z uwagi na działanie przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne)
- przy zaburzeniach trawienia
- wysoki poziom złego cholesterolu LDL
To nie wszystko, herbata przygotowana ze startego korzenia imbiru to naturalny lek w walce z kaszlem, zgagą czy zapaleniem stawów.
Imbir zapobiega tym chorobom
Imbir jest także dobry na odchudzanie, wspiera odporność i układ sercowo-naczyniowy, dzięki czemu zapobiega przed rozwojem miażdżycy, udaru mózgu, zawału mięśnia sercowego i choroby niedokrwiennej serca.
Regularne stosowanie imbiru może pomóc w ochronie przed groźnymi chorobami, takimi jak cukrzyca typu 2, rak wątroby czy trzustki.
Imbir w nadmiarze szkodzi
Zbyt częste stosowanie imbiru w zbyt dużych ilościach może powodować bóle brzucha, biegunkę i zgagę. Warto także wiedzieć, że może osłabiać ich działanie niektórych leków, w tym środków na nadciśnienie tętnicze i preparatów na obniżenie krzepliwości krwi.
Ostry smak imbiru może podrażniać błony śluzowe jamy ustnej i przewód pokarmowy. Ponadto, może także obniżyć ciśnienie krwi, więc szczególne środki ostrożności powinny zachować również osoby, które zmagają się z niedociśnieniem tętniczym (hipotonią).
Według badań dwie łyżeczki mielonego imbiru dziennie, dodanego np. do herbaty lub potraw, wystarczą, aby cieszyć się jego dobrodziejstwami i nie powinny wywołać skutków obocznych.