Schab - zapomniane mięso
Pamiętacie kultową scenę w kiosku ruchu z filmu „Miś”? Gdy partnerka głównego bohatera, Aleksandra Kozeł, prosi o „Politechnik”, kioskarka wyjmuje towar spod lady, komentując z zadowoleniem; „mmmm.... schabik”.
Schab wieprzowy przez wiele dekad królował w polskiej kuchni, a rodzinny obiad nie mógł się odbywać bez tradycyjnego kotleta schabowego. Dziś jednak zdaje się, iż schab zniknął z polskiego kulinarnego horyzontu. Niesłusznie.
Schab - witaminy, minerały, kaloryczność
Schab wieprzowy to cenne źródło białka, minerałów i witamin. Jakieś minusy? Dostarcza więcej tłuszczu niż drób. Jednak przygotowany we właściwy sposób może stać się zdrowym i smacznym posiłkiem.
Schab wieprzowy jest najzdrowszy, gdy jest gotowany, grillowany lub pieczony. Smażony staje się bardziej kaloryczny i tłusty. Chociaż mięsa czerwone nie mają dobrej prasy, warto czasem spojrzeć na nie nieco przychylniej.
- Schab wieprzowy ma wprawdzie 143 kcal w 100 g, ale wiedząc o tym, wystarczy odpowiednio zbilansować pozostałe posiłki, aby nie przytyć.
- W 100 g schabu znajduje się też średnio nieco ponad 5 g tłuszczu. Dla porównania mięso kurczaka to ok. 110 kalorii i 0,85 g tłuszczu w 100 g.
- Oprócz tego w schabie znajdziemy witaminy z grupy B, przede wszystkim: B1 – tiaminę, witaminę B2 – ryboflawinę, witaminę B3 – niacynę, witaminę B6 – pirydoksynę, witamina B12 – kobalaminę, witaminę E.
- Schab jest również bogaty w minerały: cynk, fosfor, potas, wapń oraz żelazo, które sprzyja procesom krwiotwórczym i zapobiega anemii.
Kurczak jest wprawdzie mniej kaloryczny i zawiera mniej tłuszczu, ale schab wygrywa, jeśli chodzi o zawartość potasu i żelaza.
W schabie znajduje się ok. 2,5 mg żelaza w 100 g mięsa, podczas gdy w kurczaku tylko 0,6 mg. Dla potasu dla porównania to 350 mg w 100 g schabu i 220 mg w analogicznej ilości mięsa z piersi kurczaka.