Chronią przed rakiem, cukrzycą, chorobami serca. Zacznij dodawać je do posiłków
Od wielu lat naukowcy konsekwentnie przypominają, że ten rodzaj diety zmniejsza ryzyko zachorowania na raka. Wspiera odporność, zwalcza stany zapalne, pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała – to tylko trzy z jej wielu zalet. Spożywanie niektórych produktów może chronić również przed zachorowaniem na wiele innych chorób przewlekłych, ponieważ wspierają zdrowie serca, mózgu i jelit.
Eksperci zaznaczają, że włączenie produktów roślinnych do diety może być proste. Dieta na bazie roślin ma wiele korzyści zdrowotnych, choć niejedzenie mięsa, może wiele osób przerażać. Wystarczy wypełnić swój talerz roślinnymi pokarmami i produktami pełnoziarnistymi. Wówczas pozostałą część powinno stanowić chude białko np. kurczak lub ryba albo białko roślinne takie jak fasola.
Są pełne witamin i wspierają odporność
Rośliny zawierają niezbędne organizmowi składniki odżywcze, a niektórych z nich nie można uzyskać z jedzenia innych pokarmów. Chodzi o witaminy, przeciwutleniacze, fitochemikalia, które pozwalają utrzymać komórki w zdrowiu. Dzięki temu układ odpornościowy może działać lepiej.
- Rośliny dostarczają organizmowi wszystkiego, czego potrzebuje do walki z infekcjami. Dieta roślinna wzmacnia układ odpornościowy, aby chronić cię przed zarazkami i mikroorganizmami – mówi specjalistka ds. edukacji zdrowotnej Andrea Murray. A zdrowy układ odporności jest niezbędny do zmniejszenia ryzyka zachorowania na różne nowotwory.
Zmniejszają stan zapalny
W szczególności przeciwutleniacze, ale także inne składniki odżywcze, które znajdują się w roślinach, neutralizują toksyny pochodzące np. z przetworzonej żywności. Co więcej, pomagają organizmowi walczyć ze stanem zapalnym. - Przeciwutleniacze w roślinach chwytają wszystkie te tak zwane wolne rodniki, które mogą wytrącić organizm z równowagi – dodaje ekspertka.
- Aby zmniejszyć stan zapalny, ważne jest, by jeść produkty roślinne i słuchać sygnałów wysyłanych przez organizm, dotyczących tego, jak działają na ciebie różne pokarmy – dodaje Murray. Gdy stan zapalny utrzymuje się przez długi czas, może uszkadzać komórki organizmu, a to wiąże się z rozwojem chorób zapalnych np. zapalenia stawów. Wówczas dieta roślinna może chronić przed niektórymi czynnikami, które wywołują tego rodzaju schorzenia.
Zawierają błonnik i pomagają utrzymywać prawidłową wagę
Eksperci przypominają, że dieta roślinna może pomóc w utrzymaniu prawidłowej wagi. Jest to jedna z ważnych rzeczy, jakie można zrobić, by zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka. Badania ujawniają, że coraz więcej chorób związanych jest z nadwagą i otyłością, także śmiertelnie groźnych nowotworów jak m.in. rak jelita grubego albo rak piersi.
Spożywanie produktów roślinnych np. orzechów, warzyw strączkowych, suszonych owoców, jest ważne również przez obecność w nich błonnika. Błonnik może pozytywnie wpływać na poziom cholesterolu, stabilizować poziom glukozy we krwi, a także wspierać zdrowie jelit. Z perspektywy zachorowania na nowotwory również jest istotny, a sama dieta roślinna zmniejsza ryzyko chorób serca, cukrzycy i niektórych schorzeń psychicznych – mówią specjaliści.